Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Ook Hans Oudshoorn dingt mee naar de Gouden Stier voor beste beleggingsexpert.

Vijf vragen aan Gouden Stier-kanshebber Hans Oudshoorn

Voor de Gouden Stier zijn voor acht categorieën prijzen te vergeven. Voor slechts één van die categorieën bepalen de bezoekers van IEX en Belegger.nl wie er met het felbegeerde beeldje vandoor gaat: beste beleggingsexpert. Tijd om wat meer te weten te komen over de vijf genomineerden.

Met dit keer: Hans Oudshoorn van Alex Academy. 

Wat heb jij met de beurs?

"Mijn passie voor de beurs ontstond heel vroeg. Op mijn twaalfde, zevenentwintig jaar geleden, betrapte mijn vader me toen ik met mijn neus in de Gooi- en Eemlander op de pagina van de aandelenkoersen zat. De gedachte om met geld meer geld te maken intrigeerde me toen al."

"Vanaf mijn vijftiende ben ik zaken op gaan schrijven. Wat denk ik dat er met het aandeel ABN Amro gaat gebeuren en wat gaat de rente doen? Toen ik mijn eerste spaargeld bij elkaar had gesprokkeld, onder andere met het bezorgen van bovengenoemde krant, en als zeventienjarige mijn eerste effectentransactie deed, was ik verkocht."

"Inmiddels heb ik mijn kennis verder geformaliseerd en ben ik senior beleggingsadviseur, daarnaast co-auteur van het boek Beleggen voor Dummies."

Hoe beleg jij zelf?

"Bij de opbouw van een beleggingsportefeuille maak ik regelmatig de vergelijking met de samenstelling van een voetbalelftal. Voor de reddingen heb je een doelman (spaargeld) nodig, daarnaast een achterhoede met obligaties. Het middenveld bestaat uit aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s. Voor het scorend vermogen staan er opties en turbo’s in het veld. Een goed team bestaat uit een combinatie van spelers. Met een knipoog noem ik het weleens beleggen als Louis van Gaal."

Heb je voorbeelden in de beleggingswereld?

"De leermeester van Warren Buffett, Benjamin Graham. Zijn klassieker ‘De intelligente belegger’ hoort in elke beleggersboekenkast thuis. Het boek leert je een effectieve manier van denken en handelen en behoedt je voor kostbare fouten. Daarnaast ben ik Sem van Berkel en Royce Tostrams zeer dankbaar: al vroeg in mijn carrière mocht ik lezingen met hen verzorgen. Dat kwam mijn praktijkervaring op het gebied van opties en technische analyse ten goede."

Waarin onderscheid jij je als beursexpert?

"Met het feit dat ik in staat ben om complexe beleggersmaterie te versimpelen. Onze industrie is namelijk goed in het maken van (te) ingewikkelde beleggingsinstrumenten. Laat het je niet afschrikken, maar wees je er bewust van. De beurs is nog steeds dé plek waar je met een beheersbaar risico je geld voor je kunt laten werken. Alleen moet je wel leren hoe. Volg daarom een training, lees een boek en leer zelf hengelen op de beurs."

Waarom zouden mensen voor jou moeten kiezen als beste beleggingsexpert 2015?

"Omdat vier keer scheepsrecht is. De afgelopen drie jaar heb ik de finale gehaald en elke keer heb ik het nét niet gered. Oké, zonder gekheid, ik waardeer het enorm als u op mij stemt. Als belegger zit ik elke dag op dezelfde stoel als u en probeer ik nieuws en ontwikkelingen te duiden en te vertalen naar concrete beleggingsideeën. Ik zie het als mijn missie u te helpen en te verbazen tijdens (online) trainingen. Ik kan me geen groter compliment voorstellen dan de Gouden Stier!"

Stemmen

Naast Hans Oudshoorn zijn ook Martine Hafkamp, Nico Pantelis, Bas Heijink en John Beijer genomineerd. Nog niet gestemd? U kunt dat via deze link nog doen tot en met maandag 26 oktober 17.00 uur.

Meer weten over de Gouden Stier 2015? Bezoek dan goudenstier.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht