Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Ahold Delhaize staat op de favorietenlijst van Theodoor Gilissen

'Ahold Delhaize op favorietenlijst'

Het aandeel Ahold Delhaize staat op de favorietenlijst van Theodoor Gilissen. In een video-update geeft Joost van Beek, aandelenanalist bij de vermogensbeheerder, een reactie op de eerstekwartaalcijfers.

“Ahold Delhaize deelde de laatste tijd, net als een aantal andere supermarktondernemingen, niet echt mee in de feestvreugde op de beurs. De koersontwikkeling bleef achter. De vraag is of dat terecht is”, zegt Van Beek.

Goed gepositioneerd

“Wij denken van niet. En dat is voor een deel ook bevestigd door de eerstekwartaalcijfers. Er was vooral vrees voor de Amerikaanse activiteiten; in de VS wordt het grootste deel van de omzet behaald, zo’n 60%. Het gaat dan vooral om de angst voor prijsconcurrentie en deflatie; Lidl gaat namelijk ook winkels openen aan de oostkust van de VS.”

Van Beek denkt echter dat Ahold Delhaize goed gepositioneerd is om deze concurrentie aan te kunnen. "Door de samenvoeging met Delhaize zien we duidelijk voordelen als het gaat om inkoop en logistiek. Bovendien verwachten we dat de prijzen uiteindelijk weer zullen gaan stijgen. Het Amerikaanse beeld ziet er dus aardig uit.”

Nederland

“Wat Nederland betreft: U kunt zelf zien dat het in de Albert Heijn-winkels druk is en goed gaat. De marktpositie blijft hier stevig gehandhaafd. Bol.com groeit daarnaast als kool. Er wordt weliswaar nog geen geld verdiend, omdat er veel geïnvesteerd wordt, maar we denken dat er op termijn een heel mooi waardeaspect aan Bol.com zit. Wellicht krijg Bol.com in de toekomst een eigen beursnotering.”

In België is het beeld gemengd, stelt de analist. “De omzet in de winkels van Ahold Delhaize staat er onder druk. Wel wordt hard gewerkt aan een verbreding van het assortiment.”

Vrije kasstroom en dividend

Theodoor Gilissen is met name te spreken over de vrije kasstroom van Ahold Delhaize. “Het bedrijf hoeft niet zo gek veel te investeren maar genereert veel vrije kasstroom. Die wordt gebruikt voor de uitkering van een mooi dividend aan u als aandeelhouder, en voor de inkoop van aandelen. Wij verwachten dat die vrije kasstroom de komende jaren nog aanzienlijk kan stijgen.”

Al met al dus een gemengd, maar vrij optimistisch beeld, concludeert Van Beek. “Het aandeel staat daarom op onze favorietenlijst, met een koersdoel van 23 euro.”

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht