Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Tips voor beleggen in goud

Tips voor beleggen in goud

Goud is gestegen naar het hoogste niveau in negen jaar, en volgens veel experts zit er nog veel meer in het vat. Er is wel een aantal dingen dat u moet weten over beleggen in goud.

De goudprijs steeg eerder deze maand tot meer dan 1800 dollar per troy ounce, waarmee een belangrijke psychologische grens werd overschreden die sinds 2011 niet meer is bereikt.

Maar heeft het zin om in goud te beleggen nu het zo duur is? CNBC ging op onderzoek uit.

Waarom stijgt de goudprijs?

Goud wordt doorgaans gezien als een 'veilige haven' in tijden van onzekerheid omdat het minder volatiel is dan andere beleggingen, zoals aandelen. Bovendien beweegt beweegt de prijs zich tegen die van de Amerikaanse dollar in. Zo is een zwakke dollar, zoals we die nu hebben, positief voor de goudprijs.

Verder word de prijs van goud, die sind begin dit jaar met 19% is gestegen, opgedreven door de lagere rentestand en stimuleringsmaatregelen van centrale banken over de hele wereld.

Volgens Cameron Alexander van Refinitiv wordt goud momenteel in twee richtingen getrokken. "De onzekerheid heeft invloed," zei Alexander, verwijzend naar de nog steeds voortdurende pandemie. "Maar aan de andere kant doen aandelen het ook nog steeds heel goed." De steun van de centrale banken stroomt voor een deel rechtstreeks de beurzen op. 

'Prijs blijft stijgen'

Net als aandelen werd ook goud hard geraakt tijdens de coronacrash in maart. Dat kwam doordat beleggers het edelmetaal verkochten om geld vrij te maken, zodat ze aandelen konden kopen op de dip. Maar velen zijn sindsdien teruggekeerd op de goudmarkt omdat ze die beschouwen als een veilige bewaarplaats voor hun geld. 

Tot nu toe is de instroom in fysieke, op de beurs verhandelde goudindexfondsen (ETF's) dit jaar wereldwijd ongeveer 12 miljard dollar, volgens data van BlackRockdochter iShares. Dat kan volgens deskundigen leiden tot grote opwaartse prijsbewegingen.

Thomas Taw, hoofd van APAC iShares investeringsstrategie bij BlackRock, voorspelt dat de prijs tot rond de 1900 dollar per troy ounce zou kunnen stijgen. 

In April voorspelde grondstoffenanalist Michael Widmer van Bank of America dat goud de recordhoogte van 3000 dollar per troy ounce ook nog wel zou kunnen bereiken, vanwege de wereldwijde aanhoudende economische onzekerheid de komende jaren.   

Is het nu tijd om te kopen?

Rijst de vraag: heeft het nog zin om in goud te beleggen nu het zo duur is? Volgens Albert Cheng, topman van de Singapore Bullion Market Association, is het een kwestie van 'hoeveel' en niet 'wanneer'.   

"Er is geen goede tijd om goud te kopen," zei Cheng, die verwacht dat de goudprijs eind dit jaar naar 2000 dollar per troy ounce kan stijgen. "Elke belegger zou wat goud in zijn portefeuille moeten hebben."

Normaal gesproken raden financiële adviseurs een goudallocatie aan van 1% tot 5% van de totale portefeuille van een individuele belegger. Cheng raadde aan dat te verhogen naar 5% tot 15%. 

Lees ook: Schroders: Beste vooruitzicht voor goud in 20 jaar

Hoe te investeren?

"Beleggers moeten eerst beslissen waarom ze goud willen bezitten," zei BlackRock's Taw. "Is het voor het rendementspotentieel of voor de diversificatie van de portefeuille?"

Er zijn verschillende opties met uiteenlopende risico's. Hier zijn enkele manieren waarop u kunt beginnen: 

De meest traditionele manier om goud te bezitten is door fysieke goudstaven en -munten te kopen. Kopers moeten wel rekening houden met extra kosten zoals verzekering en opslag.

Als u liever geen goudstaaf in huis wilt hebben, of bij de bank in de kluis, bieden goudindexfondsen uitkomst. Daarmee kunt u de onderliggende prijs van goud volgen zonder het edelmetaal fysiek te bezitten. 

Verder kunt u beleggen in goudgerelateerde aandelen, zoals goudmijnbedrijven. Dergelijke effecten zijn echter behoorlijk gevoelig voor koersschommelingen. 

Tot slot kunt u alternatieve beleggingen kopen, zoals door goud afgedekte cryptomunten of valutatransacties. Dit is wel een optie voor meer ervaren beleggers.

Lees ook: 'Goudprijs volgt nu de beurs'

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 mei

    1. NL werkloosheid april
    2. Aegon Q1-cijfers
    3. Vastned Q1-cijfers
    4. Deutsche Telekom Q1-cijfers
    5. KBC Q1-cijfers
    6. Siemens Q2-cijfers
    7. ArcelorMittal $0,25 ex-dividend
    8. IMCD €2,24 ex-dividend
    9. Shell $0,344 ex-dividend
    10. Unilever €0,4268 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht