Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Rally bij veilige havens goud en zilver

Rally bij veilige havens goud en zilver

De herinneringen aan de wereldwijde financiële crisis kwamen de afgelopen weken weer boven nadat de financiële markten werden opgeschrikt door de ergste onrust in de banksector sinds 2008. 

Het faillissement van Silicon Valley Bank en de problemen bij Credit Suisse leidden tot tumultueuze handelsactiviteiten op alle markten, vooral op de obligatiemarkt, die de lijm blijft die alles bij elkaar houdt. De reactie op deze nog steeds voortdurende gebeurtenissen was een daling van de Amerikaanse obligatierente, een scherpe aanpassing van het toekomstige rentetraject in de VS en een vraag naar Japanse yen en goud als veilige haven.

Of de Amerikaanse Federal Reserve gedwongen wordt om zich te concentreren op financiële stabiliteit en daarmee zijn strijd tegen de inflatie opgeeft, valt nog te bezien. Tot dusver is de reactie van de grondstoffenmarkt langs verschillende wegen verlopen, waarbij edele metalen een rally hebben gemaakt door te profiteren van de instortende rendementen en de vraag naar veilige havens. De energiesector handelde ondertussen lager door bezorgdheid over de groei en de vraag, terwijl koper wordt beschermd door dalende voorraden nu de vraag in China tekenen van herstel vertoont.

Rentecurve schreeuwt om renteverlaging

Na de laatste renteverhoging van de Amerikaanse Federal Reserve deze week tot 5%, rekent de markt nu op een renteverlaging van 150 basispunten vóór mei volgend jaar. De Amerikaanse rentecurve schreeuwt ook om een renteverlaging en benadrukt de pijn die momenteel wordt toegebracht, Niet alleen aan de banken door de liquiditeitskrapte, maar ook aan de consumenten die geconfronteerd worden met hogere leenkosten, alsook aan de vastgoedsector die steeds meer pijn ondervindt. Het zou de volgende sector kunnen zijn die valt.

Ondertussen handelde de energiesector, verergerd door een grote terugval van aardgas, lager door bezorgdheid over de groei en de vraag. Bovendien werd de kracht van de bewegingen, zowel omhoog als omlaag, tot op zekere hoogte bepaald door de omvang van de posities van speculanten. 

Bij goud en zilver in februari was er een plotse verbetering van de technische en fundamentele vooruitzichten. Dit ondersteunde nieuwe aankopen. De omgekeerde situatie deed zich voor bij ruwe olie, waar de prijzen volgens ons mogelijk sterker daalden dan op grond van de onderliggende fundamentals gerechtvaardigd was.

De edelmetaalsector steeg deze maand met meer dan 9%, waarbij goud en zilver na de correctie van februari weer aan kracht wonnen. Zelden hebben we steun uit zoveel verschillende hoeken tegelijk zien opduiken. Met dat in het achterhoofd is de recente rally volgens ons volkomen logisch, terwijl ook het vooruitzicht op nog hogere prijzen in de komende maanden werd vergroot.

Goede vooruitzichten goud en zilver

Vooruitkijkend blijven de vooruitzichten voor goud en zilver gunstig, gestimuleerd door dalende rendementen en de veilige haven-vraag, gedreven door de bezorgdheid over de bank- en vastgoedsector. Een duurzame doorbraak naar en boven de recordhoogte van vorig jaar op $2070 zal wellicht pas plaatsvinden wanneer de markt het gevoel heeft dat een piek in de rente is bereikt. Met dat in gedachten moeten wij ons richten op de acties van de Federal Reserve en op de binnenkomende economische gegevens, vooral die met betrekking tot de inflatie.

Koper handelt deze maand bijna onveranderd en blijft zo sterk liggen. Terwijl ruwe olie, een andere belangrijke groei- en vraagafhankelijke grondstof, toch met meer dan 10% is gedaald. Dit toont volgens ons aan dat de vastgoedvertraging in China en de economische vertraging in het Westen worden gecompenseerd door een stijgende vraag naar elektrische voertuigen, hernieuwbare energieopwekking en energieopslag. 

Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht