Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Ter Beke ziet winstgevendheid oplopen
Beeld: ABM Financial News

Ter Beke ziet winstgevendheid oplopen

(ABM FN) Ter Beke heeft in 2021 de omzet onder druk zien staan, maar de winstgevendheid werd juist flink opgeschroefd. Dit bleek uit de resultaten die het voedingsbedrijf vrijdag voorbeurs publiceerde.

De omzet ging in het afgelopen jaar op jaarbasis met 2,9 procent omlaag tot 696,9 miljoen euro. Niet winstgevende contracten werden beëindigd, zo gaf Ter Beke onder meer als verklaring.

De onderliggende EBITDA steeg juist met 15,5 procent naar een resultaat van 52,8 miljoen euro.

Op 15 februari gaf Ter Beke al aan rekening te houden met een EBITDA in de range van 52 en 53 miljoen euro. Ook maakte het bedrijf melding van een contractuele discussie met een belangrijke klant. Hier kwam Ter Beke bij zijn jaarrapportage niet op terug. 

Na belastingen restte er een winst van 7,3 miljoen euro. Een jaar eerder was er nog sprake van een verlies van 2,5 miljoen euro. Het voedingsbedrijf wist daardoor de schuld terug te dringen met 26,1 miljoen euro tot 73,8 miljoen. 

Covid-19 bleef het hele jaar wel de operationele activiteiten beïnvloeden. “Vooral het gestegen ziekteverzuim en de volatiele verkopen aan foodserviceklanten, evenals de bevoorradingsproblematiek met betrekking tot aankopen, bleven in 2021 een onderwerp”, aldus de onderneming.

Net als een jaar eerder stelt Ter Beke een dividend voor van 4,00 euro per aandeel, die in contanten of aandelen kan worden ontvangen. 

Ter Beke verwees met betrekking tot zijn outlook voor het lopende jaar naar zijn update van 15 februari. Door de zeer hoge inflatie en de onzekerheid rond de beschikbaarheid van grondstoffen is het volgens Ter Beke onmogelijk om een concrete outlook te geven. 

Wel waarschuwde Ter Beke destijds dat als gevolg van een “stugge contractuele discussie” met één van de voornaamste retailklanten van de divisie Bereide Gerechten de groep mogelijk de verkoop van een aantal producten tijdelijk zal moeten opschorten. 

Dit kan een significante invloed hebben op de verkopen en de resultaten van Ter Beke, aangezien de omzet van deze klant voor de divisie 6 procent van de totale groepsomzet in 2021 bedroeg.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Degroof en KBC verhogen koersdoel What's Cooking
  2. What's Cooking onderzoekt strategische opties

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
WHAT''S COOKING GP kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht