Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Turkse inflatie daalt maar blijft enorm hoog
Beeld: ABM Financial News

Turkse inflatie daalt maar blijft enorm hoog

(ABM FN-Dow Jones) De Turkse inflatie was in november opnieuw zeer hoog, maar is wel voor het eerst in anderhalf jaar tijd gedaald, wat erop wijst dat de prijsdruk matigt nu de centrale bank zijn cyclus van renteverlagingen heeft beëindigd.

De consumentenprijsindex, die uitdrukt wat consumenten betalen voor goederen en diensten, steeg in november met 84,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. In oktober was dit nog 85,5 procent, bleek uit cijfers van het nationale statistiekbureau Turkstat.

Sinds mei 2021 steeg het inflatiecijfer elke maand, tot vorige maand dus. 

Ten opzichte van oktober stegen de prijzen nog wel, met 2,9 procent. Een maand eerder stegen de prijzen nog 3,5 procent ten opzichte van de voorgaande maand. 

Op 24 november verlaagde de Turkse centrale bank de beleidsrente van 10,5 naar 9,00 procent en meldde tevens dat daarmee de cyclus van renteverlagingen sinds augustus voorbij is. Onder politieke druk verlaagde de centrale bank de rente sinds augustus met 500 basispunten, ondanks de extreem hoge inflatie. 

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht