Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

'Grieks bankroet en euro faalt'

John Paulson voorspelt een Grieks bankroet tegen het einde van maart, wat de aanzet kan zijn voor het uiteenvallen van de euro. Een Grieks faillissement kan nog wel eens een grotere systeemschok veroorzaken dan het omvallen van Lehman Brothers, vreest de miljardair en investeerder. Wereldwijd zullen de economieën krimpen en markten terugvallen. De euro verzwakt of valt mogelijk uiteen. John Paulson schrijft dit in een lange brief aan zijn beleggers, die in het bezit is van Bloomberg.

Paulson verdiende in 2007 zijn kapitaal met het juist gokken op een ineenstorten van de subprime hypotheekmarkt. Maar afgelopen jaar verloor Paulson & Co krediet en verloor hij 51% op een van zijn grootste fondsen. Hij voorspelde een herstel van de Amerikaanse economie en gokte fout. Na het verkopen van bijna heel zijn belang in Citigroup en Bank of America maakten die aandelen een enorm herstel door.

Nu is Paulson het meest bezorgd over de Europese banken, die meer geleend hebben dan Amerikaanse branchegenoten. Zij hebben niet genoeg kapitaal om een kredietcrisis te doorstaan, is zijn vrees. Volgens Paulson blijft de Europese schuldencrisis het grootste risico dat boven de markten hangt. Daarom heeft hij het net exposure van zijn Advantage funds teruggeschroefd.

John Paulson raadt beleggers aan nu in goud te stappen. De groeiende overheidsuitgaven vuren de inflatie aan, wat de vraag naar goud doet toenemen. Als inflatie zich openbaart zal goud al gestegen zijn, dus nu is het de juiste tijd om er positie in op te bouwen, meent de miljardair.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 15 mei

    1. ABN Amro Q1-cijfers
    2. InPost Q1-cijfers
    3. Allianz Q1-cijfers
    4. Commerzbank Q1-cijfers
    5. RWE Q1-cijfers
    6. Thyssenkrupp halfjaarcijfers
    7. ASMI €2,75 ex-dividend
    8. NL economische groei Q1 (voorlopig)
    9. NL consumentenuitgaven maart
    10. NL internationale handel maart
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht