Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Beleggers zijn wel erg optimistisch

Beleggers zijn wel erg optimistisch

Macro-economisch ziet het er goed uit. De wereldeconomie lijkt stand te houden. Zowel het recessiegevaar als de inflatie nemen af. In de VS is dat nog iets meer het geval dan in bijvoorbeeld Europa, waar de economie duidelijk meer problemen kent.

Al met al is dat goed nieuws voor de beurs, stelt Fidelity International in zijn halfjaarlijkse vooruitblik. Het vervelende is alleen dat beleggers te ver op de feiten vooruitlopen.

Een zachte landing – zonder recessie en met lage inflatie - is inmiddels consensus. Maar in werkelijkheid is er nog altijd een reële kans dat het minder gunstig uitpakt. Bovendien komt er nog veel pijn als gevolg van de gestegen rente.

Vertraging

Laten we niet vergeten dat een groot deel van de renteverhogingen nog moet doorwerken in de economie. Tot nu toe zijn vooral de industrie getroffen en een paar delen van de dienstensector.

Het is vrijwel zeker dat de pijn van een hogere rente de komende maanden groter zal worden. Daar komt bij dat de inflatiecijfers weliswaar beter worden, maar het is nog verre van ideaal. Fidelity International gelooft niet in spoedige renteverlagingen in Europa en de VS.

Schuilen in Amerikaanse staatsobligaties

Fidelity International is daarom van mening dat aandelen en high yield bedrijfsobligaties gemiddeld duur zijn en zijn daarom onderwogen.

Er wordt momenteel naar dekking gezocht in Treasuries en andere obligaties met een hoge rating. Op de grondstoffenmarkt kan platina extra bescherming bieden tegen koerscorrecties.

Waar Fidelity International zijn vingers niet aan brandt, zijn Italiaanse staatsobligaties, waar de rente niet opweegt tegen de extra risico’s ten opzichte van bijvoorbeeld Nederlandse staatsobligaties.

Emerging markets

Staatsobligaties uit emerging markets behoren ook tot de favorieten van Fidelity, omdat in sommige EM-landen de top van de rentecyclus is gepasseerd. 

Voor de emerging markets geldt verder dat de vermogensbeheerder zoekt naar extra exposure in:

 • De Filipijnse peso
 • Braziliaanse, Mexicaanse en Zuid-Afrikaanse obligaties
 • En aandelen uit Zuid-Korea, Brazilië, Indonesië en Taiwan.

Het meest negatieve aan EM is dat de situatie in China maar niet beter wil worden. Veel duidt op een onevenwichtig herstel na de corona- en  vastgoedcrisis.

Aandelen 

Op de aandelenmarkt is Fidelity kieskeurig. Een sector die nog betaalbaar is, zijn wereldwijd opererende producenten van luxeartikelen. Een andere zijn de financiële waarden in de eurozone en Japan.

Britse aandelen zijn beduidend aantrekkelijker dan aandelen uit de Eurozone, omdat ze goedkoper zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 01 maart

  1. China inkoopmanagersindex industrie feb (def)
  2. Aegon jaarcijfers
  3. Corbion jaarcijfers
  4. Heijmans jaarcijfers
  5. IMCD jaarcijfers
  6. NL inkoopmanagersindex industrie feb (def)
  7. EU Inkoopmanagersindex industrie feb (def)
  8. EU inflatie feb (voorlopig)
  9. EU werkloosheid feb
  10. VS inkoopmanagersindex diensten S&P feb (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht