De grote technologie-aandelen uit de VS, ook wel de Magnificent Seven of MegaCap-8 genoemd, zijn dit jaar de grote hit. Alle andere aandelen verbleken bij hun succes. Maar Scott Welch van Wisdom Tree voorspelt een spoedig einde van de BigTech-rally en een renaissance van value, smallcaps, en ja, aandelen uit Europa.
De toon op de beurs wordt momenteel gezet door een klein groepje technologiebedrijven uit de VS. De zogenoemde MegaCap-8 hebben samen een marktwaarde van ruim een kwart van de S&P 500.
Het is een situatie die volgens Scott Welch, de CIO van Wisdom Tree, niet eeuwig kan voortduren. De aandelen zijn te duur in verhouding tot de rest.
Koersstijging
Welch gebruikt een rij grafieken om zijn stelling te onderbouwen. Allereerst laat hij zien dat Apple, Microsoft, Amazon, Netflix, Meta, Alphabet, Tesla en Nvidia de laatste tien jaar veel sneller in marktwaarde zijn gestegen dan de rest van de beurs. Het gaat om een plus van meer dan 800% versus 132% voor de S&P exclusief de megacaps.
Het gevolg is dat de MegaCap-8 een voorwaartse koers-winstverhouding heeft van 27,4 (op basis van twaalfmaands analistenramingen), tegenover 16,9 voor de rest. Voor Welch zegt dit veel. Het is nou eenmaal zo dat het rendement op een aandeel voor een groot deel wordt bepaald door wat je ervoor betaalt. Hoe hoger de prijs, des te lager het rendement in de toekomst.
Warren Buffett zei hierover ooit het volgende: "It is better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price."
Groei versus value
Daarnaast bekijkt Welch het verschil tussen de waardering van Amerikaanse groeiaandelen (waaronder BigTech) en value-aandelen. Ook hier komt weer hetzelfde beeld naar voren. Sinds de kredietcrisis van 2008-2009 is er langzaam maar zeker een steeds groter gat ontstaan tussen de waardering van value- en groeiaandelen.
Het is alsof het verhoogde risico van groeiaandelen helemaal geen rol meer speelt. De voorwaartse k/w van groeiaandelen is inmiddels ongeveer twee keer zo groot als die van waardeaandelen. Bij de price-to-book ratio (koers ten opzichte van boekwaarde) is het gat nog groter.
Large versus small
Min of meer hetzelfde beeld komt terug bij een vergelijking tussen Amerikaanse large- en smallcaps. De largecaps zijn veel duurde. Bij de voorwaartse k/w valt het verschil nog mee, maar bij de price-to-book is het gat enorm.
Smallcaps komen er bij de analyse van Welch uit als een van de favorieten voor de komende jaren. Dat is niet alleen vanwege het verschil in waardering met de largecaps. Smallcaps zijn ook goedkoop vergeleken met hun eigen historie.
Tenslotte kijkt Welch nog naar aandelen buiten de VS. Ook hier weer eenzelfde beeld. Europa, Azië en Zuid-Amerika zitten qua waardering ver achter de Amerikaanse largecaps. Ook hier liggen dus kansen, hoewel het lastig te voorspellen valt wanneer het gat precies gedicht wordt.
Lees ook: De aanvoerders van morgen
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .