Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Fonds van de week: T. Rowe Price US Large Cap Growth Equity Fund

Fonds van de week: T. Rowe Price US Large Cap Growth Equity Fund

De strategie van het T. Rowe Price US Large Cap Growth Equity Fund weet succesvolle groeibedrijven te selecteren dankzij een goed doordacht en uitgevoerd proces. Daarbij speelt de ervaring van de beheerder en zijn team een grote rol. Daardoor weten zij ook in neerwaartse markten hun benchmark en concurrenten te verslaan. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

T. Rowe Price US Large Cap Growth Equity Fund in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Silver
  • Morningstar Rating: ****
  • Beheerteam: Above Average
  • Fondshuis: High
  • Beleggingsproces: Above Average

Deze strategie weet de juiste groeibedrijven te selecteren via een goed doordacht en goed uitgevoerd bel;eggingsproces. De sterke selectie zorgt voor een tamelijk lage portefeuille-omzet. Ook in neergaande markten weet de strategie het verlies doorgaans te beperken in vergelijking met de benchmark en concurrenten. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

Beheerteam

Ondanks een nog korte staat van dienst als gediversifieerd manager is hoofdbeheerder Taymour Tamaddon snel op stoom gekomen en in combinatie met zijn waardevolle ervaring leidt dat tot een bovengemiddelde beoordeling op de People Pillar. Tamaddon kwam in 2004 bij het fondshuis en nam deze strategie in januari 2017 over toen zijn voorganger Rob Sharps tot CIO van de groep werd benoemd.

Hij heeft laten zien dat hij aanpassingsvermogen in moeilijke situaties heeft. Als analist op de sector gezondheidszorg kwam hij effectief aan het roer van het Amerikaanse fonds T. Rowe Price Health Sciences toen daar zijn voorganger en twee andere teamleden plotseling opstapten. Dat fonds heeft solide rendementen opgeleverd tijdens zijn aanstelling gedurende 2013-2016.

Bij dit fonds heeft hij een langere overgangsperiode gehad waarin hij zich kon inwerken in sectoren waar hij tot dan toe minder bekend mee was. Hij ging met analisten mee op bedrijfsbezoeken en deed onderzoek naar de grote posities uit de portefeuille. Het analistenteam is een sterk punt van het fondshuis, vooral in de technologie en communicatie sectoren, die een grote rol spelen bij deze strategie. Het team heeft de laatste jaren veranderingen gekend, ook in de technologie-hoek, vanwege interne promoties. Het fondshuis heeft die veranderingen in goede banen weten te leiden en de beleggingscultuur stabiel weten te houden.

David Rowlett, voormalig analist op de sector industrie, was associate manager toen Tamaddon het roer overnamen, en hij ging vervolgens naar een nieuwe rol als associate manager van de Amerikaanse kernstrategie in 2020. Tamaddon heeft altijd de volledige beslissingsbevoegdheid behouden.

Fondshuis

T. Rowe Price blijft een goed gepositioneerd fondshuis in een steeds concurrerendere industrie, en verdient een Parent Pillar rating van High. Het heeft de tegenwind voor actief beheer het hoofd weten te bieden door het grondige onderzoeksproces, de sterke prestaties in meerdere vermogenscategorieën en de aanhoudende investeringen in zijn researchteam.

Het aantal personeelsleden steeg met 9% in 2019 en de sterke balans van het fondshuis geeft het de financiële ruimte om mensen te kunnen blijven aannemen, ook in economisch mindere tijden. Het multi-asset team is versterkt en ook de kwantitiatieve deskundigheid is aangevuld.

Doorgaans leidt T. Rowe Price talent in eigen huis op, maar de afgelopen tijd zijn ook ervaren beleggers van buiten aangenomen voor bepaalde segmenten, met anem aandelenanalisten. Dat stelt het fondshuis in staat om een soepele opvolging te bewerkstelligen als beheerders met een lange staat van dienst met pensioen gaan. Of, zoals in 2019 verrassend gebeurde, dat er een sterbeheerder vertrekt om zijn eigen boetiek op te richten.

Het fondshuis is bezig de distributie buiten de VS te verbreden, de ESG deskundigheid op te schroeven en nieuwe ETF's aan het ontwikkelen. Het zit dus niet stil, maar is als altijd verstandig met het introduceren van nieuwe strategieën en capaciteitsbeheer, waarbij de belangen van eindbeleggers voorop staan.

Proces

Manager Taymour Tamaddon heeft goede uitvoering en oordeesvorming laten zien, en dat leidt een bovengemiddelde procesbeoordeling. Tamaddon zoekt bedrijven waar het tempo of de duur van de groei hoger of langduriger is dan de markt impliceert, met name bedrijven die kunnen winstgroei met dubbele cijfers over ten minste drie jaar kunnen laten zien. Het doel is om duurzame lange termijn groeiers te vinden via bedrijven die grote veranderingen ondergaan of innovaties op de markt brengen.

De beheerder is geduldig en streeft ernaar om de jaarlijkse omzet onder de 40% te houden. Hij legt de nadruk op bedrijven met sterke marktposities, reputaties en goed management, vooral die met sterke vrije kasstroom, balansen en verbetering van marges en rendement op het geïnvesteerd vermogen.

Tamaddon maakt gebruik van het analistenteam het analistenteam om de drijfveren achter de bedrijven waarin hij investeert te begrijpen. De strategie profiteert van de sterke punten van het fondshuis, met name op het gebied van groeisectoren zoals technologie en communicatie die een groot deel van de portefeuille vormen. Maar Tamaddon leunt niet achterover, want het fonds bestaat niet aleen maar uit de beste ideeën van de analisten.

Tamaddon gaat actief op zoek naar nieuwe ideeën en duikt in de details van bedrijven. Ten opzichte van zijn voorganger hij legt wat meer nadruk op free cashflow per aandeel. Bovendien heeft hij het neerwaarts risico beter in de gaten gehouden door een aantal stabiele groeiers op te nemen die voor gewicht kunnen zorgen in zware tijden terwijl ze niet het rendement laten achterblijven in opgaande markten.

Prestaties

Taymour Tamaddon heeft een geweldige start sinds hij begon in januari 2017. Onder zijn leiding heeft de aandelenklasse Q van het fonds gemiddeld 23,8% rendement op jaarbasis gemaakt tot en met juli 2020, hoger dan de Russell 1000 Growth-Index die 22,5% haalde. In 2017 behaalde het fonds een winst van 35,8%, ook hoger dan de Russell 1000 Growth Index die toen 30,2% haalde, en ook hoger dan bijna al zijn concurrenten in de Morningstar Categorie.

Grote winnaars in 2017 waren onder meer Boeing, Amazon en Intuitive Surgical. Posities buiten de benchmark om zoals Alibaba en Tencent betaalden zich eveneens uit. Het fonds boekte goede resultaten in 2018, met een winst van 3,5% die het verlies van 1,5% bij de benchmark overtreft, en ook beter was dan 93% van de concurrenten. Tamaddon heeft eind 2018 goed genavigeerd toen de markt een daling inzette, door namen toe te voegen en dat heeft vruchten afgeworpen  omdat het fonds iets minder verloor dan de benchmark. Dat was een ommekeer in de langdurige trend van een beetje achterblijven in neerwaartse markten.

Het bleef in 2019 achter bij de benchmark, maar boekte nog steeds een winst van 28,5%. Het fonds verloor ongeveer evenveel als de benchmark in de pandemie-gedreven uitverkoop van 2020 en profiteerde van aankopen tijdens die periode, zoals Chipotle, Lululemon en Carvana, waardoor de winst van 19,1% voor ditt jaar tot en met juli werd aangewakkerd, en dat is nipt beter dan de benchmark en 4,4 procentpunt hoger dan de categorie.

Kosten

De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse Q laten dit fonds uitkomen in het goedkoopste kwintiel van de categorie.

Op basis van de verbeterde beoordelingsmethodologie achter de People, Process en Parent Pillars van de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en verwachte prestaties ten opzichte van benchmark en concurrenten, denken we dat dit fonds in staat zal zijn om positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux