Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Fonds van de week: Pimco GIS US Investment Grade Corporate Bond Fund

Fonds van de week: Pimco GIS US Investment Grade Corporate Bond Fund

Het Pimco GIS US Investment Grade Corporate Bond Fund staat onder leiding van de ervaren en deskundige Mark Kiesel en hij wordt ondersteund door een indrukwekkende groep beheerders en analisten die goed gebruik maken van alle mogelijkheden die hun fondshuis biedt. De robuuste fundamentele research betaalt zich uit in een sterk lange-termijn track record. De Morningstar Analyst Rating krijgt een upgrade naar Gold.

Pimco GIS US Investment Grade Corporate Bond Fund in het kort

 • Morningstar Analyst Rating: Gold
 • Morningstar Rating: ***
 • Beheerteam: High
 • Fondshuis: Above Average
 • Beleggingsproces: Above Average

Dit fonds heeft een ervaren en deskundige beheerder en ook een uitstekend team van corporate bond beheerders en analisten. Hun beleggingsproces is gestoeld op de sterke macro-economische en fundamentele onderzoekscapaciteiten van het fondshuis. Op de korte termijn heeft het rendement niet lastig gehad, maar het lange-termijn track record is uitstekend.

Morningstar-analist Samiya Jmili geeft de Morningstar Analyst Rating voor de 'clean' fondsklasse die voor retailbeleggers van belang is, een upgrade van Bronze naar Gold, de hoogst haalbare beoordeling.

Beheerteam

De strategie levert een People Pillar beoordeling van High op dankzij sterk leiderschap en een uitgebreid ondersteunend team van kredietanalisten en portefeuillemanagers. Mark Kiesel, Pimco veteraan met meer dan twee decennia ervaring, leidt deze strategie sinds 2002. Hij werd hoofd van de wereldwijde corporate bond portefeuillebeheerders in 2008 en hij werd uitgeroepen tot Morningstar US Fixed-Income Fund Manager van 2012.

Eind 2014 werd hij benoemd tot Global Credit CIO en aangesteld als co-manager op het Pimco Total Return fonds. Zijn investering in deze strategie (via de in de VS gevestigde variant) ligt hoger dan 1 miljoen dollar. Terwijl de strategie onder Kiesels leiding bloeide, is het succes nietn afhankelijk van slechts één persoon. Als erkenning daarvoor heeft Pimco in oktober 2016 Amit Arora en Mohit Mittal als co-managers aangesteld.

Beiden zijn senior leden van een team van 20 op investment-grade corporates gerichte portefeuillebeheerders; Mittal houdt ook toezicht de Amerikaanse investment-grade, high-yield en opkomende markten corporate trading desks, en Arora heeft een belangrijke rol gespeeld bij de analyse van wereldwijde kapitaalstructuren van financiële bedrijven, een strategisch aandachtsgebied voor Pimco.

De managers profiteren van de steun van bijna 50 bedrijfskredietanalisten onder leiding van onderzoekshoofd Christian Stracke. In 2009, waren dat er nog maar 30. Het team is een aanvulling op een wereldwijd arsenaal aan niet-corporate obligatie specialisten en macro-experts die context toevoegen aan de bedrijfsvisies en macro positionering van het team. 

Fondshuis

Pimco staat er goed voor en daardoor verdient het een Above Average beoordeling voor de Parent Pillar. Morningstar heeft Pimco ter verantwoording geroepen voor de dure retail fondsklassen en hoge prijskaartjes voor fondsen buiten de Verenigde Staten. Er is veel aandacht voor de intense werkcultuur, die steevast aanleiding geeft tot speculatie over eventueel disfunctioneren van het bedrijf en mogelijk beleggers zou wegjagen.

In weerwil van dat idee heeft Pimco consequent zeer bekwame mensen aangenomen die gedijen in zijn snelkookpan en die lang in dienst blijven. Soms vertrekken mensen en dat zijn soms de beste en de slimsten os ze gaan eerderof met pensioen dan men had gehoopt. Toch is de staat van dienst bij het opvullen van de hiaten goed en het is opmerkelijk hoe Pimco erin is geslaagd om mensen uit zijn talentenpool te promoveren en de leiderschapsverantwoordelijkheid te verbreden.

Het voortbestaan van de beleggingscultuur is van cruciaal belang geweest voor Pimco. Ondanks de bitterheid van Bill Gross zijn vertrek in 2014, nam Dan Ivascyn, een ervaren en kritisch denkende investeerder in plaats van een prototypische corporate manager de taken over en drukte daarmee zijn stempel op de cultuur. Nu Ivascyn de CIO van het bedrijf is, heeft hij materiële invloed op onder meer het aantrekken van Manny Roman als CEO, veteraan uit de beleggingsindustrie. Of het duo het echt zo goed met elkaar kan vinden als het lijkt of niet, Ivascyn en Roman hebben samen het fondshuis uitstekend neergezet, zowel als een sterke rentmeester van investeerderskapitaal als in de vorm van een bloeiende onderneming.

Proces

Deze strategie profiteert van Pimco's vindingrijkheid - inclusief doordachte macroanalyse, solide bottom-up onderzoek  en prijsbewustzijn bij de beheerders. Met de Bloomberg Barclays US Credit Index als benchmark richt deze strategie zich op investment-grade bedrijfsobligaties. Het kan ook kleinere belangen hebben in sectoren buiten de index, zoals high-yieldbedrijven, ontwikkelde markten staatsobligaties, schuld van opkomende markten en valuta's.

Als lid van Pimco's investeringscomité helpt hoofdmanager Mark Kiesel bij het formuleren van de top-down thema's die verschijnen in de rentepositionering van de portefeuille en sectorwegingen, terwijl Pimco's corporatespecialisten het universum afstruinen op zoek naar bottom-up ideeën. De managers en analisten van het bedrijfsobligatieteam overleggen regelmatig; Kiesel zit een wekelijkse bijeenkomst voor waarin de hele groep kritisch kijkt naar de portefeuillepositionering, en hij vergezelt analisten vaak op onderzoeksreizen.

Een reeks analytische tools helpt de managers om handelsmogelijkheden snel te zien en de relatieve waarde te beoordelen tussen cash-obligaties van een emittent in verschillende regio's, kapitaalstructuren en credit default swaps. Kiesel maakt ook gebruik van index-CDS, gekoppeld aan Amerikaanse staatsobligates, om blootstelling aan de liquide zakelijke markt te verkrijgen. Veelvuldig gebruik van derivaten voegt complexiteit toe aan de portefeuille, maar Pimco is erin geslaagd om de risico's van die posities goed te beheren.

Prestaties

Deze strategie heeft het moeilijk gehad tijdens de onrust op de markt in 2020. Het verlies van 13,6% (voor de institutionele fondsklasse) tijdens het dieptepunt van de coronapaniek in de periode 20 februari tot 23 maart was zelfs meer dan 2 procentpunten slechter dan de Bloomberg Barclays US Credit Index. Een overweging in schuldpapier van banken en financiële instellingen waren de grootste nadelige factor, terwijl andere sectorvoorkeuren - inclusief het bagatelliseren van defensieve namen in gezondheidszorg en technologie - en geselecteerde blootstelling aan opkomende markten ook pijn deed.

Terwijl de strategie in de daaropvolgende periode herstelde van die tegenvallers, blijft het nog steeds achterlopen, want het rendement tot en met september 2020 bedraagt 3,5%. Dat bewijst de consistentie van het succes van hoofdmanager Mark Kiesel tijdens zijn 18-jarig dienstverband bij dit fondshuis. Wel vallen de recente worstelingen van de strategie op. 

Want het lange-termijn track record is juist goed; slechts in één vorig kalenderjaar is het achtergebleven bij zijn benchmark (ongeveer 150 basispunten in 2011, op basis van de Amerikaansefondsvariant), en het heeft de beste lange termijn prestaties geleverd te midden van zijn concurrenten tijdens zijn diensttermijn. De nadruk op financials was ook de belangrijkste boosdoener in het turbulente derde kwartaal van 2011, maar die langdurige overweging en de expertise van het team op het gebied van financiële dienstverlening was een sleutelelement in het overrendement van de afgelopen jaren en zal dat waarschijnlijk ook in de toekomst zijn. 

Kiesel en team hebben ook herhaaldelijk gebruik gemaakt van marktverstoringen uit het verleden om de fundamenten te leggen voor toekomstig succes, en 2020 zou daarop geen uitzondering moeten zijn.

Kosten

Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse laten het fonds uitkomen in het middelste kwintiel van de Morningstar-categorie. Dat is niet geweldig, maar op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Gold.

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 16 april

  1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
  2. China industriële productie maart
  3. China detailhandelsverkopen maart
  4. B&S Group Q4-cijfers
  5. Fastned Q1-cijfers
  6. VK werkloosheid feb
  7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
  8. PostNL jaarvergadering
  9. Kendrion €0,45 ex-dividend
  10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht