Word abonnee en neem Beursduivel Premium
'Blijf belegd en probeer niet te timen'

'Dit is het beste instapmoment sinds 2010'

Door al het negatieve nieuws zouden we bijna kopschuw worden, maar alle doemscenario’s ten spijt komt J.P. Morgan Asset Management met een 'bizar' optimistische kijk op aandelen: dit is het beste instapmoment sinds 2010.

Dat zei John Bilton (foto), head of global multi-asset strategy bij J.P. Morgan Asset Management, woensdag tijdens de presentatie van het rapport 2023 Long-Term Capital Market Assumptions

"Dit is een mooi moment om een portefeuille voor de lange termijn op te bouwen", begint zijn collega Thushka Maharaj, ook strateeg in het multi-assetteam van J.P. Morgan. 

"Aandelen zijn niet duur meer, terwijl wij van mening zijn dat de fundamentals nog intact zijn. En de beste dagen volgen vaak snel na de slechtste. It’s always darkest before dawn. Om die goede dagen niet te missen, is het dus van groot belang om ook in tijden van flinke dalingen belegd te blijven."

Timen heeft dus weinig zin, zoals ook onderstaande afbeelding laat zien.

'Blijf niet te lang in de bunker'

"We zijn 'bizar' optimistisch”, vult Joh Bilton aan. "Hoe kunnen we met alle ellende in de wereld zo’n positieve toekomst zien, zul je je misschien afvragen. 2022 was inderdaad een jaar om in de bunkers te blijven. Maar blijf daar niet te lang, want dan mis je een mooi herstel. We zijn nog niet uit de problemen, maar er zijn genoeg redenen om voor de lange termijn positief te zijn.”

"Het is vooral een kwestie van waarderingen. Aandelen wereldwijd zijn nu veel goedkoper dan vorig jaar. Het is niet dat we de bodembel luiden, maar het is de moeite waard om de blik op de lange termijn te richten. Daarnaast zijn de marges relatief stabiel; die zijn veel veerkrachtiger dan velen vrezen."

Beste instapmoment sinds 2010

"Veel kwaliteitsaandelen bevinden zich nu op een veel interessanter koersniveau dan vorig jaar. Natuurlijk vergeten we de volatiliteit op korte termijn niet, maar zoals we weten draait beleggen om de lange termijn. En dit is naar onze mening het beste instapmoment sinds 2010."

Europese large caps kunnen volgend jaar gemiddeld al 7,7% renderen, ten opzichte van 5,1% dit jaar. De bekende 60/40-portefeuille in euro’s levert in 2023 gemiddeld 5,1% op, waar dat dit jaar slechts 2,8% was. Zie ook bovenstaande afbeelding.

"Op korte termijn bestaan er wel cyclische uitdagingen", erkent Vincent Juvyns, global market strategist bij de vermogensbeheerder. "Maar onze voorspellingen wijzen op slechts een bescheiden hogere inflatie. We denken dat de inflatie zal afkoelen richting de doelen van de centrale banken."

'Instapmoment kan nóg aantrekkelijker worden'

"Het instapmoment is inderdaad gunstiger dan een jaar geleden, maar kan zelfs nog aantrekkelijker worden als de cyclische zwakte van 2022 doortrekt in 2023, waar het wel naar uitziet. Bedenk dus goed wat je instapmoment is, en hoeveel pijn je op de korte termijn kunt hebben.”

Lees meer: Blijf beleggen, zelfs in tijden van grote marktschommelingen

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 05 maart

  1. Japan inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  2. Chi inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  3. Bayer Q4-cijfers
  4. TKH Q4-cijfers
  5. D'Ieteren Q4-cijfers
  6. EU inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  7. EU producentenprijzen jan
  8. Target Q4-cijfers
  9. VS Inkoopmanagersindex industrie S&P feb (def)
  10. VS Inkoopmanagersindex diensten ISM feb 53 volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht