Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waarom Nvidia opnieuw geen verrassingen toont
Beeld: Antonio Bordunovi, iStock

Nvidia: opnieuw de verwachtingen overtroffen

Zonder veel verrassing klopte Nvidia opnieuw de verwachtingen. Het toonaangevende halfgeleiderbedrijf heeft in de afgelopen acht van de negen resultaten de omzet en de winst per aandeel overtroffen. Het blijft profiteren van zijn dominante positie in het segment van grafische kaarten die het meest efficiënt zijn voor AI-training en inferenties.

In een oligopolistische aandelenmarkt, waar de prestaties slechts worden aangedreven door een paar aandelen, kan het aandeel Nvidia belangrijke bewegingen op gang brengen in de S&P 500-index en daarbuiten. Inclusief op de Europese high yield markt, zoals we de afgelopen weken en maanden hebben gezien. Wij denken dat het AI-thema dit jaar een belangrijk aandachtspunt zal blijven voor beleggers, samen met inflatie en het vertragende groeiverhaal.

So far so good

De bears op de beurs waarschuwen dat Nvidia hetzelfde lot zou kunnen ondergaan als Cisco eind jaren negentig en disruptie zou kunnen ondervinden door een nieuwkomer op de markt. Anderen vrezen dat toonaangevende technologiebedrijven intern design ontwikkelen - net zoals Apple Intel uit zijn smartphones heeft gehaald met zijn eigen intern ontworpen M1-chip, die speciaal is ontworpen voor de behoeften van de iPhone. Dit is natuurlijk allemaal mogelijk. Maar dat risico is er nu niet. So far so good. De meeste technologiebedrijven tonen zich bijvoorbeeld niet bereid om hun afhankelijkheid van de technologie van Nvidia te verminderen.

Hoe zit het dan met de waardering van Nvidia? Ongeacht de maatstaven wordt het bedrijf aanzienlijk boven de markt gewaardeerd. Dat is niet vreemd, gezien de onderliggende groei in AI-chips en het ontwrichtende effect ervan op de hele economie. Nvidia is het perfect bewezen voorbeeld van een marktvernieuwer, die experimenteert met chips die alles ondersteunen, van zelfrijdende elektrische auto's tot Bitcoin mining.

Het merk is zelfs zwaar gaan investeren in de metaverse, met concepten als het omniversum. Dit stuwt de waardering omhoog. De rest wordt ook verklaard door de angst van beleggers om een nieuwe AI-boom te missen. Als we kijken naar andere concurrenten, is de waardering van Nvidia echter niet zo buitenproportioneel. De huidige toekomstigerichte EV/omzet op twaalf maanden van het bedrijf is 18,7x versus 39,5x voor bijvoorbeeld het Britse halfgeleiderbedrijf Arm.

Geopolitieke oorlog

En geopolitieke risico's en de handelsoorlog tussen de VS en China dan? Het is onwaarschijnlijk dat dit veel schade zal toebrengen aan de AI-sector en vooral aan Nvidia. Er was iets vreemds aan de hand met de recente inkomsten van Nvidia. Singapore vertegenwoordigt ongeveer 15% van de omzet, na China en Taiwan.

Dit is natuurlijk vreemd. Het lijkt erop te wijzen dat Singapore wordt gebruikt als legitieme hub voor de wederuitvoer van Nvidia-chips naar landen waar exportcontroles van toepassing kunnen zijn. Dit is een slimme manier om geopolitieke risico's te beheren en veerkracht op te bouwen. Daarom denken we niet dat mogelijk toegenomen handelsspanningen veel effect zullen hebben op de omzet en winst van Nvidia.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 mei

    1. Japan economische groei Q1
    2. China detailhandelsverkopen april
    3. China industriële productie april
    4. Sif Q1-cijfers
    5. Engie Q1-cijfers
    6. Corbion ex €0,61 dividend
    7. EU inflatie april (def)
    8. VS voorlopende indicatoren april
  2. 20 mei

    1. Dui, producentenprijzen april
    2. Ryanair jaarcijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht