Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Dit zijn de 3 grootste risico's voor volgend jaar

De 3 grootste risico's voor 2017

Te midden van trage economische groei en hoge obligatiekoersen, is er een aantal grote risico's voor volgend jaar aan te wijzen. Tijdens een conferentie van Cnbc en Institutional Investor somt een panel van experts de drie belangrijkste op.

Ondanks de onzekerheid rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen is dit thema niet het grootste risico, stellen de marktwatchers. De keuze tussen Donald Trump of Hillary Clinton zal de markt niet heftig doen ontsporen, denken zij. Wat zij wel als gevaren zien, zijn de volgende drie punten.

1. Een grote geopolitieke gebeurtenis

Een belangrijke geopolitieke gebeurtenis, zoals een terroristische aanslag, kan de markt neersabelen, stelt Ashbel Williams, Chief Investment Officer bij de State Board of Administration in Florida, dat pensioenen belegt. Hij vreest dat een financiële besmetting kan leiden tot een soort ‘algehele blokkering’.

2. Alleen maar op aandelen en rentes focussen

In plaats van alleen maar te letten op aandelen en obligaties, zouden beleggers eens naar minder traditionele beleggingen moeten kijken, vindt Stuart Fiertz, co-president van Cheyne Capital: "De aandelenmarkt en de rentes zijn nu ernstig verstoord naar mijn mening, en er liggen kansen daarbuiten." Als voorbeeld van een alternatief noemt hij vastgoed.

3. De 60/40-verdeling 

Een traditionele verdeling binnen de portefeuille van 60% aandelen en 40% obligaties werkt niet meer, stelt Mark Carhart, oprichter en CIO van Kepos Capital. Verstandiger is volgens hem een inrichting van je portefeuille waar je jezelf het meest comfortabel bij voelt.

Lees ook: Stijgende rentes? Hier vallen de hardste klappen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 20 mei

    1. Dui, producentenprijzen april
    2. Ryanair jaarcijfers
    3. Brunel ex €0,55 dividend
    4. HAL ex €2,85 dividend
    5. UMG ex €0,27 dividend
    6. Alfen Q1-cijfers
    7. Zoom Video Communications Q1-cijfers
  2. 21 mei

    1. Envipco Q1-cijfers
    2. Fagron ex €0,30 dividend
    3. Euronext ex €2,48 dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht