Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Aegon in herstel

De financiële markten blijven op een hoog niveau zijwaarts bewegen en het sentiment is en blijft opperbest. We gaan ons vandaag klaarmaken voor het ADP banenrapportcijfer. De loonstrookjesverwerker vanuit de VS op woensdag is altijd een grote voorloper voor het rapport dat vrijdag gepubliceerd gaat worden en waar we natuurlijk naar uit kijken.

Ook staat er deze week een belangrijke Fed-vergadering op de agenda, echter verwacht ik deze week geen spannende dingen nu er na het rentebesluit ook geen persbijeenkomst is gearrangeerd. 

Trump en Frankrijk

Geopolitieke spanningen houden de markten ook behoorlijk bezig. Trump doet regelmatig gepeperde uitspraken, maar de markten lijken hier immuun voor te worden en de markten reageren vooralsnog niet. Daarnaast staat dit weekend de tweede ronde van de Franse verkiezingen tussen Macon en Le Pen op de agenda. Waar de opiniepeilingen tijdens de Brexit en de verkiezingen in de VS er volledig naast zaten, komt dat vertrouwen gelukkig weer wat terug, want tijdens de Franse verkiezingen verliep het geheel volgens verwachtingen. 

Toch moeten we met name de Bundfutures goed in de gaten houden, want die kunnen maandag nog weleens fors gaan bewegen, nadat die de afgelopen maanden stevig onder druk stonden. En u weet het: Bundfutures naar beneden, is rentes omhoog.

AEX

Het technische plaatje van de AEX ziet er keurig uit. De index heeft, voor de daytraders onder ons, steun op 523, 518, 512 en 508 punten. Weerstand is er op 525 en 528 punten en mijn koersdoel blijft AEX 560, de oude top uit 2007. Wat mij nog wat zorgen baart, is het feit dat we tussen 512 en 520 in de grafiek nog een gapje hebben. 

Dit werd veroorzaakt door de positieve uitslag van de Franse verkiezingen toen de markten vorige week maandag met een sprong omhoog van start gingen. In negen van de tien gevallen wordt zo’n stukje luchtledig in de grafiek nog gedicht, voordat een verdere stijging kan aanvangen. Per saldo ziet het technische plaatje er keurig uit op zowel de dag-, week-, als maandgrafiek.

Aegon

Aegon heeft het zwaar. De financiële waarden zijn voor een deel afhankelijk van rentetarieven en die staan nu juist de afgelopen jaren fors onder druk. Toch weten we uit de crisisperiode, toen Aegon een emissie deed, dat met name professionele beleggers stonden te trappelen om mee te doen. 

Eind maart werd de markt negatief verrast met het nieuws van Aegon om de solvabiliteitsratio in het jaarverslag te verlagen. Als gevolg van een veranderende berekeningsmethode in de risicomarge, zorgde dit ervoor dat de koers van Aegon stevig onderuit ging. Het aandeel noteerde zo rond de 5,40 euro en is inmiddels fors teruggevallen met een low rond midden april van 4,40 euro. 

Toch verwachten wij dat de verzekeraars op de long run fors kunnen gaan oplopen. Een andere favoriet van mij, ING, is op weg naar mijn koersdoel van 16 euro. Het dividendrendement bij Aegon is en blijft positief en natuurlijk zie ik momenteel stagnerende rentes, maar al het slechte nieuws zit nu in de koersen verdisconteerd en ik verwacht dat het aandeel op weg gaat naar mijn koersdoel van 5,40 euro. Kortom, de huidige dip is in mijn ogen een mooi aankoopmoment.

Beijer heeft zakelijk calls AkzoNobel en PostNL. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold en PostNL.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht