Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Vier sectoren die er dit winstseizoen uitspringen

Vier sectoren om in de gaten te houden

Het cijferseizoen over het tweede kwartaal is losgebarsten. In de VS staan de aandelenmarkten op recordhoogtes; zullen de winstcijfers deze hoge waarderingen rechtvaardigen? MarketWatch zette vier sectoren op een rij om dit winstseizoen in de gaten te houden.

Het eerste kwartaal van 2016 markeerde het dal van de winstrecessie na een periode van winstdalingen, die het derde kwartaal van 2015 inzette.

Analisten verwachten dat Q2 er beter uit zal zien, omdat de winstgroei versnelt en naar boven wordt bijgesteld. De vraag is alleen of het genoeg zal zijn om de hoge waarderingen in de S&P 500 te rechtvaardigen.

Volgens MarketWatch zullen de volgende vier sectoren de aandacht gaan trekken:

Energie

Energie zal naar verwachting voor de sterkste winsten gaan zorgen, vooral omdat de sector van ver moet komen. In de meer dan twee jaar dat de olieprijzen laag zijn, hebben bedrijven fors gesneden in investeringen, bedrijfsonderdelen verkocht of andere dingen gedaan om weer te kunnen groeien in de nieuwe omgeving van lage olieprijzen.

De rest van het jaar ziet er echter onzeker uit voor olieprijzen. Analisten van Barclays waardeerden olieservicebedrijven af naar neutraal, en behielden alleen Weatherford International en Halliburton als buy. “Er is gewoon niet veel te vinden in de Amerikaanse olieservice-aandelen.” 

Tech

De techsector is een belangrijke drijver achter de prestaties van de S&P 500. Tot de meest prominente behoren de zogenaamde FAANG-aandelen: Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google. Onlangs werd de dominantie van de sector binnen de index in twijfel getrokken, wat afgelopen maand zorgde voor een aanzienlijke daling van technologieaandelen.

De winstcijfers in deze sector zullen de op één na sterkste zijn, vooral gedreven door chipmakers, die profiteren van een sterke vraag. Met name de populariteit van videogaming en de opkomst van kunstmatige intelligentie dragen hieraan bij.

Financials

Binnen de financiële sector zal de gemiddelde groei van de winst per aandeel naar verwachting 5,5% bedragen ten opzichte van een jaar geleden. Dat is wel aanzienlijk minder dan de 8,6% die nog op 31 maart werd verwacht.

Dit cijfer kan echter wat misleidend zijn. “Banken hebben op grote schaal eigen aandelen teruggekocht. Een belangrijk deel van de groei per aandeel wordt momenteel gedreven door aandeleninkoop in plaats van winstgroei”, stelt Saul Martinez van UBS.

Bankanalist Chris Walen verwacht dat de cijfers zullen tegenvallen en dat aandelen in de verkoop gaan. “Ik zie geen echte groei, en de hoop op reflation-trade is vervlogen. De Trump Bump is verdwenen.”

Retail 

Retail wordt naar verwachting een negatieve uitschieter. Volgens MarketWatch zal het dit seizoen verreweg de slechtst presterende sector zijn. De omzetten groeien weliswaar met 3,9%, maar de winsten zullen dalen met 2,2%. Veel retailers hebben moeite het hoofd boven water te houden en voelen het zogenaamde 'Amazon-effect'. 

Deborah Weinswig, directeur van Fung Global Retail en Technology: Traditionele retailers hebben te maken met een enorme ontwrichting in de markt. Nieuwe spelers in de markt maken de concurrentie nog heviger en online verkoop dagen de stenen winkels uit.”

Sommige retailers proberen zich te onderscheiden door iets te bieden wat Amazon niet kan. “Een voorbeeld daarvan is juwelier Tiffany & Co. Die categorie producten is zeer lastig online aan te bieden.”

Bekijk ook: 'Gezondheidssector nu op koopjesniveau'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht