Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Tijd voor herstel

TA: Tijd voor herstel

Na het positieve banenrapport uit de Verenigde Staten van begin februari nam plotseling de angst op een snellere verhoging van de rente door de Federal Reserve toe. Ook kwam het besef dat de overheidssteun wel eens eerder afgebouwd kon gaan worden dan verwacht.

Zo leidde goed nieuws over de stand van de economie tot een forse verkoopgolf die voor menig belegger vrij onverwacht kwam.

Forse correctie

Dit gold ook voor ons. De technische plaatjes van de verschillende beurzen lagen er nog keurig bij en zeker op lange termijn was er nog geen sprake van een aankondiging van deze forse verkoopdruk.

De AEX-index heeft vanaf de top van eind januari echter ruim 50 punten moeten inleveren, een verlies van nog net geen 10%. Het technische beeld heeft een flinke deuk opgelopen en meerdere steunniveaus zijn gesneuveld.

Pas rond 506 punten zien we nu het eerste steunniveau, gevormd door een aantal bodems van 2017.


RSI indicator

Toch lijkt de kans groot dat we al voor het bereiken van deze steun een herstel in gaan zetten. We bekijken hiervoor de RSI indicator. Dit is een momentum-indicator die de kracht van een koersbeweging goed in beeld brengt.

Bij de AEX-index in de grafiek hieronder zien we dat de RSI de afgelopen week hard is teruggevallen, maar nu een waarde onder 30 heeft bereikt. Dit houdt in dat beurs oversold is en de kans op een herstel groter wordt. De indicator heeft in de laatste daling van de index zelfs geen lagere bodem meer gevormd. We spreken dan van positieve divergentie, wat het signaal nog extra bevestigt.

In eerste instantie verwachten we dat de Amsterdamse beurs tijdens dit herstel de openstaande koersgaps kan gaan dichten. Dan komen we op een stand van 550 punten. Daarna is het even afwachten hoeveel veerkracht de AEX nog heeft.


Duitse beurs

Hetzelfde beeld zien we bij de Duitse beurs. De DAX-index is hard teruggevallen onder de bodems van de afgelopen maanden, maar nadert nu de steunzone vlak onder de 12.000 punten.

Ook hier zien we een RSI die flink oversold is en al een lichte positieve divergentie signaleert. We verwachten daarom dat ook de DAX-index deze week wat kan gaan herstellen.


Dow Jones-index

In Amerika zagen we vrijdag in de loop van de avond al wat herstel optreden. De Dow Jones-index wist het verlies van eerder op de dag weg te werken en ruim in de groene cijfers te sluiten. Ook bij deze index laat de RSI indicator positieve divergentie zien in oversold gebied (onder 30). 


Nasdaq

Tot slot de Amerikaanse technologiebeurs, de Nasdaq Composite index. Deze index heeft de steile stijgende trend afgebroken, maar is nog wel opgevangen boven de steun van de bodem van november.

Vanaf dit niveau zagen we vrijdag al een eerste opleving, waardoor de schade van de afgelopen week nog redelijk beperkt is gebleven. Hoewel de RSI indicator hier geen positieve divergentie aangeeft, zien we deze wel herstellen uit oververkocht gebied.

We gaan er daarom vanuit dat de komende beursdagen ook deze index wat zal kunnen opveren.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Volg @roycetostrams op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 01 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april (def)
    2. China inkoopmanagersindex industrie (Caixin) april
    3. NL omzet detailhandel maart
    4. Wolters Kluwer Q1-cijfers
    5. Beurzen Euronext gesloten vanwege Dag van de Arbeid
    6. Chinese beurzen gesloten
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. GlaxoSmithKline Q1-cijfers
    9. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
    10. Kraft Heinz Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht