Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Powell: Trump kan mij niet ontslaan

Powell: Trump kan mij niet ontslaan

Fed-voorzitter Jerome Powell onthoudt zich meestal van commentaar wanneer president Trump kritisch is over het beleid van de centrale bank. Hij vindt het niet gepast om zich over andere beleidsmakers of de president uit te laten.

Maar in een interview –  Powell geeft zelden interviews -  met CBS News, spreekt hij zich duidelijk uit. “De wet is heel helder: ik heb een ambtstermijn van vier jaar, en ik wil die graag uitdienen. Trump kan mij niet ontslaan.”

Bedreiging

In 2018 verhoogde de Federal Reserve meerdere malen de rente, wat tegen het zere been van president Trump was. Die stelde dat de renteverhogingen ‘de grootste bedreiging voor de groei van de Amerikaanse economie’ zijn. 

De beleidsmakers van de Fed stemden unaniem voor de stappen op het rentepad, dat Powells voorganger Janet Yellen al in december 2015 al uitstippelde. In de jaren daarna liet de Amerikaanse economie sterke cijfers zien, met een groei van het bbp van 3% per jaar. 

Geen politiek

In het interview benadrukte Powell nog eens dat Fed-beleid ‘geduldig’ zal zijn met verdere stappen en daarbij de economische cijfers in de gaten houdt. “Als centrale bank kijken we naar economische data, en handelen we niet uit politieke overwegingen. Wij dienen het belang van alle Amerikanen, los van politieke stromingen.”

Verder zegt Powell dat de Amerikaanse economie er goed voor staat, hoewel de zwakte in de rest van de wereld wel zijn weerslag kan hebben op de VS. “Maar ik zie geen reden waarom de economie niet zou kunnen doorgaan met groeien.”

Zie ook: Aan de centrale bankiers ligt het niet

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht