Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Keert de goudkoorts terug?

TA: Keert de goudkoorts terug?

De goudprijs heeft de weg omhoog weer gevonden. De afgelopen weken is de prijs van goud ruim 6% opgelopen en de correctieve fase afgebroken. Goudmijnfondsen lijken echter nog wat achter te blijven.

Goud wordt nog altijd gezien al veilige haven tijdens momenten van onrust op de aandelenbeurzen. De correlatie tussen de beurs en de goudprijs is echter al jaren ver te zoeken. Er liggen dus andere oorzaken ten grondslag aan de koersbewegingen van de goudprijs.

Flink opgeklaard

Het technische plaatje van goud is de afgelopen weken flink opgeklaard. Goud is hard opgeveerd vanaf de steun rond 1.270 dollar en heeft de correctieve fase afgebroken. De goudprijs is daarna direct opgelopen tot aan de weerstand rond 1.346 dollar en lijkt deze zelfs te breken.

Het opwaarts potentieel na een definitieve doorbraak van de weerstand zal in eerste instantie nog beperkt zijn. Zoals op onderstaande langetermijngrafiek goed is te zien, liggen er rond 1.375 dollar meerdere oude toppen die als plafond boven de goudprijs hangen.

Pas wanneer ook deze horde wordt uitgenomen, zal het technische beeld verder opklaren en kan een lange termijn stijgende trend worden ingezet. Fors hogere niveaus sluiten we dan niet uit.

Goudmijnaandelen

De aandelen van grote goudmijnbedrijven hebben over het algemeen wel een grote correlatie met de goudprijs. Sinds de top van de goudprijs in 2016 zijn ook deze aandelen flink teruggevallen.

De laatste maanden klaart het technisch beeld van de goudmijnaandelen weer wat op. Het lijkt erop dat wanneer de goudprijs opwaarts door de weerstand rond 1.375 dollar breekt, ook deze aandelen weer de weg omhoog zullen inzetten.

Ik loop de technische plaatjes van Barrick Gold en Newmont Mining even kort langs.

Barrick Gold

Barrick Gold is het grootste goudmijnbedrijf ter wereld. Het aandeel heeft de afgelopen jaren in een dalende trend bewogen. Nadat medio 2016 de top werd gezet, heeft het aandeel flink wat terrein moeten prijsgeven.

Eind vorig jaar wist het aandeel een herstel in te zetten en is de dalende trend afgebroken. De laatste maanden bewoog Barrick Gold per saldo zijwaarts onder de weerstand vlak boven 14 dollar.

Het aandeel lijkt nu een hogere bodem te vormen binnen de neutrale fase. Dit duidt op aantrekkende vraag. Indien de weerstand wordt gebroken, zal het technische beeld flink opklaren en kunnen hogere koersniveaus worden opgezocht.

Newmont Goldcorp

Newmont Goldcorp is één van de grootste goudmijnondernemingen met operaties op vijf verschillende continenten. Ook de koers van Newmont Goldcorp heeft in 2016 een top gezet en is daarna gaan corrigeren. De schade is bij dit aandeel echter redelijk beperkt gebleven.

Het afgelopen halfjaar heeft het aandeel per saldo een meer neutraal koersverloop laten zien tussen grofweg 29 dollar aan de onderzijde en de toppen rond 37 dollar als bovenkant van de bandbreedte. Binnen deze bandbreedte was het koersverloop erg volatiel.

Het technische beeld zal pas verder opklaren wanneer het neutrale koersverloop opwaarts wordt afgerond. Dan de weg vrij komen liggen voor een stijging richting de oude toppen van 2018 rond 42 dollar en daarboven de top van 2016 rond 45 dollar.

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht