7 dividendaandelen met een laag risico

Door Belegger.nl op 19 november 2019 08:50 | Views: 14.298

7 dividendaandelen met een laag risico

Het lijkt onverenigbaar: een zo hoog mogelijk rendement en een zo laag mogelijk risico. Toch zijn er wel degelijk aandelen die stabiele inkomsten genereren en toch relatief weinig risico's met zich mee brengen.

De rente staat al twaalf jaar lager dan 3%, dus zit er voor veel beleggers niets anders op dan te investeren in aandelen. Dat is uiteraard niet zonder risico, want koersen kunnen zowel stijgen als dalen. Daarom is het vooral voor beleggers die al met pensioen zijn zaak om aandelen te kiezen met een een zo laag mogelijk risico en een zo hoog mogelijk rendement.

US News zette de zeven dividendaandelen met het laagste risico op een rij:

1. Johnson & Johnson

Deze farmacie- en consumentengigant (marktkapitalisatie: 345 miljard dollar) betaalt al 56 jaar onafgebroken dividend aan beleggers.

Dankzij de sterke diversificatie is het bedrijf redelijk recessie-bestending en bovendien is het een van slechts twee Amerikaanse bedrijven met een AAA-rating van de drie grote ratingbureaus. Dat betekent dat Johnson & Johnson minder kans heeft om failliet te gaan dan de Amerikaanse overheid, die een rating heeft van AA+.

Met een dividendrendement van 2,9% is dit dan ook het ultieme dividendaandeel met een laag risico.

2. Chevron

Deze Amerikaanse oliereus behoort tot de zogeheten dividend-aristocraten, een groep bedrijven in de S&P 500-index die 25 jaar of langer onafgebroken het dividend verhogen.

Het dividendrendement van Chevron, dat al 33 jaar lang dividend betaalt, is een gezonde 3,9%.

3. AT&T

Met een dividendrendement van 5,2% levert een investering in deze Amerikaanse telecomreus twee keer meer op dan Amerikaans schuldpapier met een looptijd van tien jaar, want dat heeft een rendement van 1,8%.

Het bedrijf, dat een marktkapitalisatie heeft van 280 miljard dollar, is actief in een markt die moeilijk te betreden is voor nieuwkomers. Het kost immers miljarden dollars om kabel te leggen of een landelijk netwerk op te bouwen. Verder is AT&T eigenaar van WarnerMedia, dat televisiezenders als CNN en HBO in eigendom heeft.

4. CVS Health

CVS is de grootste apothekenketen in de VS, gemeten in zowel het aantal winkels als verkoopvolume van medicijnen. CVS, dat gemiddeld 200 winkels heeft in elke Amerikaanse staat, heeft een marktkapitalisatie van 244 miljard dollar, vergeleken met 136 miljard dollar voor zijn rivaal Walgreens Boots.

Het dividendrendement bedraagt 2,7%. De koers van de aandelen is met maar liefst 41% gestegen in het afgelopen jaar.

5. General Dynamics

Deze luchtvaart- en defensiereus zal flink profiteren van een stijging in de Amerikaanse defensieuitgaven. Zo verwacht General Dynamics dat de winst per aandeel in 2019 zo’n 43% hoger zal liggen dan in 2016.

Hoewel het dividendrendement van 2,2% niet zo hoog is als bij de eerder genoemde bedrijven heeft General Dynamics een volle orderportefeuille van meer dan 67 miljard dollar.

6. IBM

IBM’s dividendrendement van 4,8% behoort tot de top drie in de Dow Jones Industrial Average index. De omzet staat al een aantal jaren onder druk, maar veel analisten verwachten dat de overname van softwarebedrijf Red Hat voor een bedrag van 34 miljard dollar het tij zal keren.

7. Pfizer

Deze farmaciereus, met een marktkapitalisatie van 200 miljard dollar, biedt beleggers een robuust dividendrendement van 3,9%. Een recente terugval in de koers biedt koopjesjagers een aantrekkelijk instappunt, vooral gezien het feit dat de producent van Viagra zijn focus steeds meer aan het verschuiven is naar markten met hogere marges, zoals oncologie.

Lees ook: Laat dividend voor u werken

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group