Dit spel duurt tot 2020!

Door John Beijer op 4 december 2019 11:20 | Views: 7.734

Dit spel duurt tot 2020!

Trump twittert er lustig op los en blijft de gemoederen bezighouden. Deze week gaf hij aan dat het sluiten van een handelsdeal met China mogelijk pas van toepassing is na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, einde 2020.

Daarnaast zei hij na te denken over extra heffingen tegen Frankrijk. Dit zal met name de fondsen raken in luxegoederen en wellicht ook Airbus. Maandag gingen de wereldwijde beurzen al behoorlijk onderuit toen hij opnieuw staalheffingen tegen Brazilië en Argentinië te willen invoeren.

Hoge inzet Trump

Ik heb al een aantal keren aangegeven dat Trump het spel heel hoog speelt. Alles is gericht op een herverkiezing als president. Hij onderhandelt met zijn politieke tegenstanders als een echte Amerikaanse zakenman en dat zijn de meeste politieke tegenstanders niet gewend. Hij zet heel hoog in, om in de loop van de tijd wat water bij de wijn te doen en zo er toch een mooie deal uit te slepen.

America first legt de Amerikaanse beleggers geen windeieren, immers alle indices staan dichtbij all time highs. Ik verwacht dat deze trend nog wel even door blijft gaan. Kortom, het spel dat Trump speelt zal waarschijnlijk ook in 2020 voortduren.

AEX

Sinterklaas in het land, aandelen van de hand. De afgelopen jaren ziet u met grote regelmaat dat we eind november begin december altijd een dip laten zien. Soortgelijke Sinterklaasdipjes zagen we ook in het verleden en deze zorgden voor een daling van 3 à 5 %.

Even een paar statistieken:

  • In 2010 daalde de AEX eind november met 21 punten.
  • In 2011 gingen er in die maand 34 punten vanaf.
  • In 2012 kelderde de index vanaf eind november met 22 punten.
  • In 2013 dook de AEX begin december met 23 punten.
  • In 2014 daalden we in december met 41 punten
  • In 2015 ging er 51 punten vanaf.
  • In 2017 viel de AEX terug van 557 naar 535 punten en
  • In 2018 ging het behoorlijk mis: toen viel de AEX in geheel december terug vanaf 530 naar 472 punten en werd de jaarwinst geheel weg gevaagd.

Dit jaar noteerde de AEX hoog, op 601 punten. Als we daar een gemiddelde daling op los laten van 3 à 5%, dan hebben wij dan een koersdoel van 583 tot 572 punten. In deze zone ben ik weer actief om posities te gaan opkopen.


De AEX heeft technisch gezien steun op 583, 578 en 572 punten. Weerstand is er op 588, 593 en 598 punten.

 

Kooplijstje

Op mijn kooplijstje staat Brunel (nu rond €8,50), SBM Offshore en Fugro.

Aegon, ABN Amro en ING mogen ook aangekocht worden.

Winstnemingen

Winst zou ik willen nemen bij Altice en Galapagos. Deze zijn zo hard gestegen dat er wat winstnemingen kunnen plaatsvinden.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Reacties

3 Posts
Senior 1936
0
goed artikel, waarin duidelijk wordt aangegeven hoe alert we moeten zijn in november/december. En pas weer instappen rond de 572 lijkt me een goed uitgangspunt.
Maar voor mij is 20 december a.s. ook erg belangrijk ivm expiratie van opties. En zo te zien gaat dat voorspoedig verlopen: kassa dus.
PS: ik handel de laatste tijd steeds meer in opties omdat deze bij een dip kunnen worden doorgerold. Of ik koop (hoog dividend) aandelen met geschreven call en gekochte put (op advies van Sem van Berkel)
Ingalop
0
2016 past niet in het verhaal dus wordt er maar uit gelaten voor het gemak? Als je op basis hiervan moet handelen kan je net zo goed naar het casino gaan
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group