Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Komt China de markten te hulp?

Komt China de markten te hulp?

Het coronavirus zorgde deze week voor een uitverkoop op de Chinese beurzen. De grootste bedrijven van China verloren maandag maar liefst een half biljoen dollar van hun waarde. De grote vraag is nu: wat gaat de Chinese regering doen?

Volgens CNN Business heeft Beijing naar alle waarschijnlijkheid een reddingsplan voor de beurzen.

Dat bleek bijvoorbeeld ook zo te zijn in 2015, toen de Chinese beurszeepbel uiteenspatte en aandelen nog meer daalden dan nu. Met behulp van een financieringsmaatschappij in staatsbezit (Securities Finance Corporation of CSF) en een fonds voor staatsobligaties (Central Huijin Investment) gaf de Chinese regering toen meer dan 1,2 biljoen yuan (170 miljard dollar) uit aan aandelen om de prijzen te ondersteunen.

Mark Huang, analist bij Bright Smart Securities in Hongkong, denkt dat de toezichthouders de situatie nauwlettend in de gaten houden en bereid zijn om direct in te grijpen.

China komt tot stilstand

Het is nog te vroeg om te zeggen of de beurzen in China een diepe en langdurige dip zullen vertonen. De belangrijkste beursindex in Shanghai verloor op maandag bijna 8%, maar sloot op dindsdag 1,3% hoger. Toch wordt de impact van het coronavirus elke dag meer voelbaar. Er zijn nu meer dan 20.000 besmettingsgevallen wereldwijd, en een dodental van bijna 500.

Grote delen van China zijn nog steeds van de buitenwereld afgesloten, terwijl luchtvaartmaatschappijen vluchten van en naar het land hebben geannuleerd en bedrijven die banden hebben met China zich voorbereiden op serieuze problemen nu hun bevoorrading in gevaar dreigt te komen.

'Nationale teams' kunnen comeback maken

In 2015 verloor de beurs in Shanghai binnen een paar weken een derde van zijn waarde terwijl de Chinese economie vertraagde. Na de staatsinterventie door CSF en Central Huijin Investment - die al snel de bijnaam 'nationale teams' kregen van portfoliomanagers - duurde het een aantal maanden voordat de Chinese beurzen hersteld waren. 

Nu het coronavirus de beurzen in zijn greep heeft, zouden de nationale teams een comeback kunnen maken, stelt CNN Business. De Chinese centrale bank zei op maandag miljarden dollars in het financiële systeem te zullen pompen door het kopen van kortetermijnobligaties. De Chinese toezichthouder op de beurzen voegde daaraan toe dat die zijn uiterste best zal doen om te voorkomen dat er paniek uitbreekt op de markten.

Jeffrey Halley, senior marktanalist voor Azië en het Pacifisch Gebied bij Oanda, verwacht dat China zijn nationale teams zal gaan inzetten wanneer dat nodig is, maar dat Beijing waarschijnlijk zal wachten met een interventie totdat de virusuitbraak een hoogtepunt bereikt.

Behandeling gevonden

Volgens Iris Pang, China-econoom bij ING, zal er veel afhangen van hoe de virusuitbraak zich in de komende tijd verder zal ontwikkelen. Het aantal sterfgevallen door het coronavirus op het Chinese vasteland is nu al groter dan tijdens de SARS-epidemie van 2003, en blijft nog steeds toenemen. Wel melden Chinese media inmiddels dat een universiteitsteam een behandeling voor het coronavirus heeft gevonden.

Mocht het aantal besmettingsgevallen desondanks niet verminderen, en de Chinese economie meer vertragen dan verwacht, dan zal de uitverkoop op de Chineze beurzen nog wel even aanhouden, zo schreef Stephen Innes, hoofdstrateeg markten bij AxiCorp, in een recente notitie.

Ernstige economische gevolgen

Economen waarschuwen dat de gevolgen voor de Chinese economie ernstig kunnen zijn - een verontrustend vooruitzicht voor een toch al kwetsbare economie en voor de groei van de wereldeconomie.

Lees verder: Leidt coronavirus tot verdere koersdaling

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht