Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wanneer is de bodem bereikt?

Wanneer is de bodem bereikt?

Na twee weken van grote schommelingen op de beurzen vanwege het coronavirus vragen veel beleggers zich af: is de bodem in zicht?

Op 19 februari bereikte de S&P 500 een nieuw hoogterecord. Een week later daalde de index met 10% vanwege de snelle wereldwijde verspreiding van het besmettelijke coronavirus en grote onzekerheid over de economische gevolgen.

Wanneer is de bodem bereikt?

Daarna maakten de beurzen een wilde achtbaanrit. Vorige week maandag noteerde de S&P 500 op maandag zijn grootste eendagswinst sinds augustus 2011. De Dow Jones boekte zelfs zijn grootste eendaagse stijging ooit. Maar enkele dagen later sloeg de paniek weer toe en ook vandaag gaan aandelen massaal in de uitverkoop.

"De daling van S&P 500 eind februari betekende niet dat aandelenbeleggers het opgaven", zei Lori Calvasina, hoofd Amerikaanse aandelenstrategie bij RBC Capital Markets, tegen CNBC. "Institutionele noch kleine beleggers zijn overtuigd van voortgezette dalingen."

Aantal long-posities

Volgens Calvasina zijn veel fondsmanagers nog steeds euforisch. Zij wees daarbij op de huidige positionering van Amerikaanse aandelenfutures, die vergelijkbaar is met die in de zomer van 2019 of het begin van 2018, vlak voor grote uitverkopen.

De markt zal pas een bodem bereiken als het aantal long-posities - die inzetten op een  toekomstige koersstijging van aandelen - afneemt, aldus Calvasina.

Aantal nieuwe besmettingen

Andrew Garthwaite, hoofd wereldwijde aandelenstrategie bij Credit Suisse, zei dat het aantal nieuwe Covid19-gevallen wereldwijd eerst moet pieken voordat de markt een bodem zal bereiken. Hij wees daarbij op de uitbraak van SARS in 2003, toen de markten een dieptepunt bereikten juist op het moment dat het aantal nieuwe besmettingen een hoogtepunt bereikte.

Het aantal besmettingen met het virus staat wereldwijd momenteel op 110.000, waaronder meer dan 3.825 doden.

Garthwaite wees erop dat het aantal nieuwe besmettingen in China - het epicentrum van de epidemie – voor het eerst sinds de uitbraak een dalende trend laat zien. Maar het aantal gevallen buiten China, met name in Europa, neemt gestaag toe.

Monetaire maatregelen

Verder zijn beleidsreacties van fiscale en monetaire instellingen om de economische neergang van het coronavirus tegen te gaan ook een goede indicator om te bepalen of de markt een bodem heeft bereikt, aldus Garthwaite.

De VS heeft inmiddels een aantal van deze maatregelen genomen. Zo stelde het Amerikaanse Congres vorige week woensdag meer dan 8 miljard dollar aan noodfinanciering beschikbaar om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, verlaagde een dag ervoor zijn belangrijkste rentetarieven met 50 basispunten. De centrale bank van China heeft ook maatregelen genomen om de monetaire omstandigheden tijdens de uitbraak te verzachten.

"Een schok aan de aanbodzijde is veel moeilijker aan te pakken dan een schok aan de vraagkant, maar we beginnen nu de eerste tekenen te zien van een beleidsreactie van de grote centrale banken," zei Garthwaite. "Bovendien zien we enige inspanningen om het begrotingsbeleid te versoepelen."

Lees ook: 'Virusuitbraak biedt mooi koopmoment'

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 mei

    1. Japan economische groei Q1
    2. China detailhandelsverkopen april
    3. China industriële productie april
    4. Sif Q1-cijfers
    5. Engie Q1-cijfers
    6. Corbion ex €0,61 dividend
    7. EU inflatie april (def)
    8. VS voorlopende indicatoren april
  2. 20 mei

    1. Dui, producentenprijzen april
    2. Ryanair jaarcijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht