Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
5 redenen waarom de Dow kan stijgen tot 40.000 punten

5 redenen waarom de Dow kan stijgen tot 40.000 punten

De Dow Jones-index sloot woensdag net onder de 30.000 punten. Volgens The Motley Fool is een rally mogelijk tot 40.000 punten voor de 124 jaar oude index.

De website somt daar 5 redenen voor op.

Lage rente

Voor de verkiezingen liet Federale Reserve-voorzitter Jerome Powell weten dat de Amerikaanse centrale bank niet van plan is de rente te verhogen voor 2024. De Fed sprak daarbij zijn zorgen uit over het tempo en de duurzaamheid van het huidige economische herstel, vooral nu het aantal besmettingsgevallen in de VS tot recordhoogtes aan het stijgen is.

De wens van de Fed om de rentetarieven laag te houden suggereert dat er voldoende leencapaciteit beschikbaar zal zijn voor snelgroeiende bedrijven.

Nieuw pakket coronasteunmaatregelen

Zelfs zonder een Democratische meerderheid in de Senaat (en dat zullen we pas zeker weten in januari, omdat er in de staat Georgie een tweede stemronde nodig is voor twee zetels), is de kans groot dat de regering-Biden een nieuw pakket steunmaatregelen zal kunnen doorvoeren om de economie vlot te trekken.

Een dergelijk pakket zal niet alleen het Amerikaanse kleinbedrijf hulp bieden, maar ook de consumptie stimuleren.

Vennootschapsbelasting

Afhankelijk van de uitslag in Georgia in januari, zou het Amerikaanse Congres verdeeld kunnen zijn tussen een door de Republikeinen gedomineerde Senaat en een Huis van Afgevaardigen waar de Democraten de meerderheid hebben.

Dat kan ertoe leiden dat een aantal belangrijke beleidsvoorstellen van Biden, waaronder een verhoging van de vennootschapsbelasting die onder Trump fors werd verlaagd, geen doorgang kan vinden.

Belastingverhoging kan leiden tot een daling in de bedrijfswinsten van 10%. Met een verdeeld Congres kan het Amerikaanse bedrijfsleven nog een paar jaar genieten van de historisch lage belastingtarieven.

Bedrijfswinsten

De geschiedenis staat aan de kant van de langetermijnbeleggers. In de loop van de tijd lopen de resultaten van grote bedrijven namelijk meestal op, waardoor de waarde van de aandelen hoger wordt.

De Dow Jones bestaat uit 30 bekende en beproefde multinationals die een rijke geschiedenis van winstgevendheid hebben: het type bedrijven waarover beleggers zich geen zorgen hoeven te maken als ze gaan slapen.

In de afgelopen 35 jaar heeft de Dow Jones een gemiddelde jaaropbrengst laten zien van 8,96%, exclusief uitbetaalde dividenduitkeringen. Mocht de Dow dat patroon vasthouden tijdens de ambtstermijn van Biden, dan zou de index rond de 40.000 punten uitkomen.

klik om te vergroten

Natuurlijk volgt de beurs niet altijd zijn historische gemiddelden. Maar met een combinatie van een lage rente en een grootschalige fiscale stimulans van de Amerikaanse regering is er genoeg reden om bullish te zijn over de toekomstige richting van de Dow.

De Dow selecteert winnaars

S&P Dow Jones Indices selecteert voor de index bedrijven die bovenmatig presteren. De Dow Jones is in de bijna 125 jaar dat hij bestaat al meer dan 50 keer van samenstelling veranderd.

Hoewel een aantal van deze veranderingen te maken had met overnames, komt het vaker voor dat een bedrijf uit de index wordt verwijderd vanwege een lage aandelenkoers en slechte prestaties. Afgelopen augustus nog werden oliegigant ExxonMobil en farmaceut Pfizer uit de Dow verwijdert na jaren van slechte of matige prestaties.

Het klinkt misschien als een gok, maar volgens The Motley Fool is 40.000 punten voor de Dow onder Biden heel goed mogelijk.

Lees ook: Optimisme onder beursexperts is terug

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht