Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 Europese sector-ETF's

3 Europese sector-ETF's

Het was een roerige week op de financiële markten. Met name de techaandelen moesten het deze week ontgelden door onzekerheid over de stijgende rente en oplopende inflatie. De angst dat geleidelijk een einde komt aan het ondersteunende monetaire beleid van de centrale banken heeft sommige beleggers gedwongen nog eens kritisch te kijken naar hun portefeuilles.

Hierdoor zagen wij van de week dat hooggewaardeerde groeiaandelen het moesten afleggen tegen waardeaandelen. Het is echter nog te vroeg om te spreken van een sectorrotatie. Technisch is er nog geen bewijs dat de wisseling van de wacht structureel is en zal doorzetten. 

Ik bespreek deze week drie Europese sector-ETF’s waaronder de bankensector, technologiesector en gas/oliesector. 

Technologie doet een stap terug 

De Sector Technology ETF is een indexproduct dat het rendement volgt van de Europese technologiesector. Binnen deze ETF hebben de Nederlandse bedrijven AMSL, ASMi en nieuwkomer Prosus een behoorlijke weging en vertegenwoordigen zij gezamenlijk bijna 40% van het fonds.

 

De Sector Technology ETF ligt er ondanks de huidige correctie nog goed bij. De terugval begeeft zich binnen de lange termijn opgaande trend en doet niets af van het positief technisch beeld. Zolang de koers zich weet te handhaven boven 68,47 euro (bodem van 19 juli) en 200-dagenlijn (rode lijn) is de schade beperkt. 

Banken leven op

De Europese bankensector maakt een opwaartse draai. Geholpen door de oplopende rentes lijken de meeste banken uit de zijwaartse fase te kruipen. Grote spelers in de Europese bankensector zijn onder andere BNP Paribas, ING en Deutsche Bank.

De recent gevormde hogere koersbodem signaleert toenemende vraag, maar erg krachtig oogt het beeld nog niet. De B.O.B indicator, die het koersverloop vergelijkt met dat van het Europe-se beursgemiddelde de Eurostoxx 50, laat nog een neerwaarts verloop zien, wat erop wijst dat de bankensector de brede markt niet weet te outperformen. 

Sector Oil & Gas breekt uit 

De Sector Oil & Gas ETF bestaat uit 21 Europese ondernemingen actief in de olie- en gassector, waaronder Total, BP en Royal Dutch Shell. Technisch bezien ligt de ETF er momenteel goed bij. Met de recente uitbraak buiten de zijwaartse bandbreedte is de neutrale fase van de afgelopen maanden opwaarts verlaten en zien wij ruimte vrijkomen voor een verder herstel. 

 

Een harde voorwaarde voor een belangrijke verbetering van het technische plaatje, is dat de koers erin slaagt om boven deze oude horde te blijven.

Dan mag een positief koersverloop verwacht worden richting weerstand 34,03 euro (gevormd op 12 juli 2019). Ook hier zien wij dat de B.O.B indicator nog achterloop wat aangeeft dat de Sector Oil & Gas ETF minder presteert dan de markt. 

Signalen nog iets te broos

Concluderend kunnen we vaststellen dat de waardesectoren technisch bezien wel wat verbeteren, maar de signalen nog te broos zijn om te spreken van een structurele wisseling van de wacht. Zolang de B.O.B-lijnen nog neerwaarts bewegen is er nog geen sprake van dat deze sectoren het beter doen dan de brede markt. 

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht