Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Olieprijs blijft nog jaren hoog'

'Olieprijs blijft nog jaren hoog'

De olieprijs zal de komende jaren hoog blijven omdat de vraag toeneemt terwijl het aanbod krap blijft. Dat zegt Damien Courvalin, head of energy-research bij Goldman Sachs, in een interview met CNBC.

De Amerikaanse bank heeft een koersdoel van 85 dollar per vat voor Brentolie voor de komende paar jaar, met 90 dollar aan het einde van 2021. 

"Dit is niet een tijdelijke winteropleving zoals we wel zien bij gas", zegt de grondstoffenstrateeg. "Dit soort tekorten hebben we al tijden niet meer gezien, en de vraag zal het aanbod blijven overstijgen deze winter. Er is te weinig geïnvesteerd in upstream. Dat zorgt voor langdurig hoge prijzen, volgend jaar sowieso nog."

Steenkool geeft waarschuwing

Wat er op de steenkoolmarkt gebeurt, waar het aanbod sneller daalde dan de vraag, is een 'waarschuwingssignaal' voor olie, stelt hij. De oliebooractiviteit is nog niet echt hersteld, terwijl de vraag toeneemt. De markt heeft een 'diepgeworteld' tekort, zoals hij het omschrijft. 

Volgens de expert moeten we beseffen dat de transitie naar schone energie veel tijd in beslag zal nemen, en dat het stoppen met investeren in fossiele brandstoffen alleen maar zal leiden tot nog veel hogere prijzen in de komende jaren. Hij voorziet dat de olieprijzen in 2022 en 2023 tot recordhoogtes zullen stijgen. 

Bekijk ook de column Torenhoge grondstofprijzen, wat is er aan de hand?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht