Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

ASML Holding NL0010273215

Laatste koers (eur)

847,900
  • Verschill

    -6,300 -0,74%
  • Volume

    68.435 Gem. (3M) 545,3K
  • Bied

    847,800  
  • Laat

    848,000  
+ Toevoegen aan watchlist

ASML over twee jaar failliet?

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Van Duin 31 december 2008 10:15
    Dit is nog maar het begin....van het einde.

    De eerste massa-ontslagen vallen begin volgend jaar. Denk aan toeleveranciers en producenten van halfgeleiders als ASML en halffabrikaten zoals staal en luxe goederen waarvan de aankoop makkelijk uit te stellen is (zoals auto's en vrachtauto's), maar ook aan de transportsector.

    Bedenk dat je een park van 100 machines hebt die chips makenen die je afschrijft in 5 jaar tijd.
    Dan bestel je elk jaar 20 machines... bij een groeiende vraag van 3% bestel je 23 machines maar bij een daling van 10% van de vraag, staan er 10 machines stil en bestel je 10 machines die chips kunnen maken.

    Voor de leverancier van de machines ASML betekent een daling van de vraag van 10% een afname van bestellingen van meer dan 50%. Bedenk dat de vaste kosten hoog zijn (12000 man in dienst en kapitaalintensief) als je kosten met maar 10% kunt terugbrengen en je opbrengst daalt 50% dan maak je miljarden verlies en is het de vraag of je niet failliet gaat...

    De vraag is alleen: hoe angstig is de consument en in welke mate wordt de hand op de knip gehouden. We hebben wel over een toeleverancier van luxe producten, je hoeft namelijk geen nieuwe mobiel of pda te kopen, dat kan je rustig twee jaar uitstellen...

    De banken zijn al huiverig met uitlenen van extra geld want die voelen al nattigheid. Als je een appartement in Amsterdam koopt van 600.000 euro en je hebt 100 m2. Dan is de herbouwwaarde ongeveer 350 euro per m3 dus 300 maal 350 is 105.000 euro, doe er nog eens 1000 euro per m2 aan grond bij dan kom je op een waarde van 200.000 euro, de rest is lucht...!

    Als de huizenmarkt instort omdat er veel lucht in de markt zit en de banken in dit geval niet verder willen gaan dan een lening van maximaal 200.000 dan gaan de consumenten zich echt in de piepzak voelen. Dan worden bestedingen uitgesteld van het nieuwe dakraam, de badkamer en het meubilair en ga zo maar door. Wie merken dat? De (kleine) aannemers, de zzp-ers, de meubelbranche, de elektronica aanbieders (Philips), de uitzendbranche...

    Vervolgens ontstaat er paniek en moet de rente van de banken weer omhoog omdat de rente geen afspiegeling is van de risico's die worden gelopen.... Dan wordt de situatie pas echt onhoudbaar.. Dan gaan de aandelen nog harder naar beneden, dan worden de rijken getroffen en gaan die ook stoppen met besteden. Zo gaat de spiraal dan even naar beneden en na een tijdje ontevredenheid komt er weer oorlog (de zondebok moet gevonden ons geld zit in Arabie?).

    Eerst had je de roaring twenties (het kon niet gek genoeg, het geld en de groei kon niet op), toen de crisis in de dertiger jaren en daarop volgde (voortkomend uit ontevredenheid) de tweede wereldoorlog...

    Ik zal wel gek zijn maar ik ben evengoed benieuwt naar de reacties.
  2. [verwijderd] 2 januari 2009 16:36
    Nogmaals ik zal het wel fout zien, maar dit zijn voor mij signalen, ik zal een paar berichten op een rijtje zetten:
    Bericht 1 SIA: 2 januari ’09
    AMSTERDAM (Dow Jones)--De wereldwijde omzet uit de verkoop van halfgeleiders is in november 2008 teruggelopen, nu de wereldwijde economische crisis ook te voelen is in deze sector. Met name de verkopen van geheugenchips zijn hard gedaald.

    In november bedroeg de wereldwijde omzet uit de verkopen van halfgeleiders $20,8 miljard, een daling van 9,8% ten opzichte van een jaar eerder, toen een omzet werd behaald van $23,1 miljard, zo heeft de Semiconductor Industry Association (SIA) vrijdag bekendgemaakt.
    Conclusie een terugval van de vraag van 10% is niet onrealistisch (bedenk dat de afnemers al over een behoorlijke overcapaciteit beschikken en banken nauwelijks bereid zijn om leningen te verstrekken voor financieringen (zie hiervoor bericht 3). Tweede conclusie is dat de prijzen (ook gezien de marge van ASML) wel zal moeten dalen en significant ook….
    Bericht 2
    Operations Update

    In Q3 2008, ASML’s net sales of EUR 696 million included 26 new and 11 used systems, totaling net system sales of EUR 591 million, and net service and field options sales of EUR 105 million. Net system sales for Q2 2008 included the shipment of 31 new and 8 used machines, totaling EUR 726 million, and net service and field options sales of EUR 118 million.
    The Q3 2008 average selling price for all ASML systems sold was EUR 16.0 million, compared with the Q2 2008 ASP of EUR 18.6 million, as a result of a larger proportion of used systems.

    Q3 2008 net bookings totaled 31 systems valued at EUR 498 million. The orders contained 18 new systems with an average selling price for new systems of EUR 22.1 million and 13 used systems with an average selling price of EUR 7.7 million. We received bookings for 16 immersion systems, four of which for used systems.

    ASML’s order backlog as of September 28, 2008 was EUR 1,028 million, totaling 53 systems….
    Conclusie de omzet (productie) in Q3 was 26 nieuwe en 11 oude systemen (EUR 696 miljoen), de instroom aan orders was 18 nieuwe en 13 oude systemen (een verwachte omzetinstroom van 498 miljoen). Dit betekent een afname van 29% aan omzet (instroom). Weliswaar is er nog een voorraad van 53 machines en is de productiecapaciteit met 14%? afgenomen maar de winter moet nog komen.
    Bericht 3 (3 december 2008)
    AMSTERDAM (Dow Jones)--ASML houdt voor 2009 rekening met een noodgedwongen consolidatiegolf onder zijn klanten. In de chipsector is de kredietverlening vanuit het bankwezen nagenoeg volledig stilgevallen, zodat een grote groep toch al gehavende halfgeleiderproducenten de komende twaalf tot achttien maanden zal omvallen. Dat zegt financieel bestuurder Peter Wennink in gesprek met het Financieele Dagblad.

    Conclusie: de marge van ASML komt onder druk te staan…. En er zullen wat afschrijvingen moeten komen op de debiteurenpositie door faillissementen die ongetwijfeld zullen volgen.
    Bericht 4:
    BESI duikt weer in rode cijfers
    DUIVEN (ANP) - De toeleverancier van de chipindustrie BE
    Semiconductor Industries (BESI) heeft 2007 afgesloten met een
    nettoverlies van 1,8 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf
    woensdag bekend. In 2006 behaalde BESI nog een winst van 10,8
    miljoen euro.

    In het vierde kwartaal wist BESI nog een klein plusje van
    400.000 euro in de boeken te zetten. De omzet nam in dat
    kwartaal met ruim 22 procent toe tot 43,9 miljoen euro. Over het
    gehele jaar daalde de omzet met bijna 13 procent tot 166,5
    miljoen euro.

    BESI verwacht een lastig begin van 2008 als gevolg van de
    onzekere economische omstandigheden. Het bedrijf voorziet in het
    eerste kwartaal een daling van 5 tot 10 procent ten opzichte van
    het voorgaande kwartaal in de orderontvangst en de omzet, maar
    verwacht desondanks winstgevend te zijn.

    ((ANP Redactie Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20
    504 5999))
    Bericht 5
    "Herstel van het consumentenvertrouwen is essentieel voor de groei van halfgeleiderverkopen in de toekomst", zo stelt SIA-president George Scalise. Consumentenbestedingen aan onder meer computers, mobiele telefoons en televisies zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle halfgeleiderverkopen.

    Conclusie Uitstel van aankoop van dit soort producten is geen enkel probleem. Een TV kan rustig nog een a twee jaar langer mee, dat geldt ook voor computers en telefoons. Bij een levensduur van 2 tot 4 jaar kan dit een afname betekenen van 25% of meer (en dat terwijl er al overcapaciteit is in de hlafgeleiderproductie).
    Bericht 6:
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Nederlandse bedrijven verwachten dit jaar fors minder te investeren dan waar in het voorjaar van werd uitgegaan. Nu gaat de industrie uit van een lager investeringsniveau, terwijl er in het voorjaar nog een dubbelcijferige procentuele groei werd verwacht.

    Voor geheel 2008 rekenen industriele ondernemingen nu op een daling van het investeringsvolume met 2%, waar eerder werd uitgegaan van een stijging van 11%. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    Vooral de metaal- en elektrotechnische industrie heeft zijn verwachtingen fors verlaagd. Deze sector verwacht 16% minder te investeren in 2008. Een "opvallend" grote bijstelling, aldus het CBS. In het voorjaar gingen deze ondernemers nog uit van 17% meer investeringen in 2008.
    Bericht 7 Doe even een zoek op het woord `investering` in de site van IEX en zie wat de toekomst 2009 en 2010 gaan brengen.,,,
  3. [verwijderd] 2 januari 2009 20:24
    -Ten eerste alle aex fondsen zitten in zwaar weer, en hebben de grootste moeite leningen los te krijgen.
    -Asml hoeft niet te lenen, want zit zeer goed bij kas.
    -Neemt forse maatregelen om kosten te drukken.
    [net als andere aex genoteerde bedrijven]
    -Net een grote vis binnen gehengelt, nl. Elpida.

    -De best gepositioneerde chipmachinemaker.
    -De mindere goden zullen het eerst het loodje leggen, zoals Qimonda, dochter van Infineon.
    Waar uiteindelijk Asml weer van profiteerd.

    De sterke zullen boven komen drijven, en daar hoort Asml zeker bij, al zal de broekriem ff flink aangegespt worden, ook weer net als alle andere bedrijven.

    groet; uitvreter
  4. Van Duin 13 januari 2009 16:58
    Het bericht van 13 januari over UBS die een belang heeft van 5% verklaart waarom de koers nog niet is gedaald de afgelopen periode, volgens mij kan een scherpe daling gewoon niet uitblijven....
  5. [verwijderd] 13 januari 2009 17:06
    quote:

    NvanDuin schreef:

    Het bericht van 13 januari over UBS die een belang heeft van 5% verklaart waarom de koers nog niet is gedaald de afgelopen periode, volgens mij kan een scherpe daling gewoon niet uitblijven....
    Bedankt voor je gouden tip.
    Van mij mag het zit er klaar voor....eh twee kanten op wel te verstaan!

  6. relic 19 januari 2009 10:55
    ma 19 jan 2009, 10:44
    Deutsche Bank begint volgen ASML

    AMSTERDAM (AFN) - Deutsche Bank begint met het volgen van ASML, zo liet de zakenbank maandag weten. Het fonds krijgt van de Duitse zakenbank een ’hold’-advies en een koersdoel van 12,50 euro.

    “We zien omzetherstel in 2010, die al is ingeprijsd in het aandeel”, aldus een analist van de bank. Deutsche Bank heeft vertrouwen in de prestaties van het bedrijf, ook al is het een moeilijk jaar voor de chipmachinefabrikant. Verder heeft de chipmachinefabrikant een solide balans, zo meent de analist.
    Rond 10.30 uur noteerde het aandeel 3 procent hoger op 12,82 euro.
7 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 08 mei

    1. NL industriële productie maart
    2. AB InBev Q1-cijfers
    3. Pharming - Q1-cijfers
    4. Ahold Delhaize Q1-cijfers
    5. SBM Offshore Q1-cijfers
    6. Dui industriële productie maart
    7. AMG jaarvergadering
    8. Wolters Kluwer jaarvergadering
    9. Arcadis jaarvergadering
    10. Uber Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht