Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Concessies Merkel en Rutte aan Spanje en Italië

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 juni 2012 08:43
    fd.nl

    De regeringsleiders van de eurolanden hebben toegegeven aan verzoeken van Spanje en Italië. De Spaanse banken kunnen direct kapitaal uit het noodfonds ESM krijgen en Italië kan gemakkelijker toegang krijgen tot het fonds.

    Dat maakten EU-voorzitter Herman van Rompuy en voorzitter José Barroso van de Europese Commissie vrijdagmorgen vroeg bekend.

    De eurolanden hebben afgesproken dat er voor het eind van het jaar Europees bankentoezicht is door de Europese Centrale Bank (ECB). Zodra dat toezicht er is, kunnen Spaanse banken direct steun ontvangen van het noodfonds ESM.

    Staatsschuld

    Dat heeft als voordeel dat de lening van het noodfonds van € 100 mrd niet op de staatsschuld van Spanje drukt. Beleggers hadden weinig vertrouwen in de steunoperatie, omdat de Spaanse staatsschuld daarmee omhoog ging van 81% naar 90% van het bbp.

    Het nadeel van de steun aan Spanje was ook dat het noodfonds een preferente schuldeiser is, waardoor beleggers achteraan de rij staan als Spanje zijn leningen niet meer kan nakomen. Nu is afgesproken dat als de steun overgedragen wordt van het tijdelijke noodfonds EFSF naar het permenante noodfonds ESM die schuld van Spanje geen preferente status krijgt.

    'Het is niet zo dat we zomaar banken gaan herkapitaliseren', aldus premier Mark Rutte na afloop van de top. 'Als er Europees toezicht is, is het denkbaar dat je bankensteun uit het ESM doet. Dat moet wel met unanimiteit worden gedaan.'

    Interventies

    Italië heeft niet gedaan gekregen dat het noodfonds automatisch intervenieert als de rente boven een bepaald niveau uitkomt.

    Wel is de toegang tot dit noodinstrument vergemakkelijkt. Een land dat deze interventie wil, krijgt geen programma opgelegd van de EU en het IMF. Wel moet zo'n land voldoen aan alle adviezen van de Europese Commissie en de afspraken in het stabiliteitspact. In een memorandum of understanding worden deze eisen vastgelegd en van harde deadlines voorzien.

    Rutte zei vooraf dat er geen nieuwe crisisinstrumenten moesten komen. 'We hebben vastgesteld dat er heel goede instrumenten zijn. Daar kan gebruik van gemaakt worden en er hoeven geen nieuwe worden uitgevonden.'

    Hij erkende dat rechtstreeks bankensteun wel degelijk een nieuw mechanisme is. 'Het is een nieuw instrument dat ik wel logisch vind in samenhang met Europees bankentoezicht.'

    Monti

    Premier Mario Monti van Italië heeft de collega's onder grote druk gezet om met maatregelen voor Spanje en Italië te komen. Hij en de Spaanse premier Mariano Rajoy wilden niet instemmen met het groeipact voordat er concessies zouden komen om hun financiële problemen op korte termijn op te lossen.

    Monti zei na afloop dat het onderhandelingsproces 'heftig' was. 'Maar de uitkomst is goed.'

    Masterplan

    De regeringsleiders hebben EU-voorzitter Van Rompuy gevraagd verder aan de slag te gaan met de bouwstenen voor een beter werkende muntunie. Inhoudelijk hebben ze nog niet ingestemd met het masterplan, maar Van Rompuy mag op basis van dat voorstel wel in oktober met een concreet plan komen.

    Van Rompuy zal dit plan voor de toekomst van de muntunie uitwerken in nauw overleg met de lidstaten en met raadpleging van het Europees Parlement.
  2. mjmj 29 juni 2012 08:48
    Kan dat zomaar worden toegezegd zonder dat er nieuwe besluitvorming in parlementen nodig is?
    m
  3. [verwijderd] 29 juni 2012 08:55
    quote:

    mjmj schreef op 29 juni 2012 08:48:

    Kan dat zomaar worden toegezegd zonder dat er nieuwe besluitvorming in parlementen nodig is?
    m
    Nou links kan tevreden zijn.

    In Nederland moet het volk blij zijn. De enige twee rechtse partijen(VVD&SGP) bezetten slechts ongeveer een vijfde deel van de Kamer.

    Merkel heeft wat uit te leggen thuis.

    Kennelijk is een uittreden uit de Unie of een nieuwe noordelijke euro nog duurder.
  4. forum rang 6 haas 29 juni 2012 09:34
    we zijn er met ons allen ingetuind

    alle EU overleggen hebben 1 doel,
    om de 17 landen bij elkaar te houden
    zullen ,imo, alleen maar leiden tot het bijdrukken van euros

    mss dat de Balkan nog haar eigen euro-dinar starten ?

    de verpakking van de uitkomsten hebben steeds andere kleur
    maar de inhoud is steeds hetzelfde

  5. forum rang 4 New dawn 29 juni 2012 10:20
    quote:

    haas schreef op 29 juni 2012 09:34:

    we zijn er met ons allen ingetuind

    alle EU overleggen hebben 1 doel,
    om de 17 landen bij elkaar te houden
    zullen ,imo, alleen maar leiden tot het bijdrukken van euros

    mss dat de Balkan nog haar eigen euro-dinar starten ?

    de verpakking van de uitkomsten hebben steeds andere kleur
    maar de inhoud is steeds hetzelfde

    De meeste politieke partijen zijn voor een federaal Europa, uiteindelijk.

    De kiezer in Nederland en ook bv in de BRD stemmen op deze partijen. Dus er is politiek draagvlak om er mee door te gaan.

    Ik was er op voorhand tegen, maar wie ben ik ? De kiezer wil het kennelijk en democatie wint het van mij. Als het dan de wil van het volk is, dan ook maar zo efficiënt en snel mogelijk.
  6. forum rang 6 haas 30 juni 2012 22:09
    Europa greift nach unserem Geld

    Angela Merkel hat beim Gipfel in Brüssel gekämpft, aber Italien, Spanien und Frankreich haben sie an die Wand gespielt. Der Griff in den Hilfsfonds wird für die Schuldenländer lukrativer.
  7. forum rang 6 NewKidInTown 1 juli 2012 06:16
    Wanhoop niet, gaat u rustig slapen want vanaf VANDAAG gaat het allemaal helemaal goed komen:

    Crisisland Cyprus nieuwe voorzitter Europese Unie

    Cyprus neemt op 1 juli het stokje over van Denemarken als voorzitter van de Europese Unie. Het is het eerste EU-voorzitterschap voor het circa 800.000 inwoners tellende land. Cyprus heeft afgelopen maandag noodhulp bij de EU aangevraagd.

    www.telegraaf.nl/buitenland/12467532/...
  8. italiantrader 1 juli 2012 14:20
    Oh dat mag natuurlijk niet he Cyprus. NL heeft een calimero economie van 600M en doen alsof ze wereldredder zijn. Wanhoop niet...met NL komt alles goed.
  9. smith&jones 1 juli 2012 19:06
    Het was zonneklaar dat Merkel toe ging geven na de frontale aanval in de pers van de Duitse sociaal-democraten.

    Alle euro-hekken zijn nu netjes van de dam. Bereid u voor op sluipende mega-inflatie. Of gelooft u ook dat er echt 2% inflatie per jaar is geweest sinds de invoering van de euro? You ain't seen nothing yet...

    ( Overigens: nieuw: wat echt vertrouwen geeft is dat er nu 'gestudeerd' wordt op een voorstel om hypotheekschulden te gaan 'corrigeren' voor de inflatie. Men weet in overheidskringen allang welke kant het opgaat! )

    S&J.

  10. Zilverduit 1 juli 2012 19:14
    quote:

    smith&jones schreef op 1 juli 2012 19:06:

    ( Overigens: nieuw: wat echt vertrouwen geeft is dat er nu 'gestudeerd' wordt op een voorstel om hypotheekschulden te gaan 'corrigeren' voor de inflatie. Men weet in overheidskringen allang welke kant het opgaat! )

    S&J.

    waar doel je precies op? Welke maatregelen waar welke bron etc.
  11. [verwijderd] 1 juli 2012 19:26
    Het is toch te triest voor woorden, dat men in de EU niet had kunnen bedenken dat met de 100 miljard direkte steun aan Spanje, hun staatsschuld zou stijgen van 81% naar 90% en dat dat negatief zou uitwerken op hun te betalen rente.

    Wat is het financiele inzicht van de mensen die zoiets bedenken ?

    En deze mensen bepalen ONZE toekomst !
  12. forum rang 4 New dawn 1 juli 2012 19:29
    quote:

    Tiswatzeg schreef op 1 juli 2012 19:26:

    En deze mensen bepalen ONZE toekomst !

    Wij de kiezers bepalen hun toekomst. Wij stemmem pro-Europa. Jij of ik misschien niet maar "wij" wel.
  13. smith&jones 1 juli 2012 20:08
    quote:

    Zilverduit schreef op 1 juli 2012 19:14:

    [...]

    waar doel je precies op? Welke maatregelen waar welke bron etc.
    Er wordt op 'gestudeerd'. Het komt spoedig genoeg naar buiten als er draagvlak voor gecreëerd is, zoals zelfs IMF en AFM zijn ingeschakeld om de hypotheekrenteaftrek te kritiseren.
    Vraag niet naar bronnen in dit geval, slechts naar oorzaken...

    S&J.
  14. wieweet 1 juli 2012 21:30
    Het zal nog lang door blijven gaan met alle ellende, en als de Nederlandse Banken/economie met o.a al zijn giftige Vastgoed meuk is er niks meer over..

    vrgr
  15. smith&jones 2 juli 2012 09:39
    Grappig: het slaat natuurlijk helemaal nergens op, maar men begint kennelijk zenuwachtig te worden mbt de afkomst van eurobiljetten: Die uit Griekenland en Spanje worden hier en daar kennelijk al geweigerd...

    S&J.

    'van een zekere website' ( spelvauden niet van mij , S&J):

    'Gisteren gaf ik al aan dat ik een eerste bedrijf tegenkwam dat geen Y eurobiljetten wil aannemen. Vanuit Spanje kreeg ik daarop het bericht dat uit de flappentappen in Spanje nu vrijwel alleen nieuwe V biljetten komen. Dat was vorig jaar wel anders, toen kwamen ook flappen uit Duitsland en Nederland uit de tap. Het vermoeden is daarom misschien wel gerechtvaardigd dat de banken zelf de biljetten uit de sterke Eurolanden achterhouden en nu alleen nog maar zwakke Spaanse biljetten aan het publiek verstrekken.
    Better save than sorry, als u van plan bent om meerdere biljetten voor langere tijd te bewaren, zorg er dan voor dat u ook echt biljetten uit Nederland of Duitsland heeft. U loopt dan de minste kans op eventuele problemen vanuit een uiteindelijk gevonden ´oplossing´ vanuit de ECB of Brussel.
    De biljetten hebben de volgende letters en daarmee afkomst:
    België Z
    Duitsland X
    Finland L
    Frankrijk U
    Griekenland Y
    Ierland T
    Italië S
    Luxemburg R
    Nederland P
    Oostenrijk N
    Portugal M
    Spanje V'
20 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.286
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.451
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.942
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.470
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.091
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.761
ageas 5.843 109.778
Agfa-Gevaert 13 1.862
Ahold 3.536 73.983
Air France - KLM 1.024 34.348
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.774
Alfen 12 16.529
Allfunds Group 3 1.217
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 337
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.765
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.356
AMG 965 125.841
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.522
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.161
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 315
Arcadis 251 8.623
Arcelor Mittal 2.024 318.661
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.112
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.283
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.700
ASML 1.762 77.051
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.665
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. Aperam Q1-cijfers
    3. Bpost Q1-cijfers
    4. Credit Agricole Q1-cijfers
    5. Ontex -Q1-cijfers
    6. Brunel Q1-cijfers
    7. Heijmans €0,89 ex-dividend
    8. VS banengroei en werkloosheid april Banengroei: 243K. Werkloosheid: 3,8%. Uurlonen: +0,3% MoM volitaliteit verwacht
    9. VS inkoopmanagersindex diensten S&P april (def)
    10. VS Inkoopmanagersindex diensten ISM april (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht