Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Prachtige terugtest

Is gisteren het dieptepunt op de borden gezet tijdens de terugtest? Een terugtest die uiteindelijk langer duurde dan een intraday-beweging. Ik acht de kans op een dieptepunt zeker reëel. Een terugtest waarbij opnieuw een Fibonacci-retracementniveau als steunpunt diende.

Afgelopen maandag gaf ik aan dat de kans groot was op een terugtest in het zeerkortetermijnbeeld voordat de AEX op weg zou gaan naar de laatste belangrijke weerstand tot aan de jaartop. Deze weerstand ligt bij 415,70 tot 415,90. In deze zone ligt:

  • een nog openstaande gap
  • de neklijn van een voormalig hoofd-schoudertoppatroon

Dieptepunt bij 403

Als maximaal richtpunt voor een terugtest gaf ik de 403,50 aan. Een niveau dat gisteren precies werd getest. De top tot op heden vanaf de 466-bodem werd twee dagen geleden geplaatst bij 412,80. Tijdens de vorming van deze top werd ook een tweedaags toppatroon gevormd, een dark cloud cover.

Dit patroon zou voor meer neerwaartse druk kunnen zorgen. Dit zagen we gisteren op de borden verschijnen, waarbij de AEX in twee dagen tijd bijna 10 punten daalde. Dinsdag werd het eerste steunpunt bij 409 al getest. Hier liggen:

  • het 50-daags gemiddelde
  • de voormalige dubbele top over de eerste vijf maanden van dit jaar

Uiteindelijk werd de eerdere openstaande opwaartse gap ook gesloten die tussen de 405 en 407,25 lag. Het dieptepunt kwam te liggen net onder de 403,50. Bij dit niveau ligt zowel het 200-daags gemiddelde als het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau van de vijfde correctie van dit jaar.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Fibonacci-techniek

Ik zag gisteren bij de opmerkingen onder mijn column een aantal vragen en opmerkingen staan over het gebruik van de Fibonacci-techniek. Deze techniek is naar mijn mening toe te passen op zowel valatuparen, indices, rente als individuele aandelen.

Een voorwaarde is wel dat het gaat om een liquide en goed verhandelbaar product, waarbij we zelf de top en bodem bepalen die we belangrijk genoeg achten om de Fibonacci-niveaus (zowel de retracement als projectieniveau’s) op toe te passen.

Als ik bijvoorbeeld kijk naar de top uit 2007 en de bodem van 2009 in de AEX (daling destijds van 350 punten) dan zag ik een beweging van het 61,8%- naar het 50%-niveau. Als ik deze techniek toepas op de vijfde correctie zelf dan zie ik duidelijke en met precisie uitgevoerde bewegingen tussen de belangrijkste Fibonacci-niveaus.

  • Anderhalve week geleden vond een terugtest plaats vanaf het 50%- (396,50) naar het 38,2%- (389) niveau.
  • Vorige week vond een terugtest plaats van het 61,8%- (403,50) naar het 50%- niveau.
  • Gisteren vond uiteindelijk weer een terugtest plaats naar het 61,8%-niveau.

In de aanval

Een opwaartse doorbraak door het 61,8%-niveau betekent geregeld dat het startpunt (in dit geval de 425,80) weer wordt opgezocht. Ik acht de kans dan ook groot dat de AEX in de komende weken de aanval inzet op deze jaartop.

Als ik de Fibonacci-projectietechniek toepas op de vijfde correctie dan is het eerste projectieniveau (161,8%) voor het komende halfjaar te vinden bij 462. Dit niveau komt echter pas om de hoek kijken zodra de AEX zijn jaartop weet te breken.

Mogelijk dat u het nog weet, maar het 161,8% dat ik destijds berekende na de eerste correctie van dit jaar (van 409 naar 378) lag bij 428, een niveau dat we uiteindelijk op 2 punten na hebben behaald.

Bodem gezet

Hoe nu verder? Ik acht de kans groot dat de AEX tijdens deze twee dagen durende terugtest zijn bodem alweer op de borden heeft gezet. Mocht de koers onder de 403,50 sluiten dan ontstaat ruimte naar opnieuw de 396,50.

Het blijft echter wel een feit dat de opgaande kortetermijntrend zeer steil blijft. Voor de komende dagen acht ik een beweging naar de 409 tot de 412,80 weer realistisch. Voor de komende week blijft mijn eerstvolgende doel liggen bij 415,70 tot 415,90.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ook de DAX testte prachtig de steunzone van 9140 tot 9170 terug nadat al eerder een bearish engulfing werd gevormd tijdens de test van het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau en het 50-daags gemiddelde.

Ook voor deze index geldt dat ik de kans groot acht dat de terugtest voorbij is en de DAX op weg kan naar de 9375 tot 9500 als eerstvolgende richtpunten.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht