Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Alex presteert een paar weekjes goed en ineens zijn alle klachten verdwenen

Fijne klanten heb je, Alex

Zo was het, zo is het en zo zal het altijd blijven. Het opportunisme op de beurs kent geen enkele schaamte en gaat letterlijk en figuurlijk niet verder dan de laatste koerstik. Uit het FD-stukje Opgeluchte beleggers geven Alex voordeel van de twijfel:

 

 

Luttele weken geleden stonden deze gedupeerden, zoals ze altijd meteen heten in de media, nog met pek, veren en hooivorken bij Alex op de stoep, omdat de vermogensbeheerder er niks van bakte en zij zo zielig waren. Nu zit de winst in de tas en... ze komen wel weer uit hun holen als de markt keldert.

En dan gaan we weer janken bij Kassa!, Radar en andere programma's. Ach, zo ging het ook bij de banken. De mensen die er nu het hardst op schelden, stonden bij wijze van spreken in de jubeljaren vooraan in de rij om het gratis bij elkaar getoverde en gegoochelde gratis geld aan te pakken.

In ieder geval begrijpen deze zogenaamde beleggers - koersopportunisten is een beter woord, of weet u een betere? - helemaal geen snars van vermogensbeheer. Ach, ook daar kijk ik niet raar van op. Een bankier vertelde mij anderhalf jaar geleden dat de gemiddelde langetermijnbelegger de hele dag zijn porto zit te F5'en.

Wie geen geduld heeft verdient nooit wat op de beurs. Het is natuurlijk alleen veel gemakkelijker om de beurs, de industrie, de banken, de analisten, de vermogensbeheerders, het Plunge Protection Team, de Rothschilds en schreeuwerige beursbloggers de schuld te geven.  

Let wel op voordat u de polonaise voor Alex gaat lopen, want de auteur vergelijkt doodleuk de MSCI World Index in dollars met de AEX en Alex in euro's. Scheelt toch zo'n 15%. Ik weet niet wat de benchmarks zijn voor de Alex porto's, maar dit is meer dan een nuanceverschil!

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht