Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Beweeglijke consolidatie

Ik begin vandaag met de DAX. De Duitse index vormde al in april zijn jaartop en daarmee de hogere all-time high bij 12.390. Tijdens de correcties die hierna plaatsvonden viel de koers uiteindelijk terug naar een niveau vorige maand van 9340, een daling van ongeveer 3000 punten.

De DAX bleef nog ruim boven de sinds 2009 stijgende bodemlijn, maar testte wel een stijgende bodemlijn sinds de bodem van 2011.

In de DAX werd afgelopen week een dead cross gevormd - een neerwaartse doorbraak van het 50-daags gemiddelde door het 200-daags gemiddelde. In tegenstelling tot de doemdenkers onder ons, zie ik dit niet als bewijs van de start van een nieuwe bearmarkt.

Meestal ontstaat de dead cross (in een stijgende langetermijntrend) aan het einde van een forse en langdurige correctieve fase. Dit komt doordat het 50-daags aanzienlijk sneller en heftiger reageert dan het 200-daags gemiddelde en correcties vaak ook sneller en heftiger zijn als de opgaande bewegingen.

Richting hogere niveaus

Wat verder opvalt buiten de precieze test van de sinds 2011 stijgende bodemlijn is dat de DAX ook zijn vanaf de 11.600-top dalende toppenlijn heeft gebroken en al teruggetest. Op dit moment is er sprake van consolidatie tussen de 9900 en de 10.380.

Ook is vanaf de recente bodem een stijgende driehoek te zien, die wordt geactiveerd zodra de 10.380 wordt gebroken en ik verwacht dat deze opwaartse druk en doorbraak eind deze week of volgende week kan plaatsvinden.

Onder de 9900 verzwakt het kortetermijnbeeld en zal het langer duren voordat de opgaande weg weer wordt hervat. Maar ik acht de kans het grootst dat de stijgende trend binnenkort wordt hervat en de DAX op weg kan naar aanzienlijk hogere niveaus.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Naar 500?

De AEX laat een vergelijkbaar patroon zien als de DAX. Ook daar is vanaf de 402-bodem een stijgende driehoek in de maak. Het belangrijkste te breken niveau ligt bij 446 voor dit patroon. Een slotkoers hierboven maakt de weg vrij voor een snel verder opwaarts vervolg naar 455 tot 465 in de komende tijd.

Uiteindelijk zal dit een nieuwe stijgende kortetermijntrend kunnen worden die de AEX weer naar de 500 moet kunnen brengen in de komende maanden.

Ook de AEX brak al zijn dalende toppenlijn vanaf de 504 en testte die eind vorige week terug. Een belangrijke steunzone ligt bij 429 tot 430. Hier liggen meerdere bodems van de afgelopen anderhalve week maar ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau tussen de 402-bodem en de recente 446-top.

Opwaartse druk

Zolang de koers boven deze zone weet te blijven, acht ik de kans groot dat de AEX in de komende anderhalve week een poging zal ondernemen om de 446 op slotbasis te breken. Voor de komende dagen blijft er dus sprake van consolidatie in de AEX.

Buiten de belangrijke zone van 429 tot 430 ligt er nog een steunpunt bij 432,20, een niveau waar de AEX de afgelopen dagen telkens boven wist te sluiten. Er is verder geen duidelijke weerstand te vinden tot aan de 446 punten. Opvallend is verder wel dat gisteren een tweedaags bodempatroon werd afgerond, een harami.

Kortom, de kans is het grootst dat de AEX de opwaartse druk in de komende dagen weer gaat opvoeren naar de 446, maar de dagelijkse beweeglijkheid blijft groot.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Gouden Stier 2015

De Gouden Stier-verkiezingen zijn weer gestart. Ook dit jaar kunt u op mij stemmen voor de publieksprijs: Beleggingsexpert van 2015. In 2013 werd ik tweede en vorig jaar ben ik - mede door u - gekozen tot Beleggingsexpert 2014.

Stemt u dit jaar weer op mij?

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht