Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Sluit de AEX vandaag boven de dalende weerstandslijn?

TA: Vandaag de doorbraak?

Voor de derde keer in vier dagen tijd brak de AEX gisteren opwaarts door zijn sinds november dalende toppenlijn. Slechts eenmaal sloot de AEX nipt boven deze lijn, echter maar enkele tienden van een punt, de andere twee dagen (ook gisteren) ging het om een intraday-doorbraak.

De opwaartse druk is dus zeker aanwezig en ik verwacht dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn voordat deze belangrijke dalende weerstandslijn structureel wordt gebroken. Een slotkoers vandaag boven deze toppenlijn zou een krachtig signaal zijn en deze kans acht ik zeker aanwezig.

Een doorbraak betekent een einde van de maandenlange correctieve fase die bestond uit meerdere losse correcties. Dit jaar vonden al twee correcties plaats van beiden meer dan 10%. Opvallend was dat deze correcties qua punten even groot waren.

Net als in 2011

Tijdens de meest recente correctie brak de AEX onder zijn sinds 2009 stijgende bodemlijn en rondde onder de neklijn van 401 een groot hoofd-schoudertoppatroon af. De doorbraak van deze langere stijgende bodemlijn was eigenlijk alleen te zien in de AEX.

Veel andere belangrijke indices testten deze lijn precies of bleven daar nog ruim boven. Uiteindelijk was de neerwaartse doorbraak slechts een overshoot, met het dieptepunt bij 378,50. Hiermee werd ook het 38,2%-Fibonaccitniveau van de hele bullmarkt sinds 2009 getest. Dat niveau ligt bij 390 punten.

Hiermee lijkt deze langere correctieve periode (vanaf de 510-top) veel op de forse correctieve beweging die in 2011 plaatsvond. Die zorgde destijds voor de vorming van een belangrijke langetermijnbodem. Zoals u weet acht ik ook nu deze kans erg groot.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Consolidatiefase

Ondanks een groot aantal positieve signalen die er momenteel in de markt zijn, moeten we nog bevestiging krijgen boven de dalende toppenlijn. Deze toppenlijn ligt vandaag bij 416,90 en een duidelijke slotkoers hierboven betekent een krachtige bevestiging van het einde van de correctieve fase sinds november.

In de afgelopen week werden de eerste speldenprikken uitgedeeld, waarbij een consolidatiefase optrad met twee terugtesten:

  • de eerste stopte bij de steunzone van 409 tot 410
  • de tweede stopte net boven de 405, het eerste Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de 378,50-bodem

Deze consolidatiefase lijkt niets anders te zijn dan de opbouw van opwaartse druk om de genoemde dalende toppenlijn te breken. Ik gaf recent al aan dat het doorbreken van een dergelijk belangrijke weerstand een proces is dat tijd kost. 

Belangrijke weerstand bij 416,90

Inmiddels begint het 50-daags gemiddelde te kantelen naar positief. Dit niveau werd gisteren nog getest bij 419. Daarboven ligt verder nog de top van enkele dagen geleden bij 421,50. Maar de weerstand van 416,90 blijft de belangrijkste te breken weerstand.

Zolang die niet structureel wordt gebroken, blijft de huidige consolidatiefase intact. Een doorbraak vandaag betekent dat de weg voor de komende tijd in eerste instantie openstaat naar de eerdere toppen van 434 en 449.

De 434 zou daarbij wel eens zeer snel behaald kunnen worden. Belangrijker is dat de dalende middellangetermijntrend dan ten einde is gekomen en is gedraaid naar een nieuwe opgaande beweging.

AEX-indicatoren
Grafiek AEX-indicatoren
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Positieve divergentie

Ook de technische indicatoren gaven al sinds december positieve divergentie aan. De dalende trend in deze indicatoren is al enige tijd geleden gekeerd naar positief en is er genoeg opwaartse ruimte. De toppen van de afgelopen weken werden gisteren ook gebroken.

Steunpunten in de AEX zelf liggen pas in de zone 409 tot 410 en bij 405. Maar de opwaartse druk blijft intact en voor vandaag moeten we maar eens bekijken of de AEX de dalende toppenlijn definitief weet te breken.

Daggrafiek S&P 500
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Volgende fase

De S&P 500 vormde in de afgelopen maanden een dubbele bodem bij 1810 tot 1812. Ook werd hier al eerder de scherp dalende toppenlijn gebroken. Hiermee kwam een einde aan de correctieve periode van de afgelopen maanden.

Er leek een tijdelijke brede zijwaartse consolidatiefase te ontstaan met een bovenkant bij 1847 (dubbele top). Die werd gisteren opwaarts gebroken, samen met het 50-daags gemiddelde. Een krachtig vervolgsignaal dat de weg openzet richting de 2080 tot 2110 voor de komende weken.

Uiteindelijk acht ik de kans reëel dat de volgende fase in de stijgende langetermijntrend kan worden gestart in de loop van dit jaar met een beweging boven de zone 2130 tot 2140 (meermaals geteste all-time high). Weerstanden liggen nu nog bij 1993 en 2020.

De terugval van enkele dagen geleden zorgde voor een normale terugtest van de voormalige dalende kortetermijntoppenlijn. Hij vormde die dag overigens ook een hammer, een positief omkeerpatroon.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht