Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Technische analyse AEX en DAX

TA: Weer richting 452 tot 453

Wat een enorme herstelkracht was er gisteren in de meeste Europese aandelenindices. De bewegingen zorgden direct voor de afronding van de correcties die in de afgelopen anderhalve week plaatsvonden.

Ook werden eerdere grotere toppatronen weer opgeheven en nieuwe bodempatronen afgerond en dat allemaal in één handelsdag.

De AEX zette afgelopen donderdag het dieptepunt op de borden bij 414,50. Hiermee was de koers op 5 punten na bij de oude 409-grens terechtgekomen. Ondanks dat deze terugval aanzienlijk dieper doorging dan ik had verwacht, zou die uiteindelijk wel gaan zorgen voor een hogere middellangetermijnbodem.

Richtpunten intact

Doordat deze terugval zorgde voor een bodem ruim onder de 426 is de steilheid van de stijgende middellangetermijntrend wel een stuk minder steil geworden. Dit zorgt ervoor dat mijn opwaartse koersdoelen verder in de tijd komen te liggen.

Mijn richtpunt van 475 blijft intact, maar zal waarschijnlijk pas in de loop van de zomermaanden, begin van de herfst op het bord kunnen komen.

Eind vorige week gaf ik aan dat we alert moesten zijn op omkeerpatronen en dat de terugval in zijn eindfase zou kunnen zitten. Donderdag werd de derde neerwaartse gap op de borden gezet die voor een groot deel werd opgevuld. Dit zou toen naar mijn mening de bekende exhausting gap kunnen zijn.

Ook de RSI testte toen de belangrijke 30-puntengrens. De candlestick van vrijdag zorgde voor een opwaartse gap die precies in de neerwaartse gap van vrijdag viel. Hiermee werd een eerste omkeerpatroon afgerond, een zogenoemde kleine island reversal.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Krachtige bodempatronen

De tweede neerwaartse gap van de recente vierde correctie was te vinden tussen de 424,50 en 427,70. Daarbinnen lag de horizontale 426-weerstand. Dit was tevens de neklijn van het grote hoofd-schoudertoppatroon. Een slotkoers hierboven was noodzakelijk om het toppatroon op te heffen.

Gisteren was het direct zover. Een enorme opwaartse gap tussen de 423,80 en 431,90 (8 punten breed) zorgde voor zowel de doorbraak van de 426 als de vorming van een zeer grote island reversal. Een enkele island reversal is al redelijk zeldzaam, laat staan een dubbel island reversal-patroon binnen een week.

Dit zijn krachtige bodempatronen. Ook werden zowel het 38,2% als het 50%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele vierde correctie (vanaf de 452) opwaarts gebroken. Uiteindelijk testte de AEX op een haar na het 61,8%-niveau.

Opwaartse druk

Verder werd de eerste neerwaartse gap die werd gevormd tijdens de vierde correctie ook in zijn geheel gesloten. Met de vorming van het grote island reversal en de slotkoers boven de 426 staat de weg voor de komende weken open naar in eerste instantie de 452 tot 453 en mogelijk al de jaartop bij 458.

De eerste en enige belangrijke weerstandszone tot aan de 452-453 is te vinden bij 437 tot 440,50. Hier liggen:

  • het genoemde 61,8%-niveau
  • het 50-daags
  • het 200-daags
  • een horizontale weerstand

Zolang de AEX hier niet boven breekt, kan de AEX nog een poging ondernemen om de brede gap te testen, maar de opwaartse druk blijft krachtig. Steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn te vinden bij 431,90, 427,70 en bij 426.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: eerste richtpunt 10.365

In de Duitse DAX is een vergelijkbaar beeld. Deze index testte eind vorige week nog wel de bodems van maart en april en sloot daar uiteindelijk afgelopen donderdag precies boven. Ook hier werd gisteren een grote opwaartse gap gevormd die zorgde voor de vorming van een enorm island reversal-patroon.

De DAX bleef net onder zijn 50-daags en 200-daags gemiddelde. Deze gemiddelden staan nog steeds op het punt een golden cross te maken. De eerste weerstand ligt bij 10.080.

Als we kijken naar de bewegingen sinds februari dit jaar dan zijn de contouren zichtbaar van een breed stijgend middellangetermijntrendkanaal. De eerste richtpunten voor de komende weken liggen bij 10.365 en 10.474. Maar een verdere beweging naar de 10.860 blijft realistisch in de komende tijd.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht