Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Terugtest past in opwaartse trend

TA: Houdt de 458?

Met een van de kleinste candlesticks in de afgelopen weken was er gisteren sprake van een relatief rustige handelsdag. Het verschil tussen top en bodem was minder dan 2,5 punt.

De candlestick van gisteren bleef in zijn geheel binnen de grenzen van de body van de candlestick van dinsdag waardoor er sprake is van de vorming van een harami. Aangezien er dinsdag geen hogere top op de borden werd gezet is er echter geen sprake van een toppatroon in dit geval.

Na de opwaartse doorbraak van de zware en belangrijke 456,50 tot 458-zone heeft de AEX zijn jaartop verder opgehoogd naar 466,17 waarna de huidige zeer beperkte terugtest optrad.

Dit is een normaal verschijnsel na een dergelijke doorbraak en na een stijging van ongeveer 20 punten vanaf de recente bodems bij 446 en 447,95.

Topvorming?

Ik verwacht voor de komende weken een verder opwaarts vervolg tot ongeveer 475 waarna ik de kans groot acht dat een forsere terugval kan plaatsvinden voor de vorming van een volgende hogere bodem. Waar en wanneer precies een dergelijke top gezet gaat worden, is onmogelijk te zeggen.

We zullen in de komende tijd dus scherp moeten kijken naar de vorming van eventuele toppatronen. Dit in combinatie met een (bijna) test van de volgende belangrijke weerstanden. Hierbij moeten we ook zeer alert zijn op de situatie in andere indices als de DAX.

Pas na een volgende forsere terugval verwacht ik de structurele voortzetting van de stijgende trend boven de 475. Mijn volgende doel ligt bij de zone 495 – 510 en het zou mij niet verbazen als deze zone in de laatste weken van dit jaar nog wordt getest.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Top van de bullmarkt

Vooral de 510 is daarbij een belangrijk doel. Hier ligt de top van vorig jaar en daarmee ook het hoogste punt van de huidige bullmarkt die begin 2009 werd gestart. Als we kijken naar de vorming van de grote bodempatronen in de afgelopen maanden, dan liggen hier ook de te berekenen doelen.

Als eerste was er natuurlijk de stijgende driehoek sinds de junibodem van 410. Die werd vorige week boven de 456,50 geactiveerd. In de situatie sinds april (voormalige jaartop bij 458) werd boven de 458 ook een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon geactiveerd.

Maar het eerste doel voor de komende tijd is bij de top van november vorig jaar te vinden van 475. Dit was destijds het startpunt van een zeer forse en drie maanden durende correctieve fase van ongeveer 100 punten.

Belangrijke bodem

Deze fase zorgde uiteindelijk voor de vorming van een zeer belangrijke langetermijnbodem in februari bij 378,50, het startpunt van de huidige opgaande middellangetermijntrend. De afgelopen maanden hebben uiteindelijk gezorgd voor de vorming van de eerstee hogere middellangetermijnbodem bij 410 in juni. 

Hierdoor is er nu sprake van een brede en minder steile opgaande middellangetermijntrend. De vorming van deze top in november vorig jaar duurde een aantal weken waardoor hier ook enkele lagere topjes ontstonden bij 468,50 en 473.

Ik verwacht weinig tegendruk bij deze niveaus. Zelfs een tijdelijke overshoot naar de volgende horizontale weerstand van 481 sluit ik in de komende weken niet uit. Eerste weerstand ligt overigens bij de jaartop die deze week op de borden verscheen van 466,17.

Richting 475

De opwaartse ruimte na de vorming van deze jaartop was dan ook teruggevallen naar ongeveer 10 punten. Het eerste steunpunt ligt bij de bodem van de afgelopen dagen van 460,50. Daaronder ligt in het kortetermijnbeeld de recente uitbraakzone van 456,50 tot 458.

Zolang de AEX hier in de komende dagen (week) boven weet te blijven, verwacht ik een snel verder vervolg naar de 475. Onder deze zone ligt nog de bodem van vorige week bij 452,50 en het snel oplopende 50-daags gemiddelde bij 448,40.

Een dergelijke terugval zal echter mijn visie voor de komende weken (richting 475) niet veranderen.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht