Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nieuwe opwaartse druk in AEX

TA: Was dit de terugval?

De kans is aanwezig dat deze (voor mij) onverwachte snelle en felle terugval in een vergelijkbaar tempo weer wordt opgeheven. In enkele dagen vond een terugval plaats die ervoor zorgde dat de AEX weer terug bij af was, de bodems van medio augustus.

Ik zag gisteren alweer de nodige analisten hun visie neerwaarts draaien en dat zijn toch ook vaak contraire signalen om in de gaten te houden. De trends zijn namelijk opwaarts gericht en (verwachte en onverwachte) terugvallen en correcties zijn nu eenmaal noodzakelijk om de grenzen van een trend aan te geven.

De eerste verzwakking trad eind vorige week op met de neerwaartse doorbraak van de voormalige uitbraakzone van 456,50 tot 458. Een tweede verzwakking zou optreden met een slotkoers onder de 445 tot 446.

Fibo-niveau

Er vond nog wel een intraday-beweging hieronder plaats, maar de AEX wist toch ruim boven deze steunzone te sluiten. In deze zone liggen de bodems van medio augustus maar ook een belangrijk Fibonacci-retracementniveau in het middellangetermijnbeeld.

Als we namelijk deze Fibonacci-techniek toepassen op de bodem van 410 in juni en de recent verhoogde jaartop bij 466,20, dan ligt het eerste 38,2%-Fibonacci-retracementniveau bij 445 punten.

Zodra een index tijdens een terugval boven een dergelijk niveau weet te blijven (slotbasis) dan blijft de krachtige voorgaande trend, vanaf de 410 in dit geval, intact.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Koersdoel intact

De opgaande middellangetermijntrends zijn intact en zorgen er naar mijn mening voor dat de AEX in de komende tijd de belangrijke weerstand van 475 kan gaan testen. Dit niveau was vorig jaar het startpunt van een drie maanden durende forse correctieve fase die uiteindelijk zorgde voor een daling van 100 punten en de vorming in februari van een zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50.

Na de vorming van een top in april bij 458 (61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de daling vanaf de 505-top) vond een langdurige en brede zijwaartse handelsfase plaats. Die zorgde in juni voor de vorming van de eerste hogere middellangetermijnbodem bij 410.

Uiteindelijk zorgde deze periode ook voor de vorming en afronding van twee grote bodempatronen, een stijgende driehoek en een omgekeerd hoofd-schouderpatroon. Deze patronen werden recent opwaarts afgerond met de doorbraak op slotbasis door de zone 456,50 tot 458.

Deze patronen zijn nog steeds geldig en hebben een te berekenen doel van 510. Mijn doel voor het komende half jaar blijft dan ook onveranderd liggen bij de zone 495 tot 510.

Opwaartse gap

Gisteren werd een forse neerwaartse gap gevormd. Aan het einde van de handelsdag werd die voor een klein deel weer opgevuld. De openstaande gap is nu nog te vinden tussen de 447,60 en 451,55. Vandaag lijkt de AEX te kunnen openen met een opwaartse gap.

Zodra de AEX vandaag boven het eerste steunpunt van 447,60 weet te blijven en daarmee een opwaartse gap afrondt, is er sprake van een omkeerpatroon, een zogenoemde island reversal. Dit betekent dat de candlestick van gisteren werd gevormd met zowel een neerwaartse als een opwaartse gap.

Opvallend is verder dat de candlestick van gisteren zelf ook een omkeerpatroon is, een hammer. Mocht dit scenario plaatsvinden dan is een krachtig dubbel bodempatroon ontstaan. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen dus bij 447,60 en de zone 445 tot 446.

Richting 446

Een slot onder de 445 zou meer ruimte vrijmaken richting de zone 436,50 tot 438. In deze zone ligt onder andere het 200 daags gemiddelde. Verder ligt het 50-daags gemiddelde op dit moment bij 449,40. De eerste weerstand ligt bij 451,55 en daarboven opnieuw bij 456,50 tot 458.

Toch verwacht ik dat bij de vorming en afronding van een island reversal-patroon (dat weten we pas aan het einde van de dag) de opwaartse druk richting de jaartop van 466 weer snel kan toenemen. De tussenliggende zone bij 456,50 tot 458 heeft aan kracht ingeboet en zal voor weinig tegendruk zorgen.

Voor vandaag eerst maar eens bezien of de AEX ruim boven de 447,60 weet te openen en deze opwaartse gap in stand weet te houden.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht