Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Corbion NL0010583399

Laatste koers (eur)

19,260
  • Verschill

    -0,390 -1,98%
  • Volume

    136.565 Gem. (3M) 99,3K
  • Bied

    -  
  • Laat

    -  
+ Toevoegen aan watchlist

Vooruitblik: 'Forse verbetering ebita CSM'

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 6 augustus 2010 16:45
    Vooruitblik: 'Forse verbetering ebita CSM'
    6 augustus 2010, 13:52 | ANP
    AMSTERDAM (AFN) - Leverancier van bakkerij-ingrediënten en producent van melkzuur CSM heeft zijn bedrijfsresultaat (ebita) het afgelopen halfjaar fors zien toenemen. Dat is althans de verwachting van zeven door persbureau ANP-Reuters geraadpleegde analisten. De grote vraag zal woensdag bij de publicatie van de halfjaarcijfers echter zijn, wat er komende periode gaat gebeuren met betrekking tot grondstofprijzen.

    CSM verdubbelde de ebita in het eerste kwartaal van dit jaar. Analisten verwachten een dergelijke stijging niet in het tweede kwartaal, maar voorzien wel een forse sprong voor de eerste zes maanden. ,,CSM heeft enorm geprofiteerd van de operationale verbeteringen in het eerste kwartaal en wij verwachten dat ook voor het tweede kwartaal, maar het effect zal kleiner zijn'', aldus analist Richard Withagen van SNS Securities, die een koopadvies heeft voor CSM.

    De marktomstandigheden voor de bakkerij-ingrediëntentak zijn onverminderd moeilijk. Met de recente forse stijging van de prijs voor tarwe en gerst, ziet het er niet naar uit dat dit minder zal worden. Analisten zijn dan ook benieuwd naar de visie van het management van CSM op de verdere ontwikkeling van grondstofprijzen.

    Mogelijke problemen

    Analist Marco Gulpers van ING ziet ook mogelijke problemen voor CSM als de moeilijkheden met de graanoogsten in Rusland aanhouden. ,,De wind mee is even uit de zeilen, dat is een ding wat zeker is. De stijging van de prijzen nu is echter nog lang niet zo groot als in 2007-2008, maar de potentie is er om groot te worden.'' Gulpers, die een 'hold'-advies heeft op CSM, verwacht dan ook dat analisten de verwachtingen voor 2011 en daarna naar beneden zullen gaan bijstellen.

    Ook de koers van de dollar zal nauwlettend in de gaten worden gehouden. CSM krijgt voor circa 60 procent van de totale omzet geld binnen in de Amerikaanse valuta. Sinds het eerste kwartaal is de dollar ten opzichte van de euro met 8 procent gestegen. ,,Dat komt terug in de resultaten'', zei Gulpers.

    Daarnaast zullen marktkenners uitkijken naar nieuws over de melkzuurdivisie, die onder meer biologisch afbreekbare plastics maakt. Ze hopen op nieuws over nieuwe contracten. CSM zal naar verwachting geen concrete (financiêle) verwachting voor heel 2010 uitspreken.
  2. forum rang 10 voda 9 augustus 2010 16:32
    PREVIEW: CSM H1 2010 winst +50% en omzet +11%


    AMSTERDAM (Dow Jones)--CSM zal woensdag voorbeurs een 50% hogere winst over het eerste halfjaar van 2010 bekendmaken, op een met 11% gestegen omzet. Dat is de gemiddelde verwachting van vier door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde analisten. De halfjaaromzet stijgt naar EUR1,423 miljard van EUR1,284 miljard en de winst klimt naar EUR54,9 miljoen van EUR36,6 miljoen. De winst voor rente, belasting en amortisatie ofwel EBITA stijgt met 59% naar EUR96,7 miljoen, zo verwachten de analisten. Ze denken dat CSM erin slaagt de marges te verhogen en hogere grondstofprijzen aan de afnemers door te berekenen. De analisten verwachten geen kwantitatieve outlook voor het hele jaar, maar rekenen wel op een update over de voortgang van de ontwikkeling van bioplastics en andere initiatieven. Omstreeks 12.15 uur noteert het aandeel 3,6% hoger op EUR21,30, terwijl de Midkap met 0,9% stijgt. (BTK)



    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com



  3. forum rang 10 voda 9 augustus 2010 17:09
    CSM

    Woensdag komt de leverancier van bakkerij-ingrediënten CSM met cijfers naar buiten. Analisten zijn benieuwd naar de visie van het management op de verdere ontwikkeling van grondstofprijzen. Het aandeel steeg 4 procent in waarde.
  4. [verwijderd] 11 augustus 2010 08:37
    CSM
    CSM verwacht hoger bedrijfsresultaat
    DIEMEN (AFN) - Leverancier van bakkerij-ingrediënten en producent van melkzuur CSM heeft in de eerste zes maanden van dit jaar goede zaken gedaan. Het bedrijf verwacht dat het bedrijfsresultaat in de tweede helft van het jaar hoger is dan een jaar ervoor. Deze verwachting sprak CSM woensdag uit bij de publicatie van de halfjaarresultaten.
    ,,We zijn voorzichtig optimistisch over de tweede helft van 2010'', aldus CSM in het persbericht. Het concern signaleert nog steeds een ,,uitdagende economische omgeving''. Ook blijven consumenten voorzichtig met het uitgeven van geld. ,,Het consumentenvertrouwen blijft onder druk staan'', aldus CSM. De bakkerij-ingrediëntentak in Noord-Amerika en Europa merkt hier het meeste van. Het levert onder meer muffins, koekjes en cakes aan onder meer pompstations.

    CSM ziet de kosten voor grondstoffen toenemen, maar kwalificeerde dit niet. Het concern denkt de sterk schommelde grondstofprijzen op te kunnen vangen door de hogere kosten door te berekenen aan afnemers.

    Forse klappen

    Het aandeel kreeg afgelopen dagen forse klappen nadat de prijs van onder meer graan fors gestegen was door het tijdelijke exportverbod uit Rusland. Extreme droogte en branden bedreigen de oogst.

    CSM onthield zich van het geven van een concrete financiële verwachting voor de rest van 2010, maar zei dat het bedrijfsresultaat (ebita) in de tweede helft van het jaar hoger uitkomt dan in dezelfde periode in 2009. Toen stond er bij deze post een bedrag van 89,9 miljoen euro.

    Inkomsten

    De inkomsten kwamen in de eerste zes maanden uit op 1,42 miljard euro, 19 procent meer dan een jaar eerder. De behaalde omzet is gelijk aan de verwachting van analisten. CSM dankt naar eigen zeggen de hogere omzet aan de aankoop van het Amerikaanse Best Brands en omzetgroei bij de melkzuurdivisie Purac.

    Het bedrijfsresultaat (ebita) bedroeg 91,9 miljoen euro, tegen 60,7 miljoen euro in dezelfde periode in 2009. Marktkenners hadden gerekend op een bedrijfsresultaat van 96,5 miljoen euro.

    De nettowinst kwam uit op 54,2 miljoen euro, een fractie meer dan de 54,1 miljoen euro waarop analisten hadden gerekend. Een jaar eerder bleef onder de streep 36,6 miljoen euro over.


  5. forum rang 10 voda 11 augustus 2010 15:59
    CSM heeft last van moeilijke bakkerijmarkt - SNS


    AMSTERDAM (Dow Jones)--CSM laat in de halfjaarcijfers zien dat de marktomstandigheden in de bakkerijactiviteiten moeilijk zijn, zegt Ricahrd Withagen van SNS Securities. Dat drukt de winst. De outlook van CSM voor de rest van het jaar is daarom zoals verwacht voorzichtig, zegt de analist die een buy-advies hanteert bij een koersdoel van EUR32,00. Dinsdag omstreeks 09.55 uur noteert het aandeel 0,1% lager op EUR21,18, terwijl de Midkap met 0,7% daalt. (BTK)



    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com
  6. forum rang 10 voda 11 augustus 2010 16:00
    CSM CFO: samenwerking bioplastics met Unilever niet exclusief


    AMSTERDAM (Dow Jones)--CSM nv gaat met levensmiddelenconcern Unilever nv en de Japanse verpakkingsproducent Huhtamaki oyj samenwerken op het gebied van de productie van bioplastics, maar deze samenwerking is niet exclusief, zegt financieel directeur Koos Kramer van CSM tegen Dow Jones Nieuwdienst.

    "We gaan vanuit onze nieuwe lactidefabriek in Thailand materiaal leveren aan Huhtamaki, die er verpakkingsmateriaal voor Unilever mee gaat maken", zegt Kramer. Maar het staat CSM vrij om ook met andere partijen in zee te gaan, ook met concurrenten van Unilever", voegt hij toe.

    Huhtamaki en CSM gaan ook verpakkingen van bioplastic ontwikkelen voor CSM's eigen bakkerijproducten.

    CSM bouwt voor EUR45 miljoen een lactidefabriek in Thailand, die vanaf midden 2011 bioplastics op basis van melkzuur gaat leveren.

    Kramer wil niet zeggen of de samenwerking met Huhtamaki en Unilever dan direct van start gaat. "We zijn met meerdere geinteresseerde partijen in gesprek", voegt hij toe.

    De financieel directeur zegt zich weinig zorgen te maken over stijgende graanprijzen en andere grondstofprijzen. "We hebben driekwart jaar geleden gezien dat de prijzen van suiker sterk stegen door toedoen van speculanten. Dat is meestal van korte duur en ebt dan weer weg. Daar hebben wij met onze langetermijncontracten weinig last van", zeg hij. "Als prijsverhogingen wel structureel worden, dan berekenen we dat door aan onze afnemers, die het vervolgens in de consumentenprijzen verwerken", zegt Kramer.

    Hij geeft aan dat CSM ongeveer EUR1 miljard tot EUR1,5 miljard per jaar aan grondstoffen uitgeeft.

    CSM maakte woensdag voorbeurs bekend over het tweede kwartaal een 37% hoger bedrijfsresultaat voor rente, belasting en amortisatie te hebben geboekt van EUR55,8 miljoen op een 19% hogere omzet van EUR771,7 miljoen. De nettowinst over het eerste halfjaar steeg 48% tot EUR54,2 miljoen.



    - Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com



  7. forum rang 10 voda 11 augustus 2010 16:02
    2e UPDATE: CSM KW2 EBITA stijgt door hogere marges, acquisitie


    (Update van eerder gepubliceerd artikel 'CSM nettowinst H1 2010 stijgt 48%, omzet 10% hoger', om informatie, commentaar CEO, analist en actuele koers toe te voegen.)



    Door Bart Koster

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST



    AMSTERDAM (Dow Jones)--CSM nv zag de winst voor rente, belasting en amortisatie (EBITA) in het tweede kwartaal van 2010 ten opzichte van een jaar eerder 27% stijgen tot EUR51,4 miljoen, maakt het bedrijf woensdag bekend.

    De verbetering van het kwartaalresultaat is volgens de producent van bakkerijproducten en melkzuurtoepassingen te danken aan de acquisitie van het sinds 19 maart geconsolideerde Amerikaanse Best Brands, een goede onderliggende margeontwikkeling en valutaeffecten.

    De kwartaalomzet steeg met 19% tot EUR771,7 miljoen, waaraan Best Brands EUR100,3 miljoen bijdroeg. De autonome omzet daalde 0,1% als gevolg van lagere volumes in de bakkerijdivisies.

    Bij Bakery Supplies Noord-Amerika steeg de EBITA in het tweede kwartaal naar EUR30,5 miljoen van EUR29,7 miljoen bij een met 39% gestegen omzet van EUR425,4 miljoen

    Bakery Supplies Europa boekte in het tweede kwartaal een EBITA van EUR13,8 miljoen tegen EUR11,7 miljoen een jaar eerder en de omzet daalde 3% tot EUR244,1 miljoen; voornamelijk als gevolg van de economische crisis in Zuid- en Oost-Europa.

    De Purac-divisie zag de EBITA in het tweede kwartaal stijgen naar EUR15,4 miljoen van EUR6,4 miljoen bij een met 14% gestegen omzet van EUR102,2 miljoen.

    Als gevolg van de acquisitiekosten van Best Brands steeg de nettoschuld van CSM tot EUR761,5 miljoen eind juni 2010 van EUR328,3 miljoen eind december 2009, waardoor de nettoschuld-EBITDA-ratio steeg naar 2,6 van 1,6.

    In het eerste halfjaar van 2010 heeft CSM een 48% hogere nettowinst geboekt, waarbij de volumes in de twee bakkerijdivisies licht daalden en het volume in de Purac-melkzuurdivisie aanzienlijk steeg.

    De nettowinst kwam het eerste halfjaar uit op EUR54,2 miljoen, van EUR36,6 miljoen een jaar eerder. De omzet steeg met 10% tot EUR1,42 miljard. Analisten gepolst door Dow Jones Nieuwsdienst rekenden vooraf op een winst van EUR54,9 miljoen en een omzet van EUR1,42 miljard.

    De omzet werd gestuwd door de acquisitie van Best Brands in de VS, gestegen verkopen in de Purac-divisie en door valuta-effecten. Autonoom daalde de omzet in het eerste halfjaar met 0,1% door lagere volumes in de bakkerij-activiteiten.

    De halfjaarcijfers van CSM laten zien dat de marktomstandigheden in de bakkerijactiviteiten moeilijk zijn, zegt Richard Withagen van SNS Securities. Dat drukt de winst. De outlook van CSM voor de rest van het jaar is daarom zoals verwacht voorzichtig, zegt de analist die een buy-advies hanteert bij een koersdoel van EUR32,00.

    "De Purac-divisie heeft de autonome groei kunnen voortzetten en het bedrijfsresultaat aanzienlijk kunnen verbeteren. Daarnaast hebben ook de bakkerij-activiteiten door goede marges en kostenbeheersing de bedrijfsresultaten kunnen verbeteren", aldus bestuursvoorzitter Gerard Hoetmer van CSM in het persbericht.

    De cijfers van CSM zijn in lijn met de verwachting van Erwin Dut van Kempen & Co. De analist noemt de kostenontwikkeling goed, maar de volume-ontwikkeling van de bakkerijdivisies en dan met name de bakkerij-activiteiten in Europa zwak. Hij is positief over de ontwikkeling van het werkkapitaal. Kempen hanteert een buy-advies bij een koersdoel van EUR27.

    In een telefonische toelichting zei CEO Hoetmer dat CSM "door goede inkoopcontracten en het doorberekenen van prijsstijgingen aan klanten de stijging van grondstofprijzen goed onder controle heeft". Hoetmer zei dat CSM ook voor de tweede helft van 2010 prijsstijgingen van haar producten voorziet.

    Hij zei verder dat CSM de grondstofinkoop voor 2010 "grotendeels" en voor 2011 "ten dele" met termijncontracten heeft afgedekt.

    Hij verwacht dat de wereldvoorraad tarwe aan het eind van dit jaar, ondanks de branden in Rusland, groter zal zijn dan bij het tekort eind 2008.

    CSM verwacht dat de winst voor rente, belasting en amortisatie (EBITA) in de tweede helft van 2010 hoger zal zijn dan de dezelfde periode een jaar eerder en dat de EBITA in het derde kwartaal, exclusief eenmalige integratiekosten voor Best Brands, "substantieel beter" zal zijn dan de EUR47,6 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2009.

    Omstreeks 13.45 uur staat het aandeel CSM 1,8% lager op EUR20,82 terwijl de Midkap 1,8% lager staat.



    - Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com
  8. forum rang 10 voda 11 augustus 2010 16:09
    CSM cijfers KW2 conform verwachting - Kempen


    AMSTERDAM (Dow Jones)--CSM presenteert cijfers over het tweede kwartaal die in lijn zijn met de verwachting van Erwin Dut van Kempen & Co. De analist noemt de kostenontwikkeling goed, maar de volume-ontwikkeling van de bakkerijdivisies en dan met name de bakkerij-activiteiten in Europa zwak. Hij is positief over de ontwikkeling van het werkkapitaal. Kempen hanteert een buy-advies bij een koersdoel van EUR27. Het aandeel CSM is disndag gesloten op EUR21,20. (BTK)



    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

  9. forum rang 10 voda 11 augustus 2010 16:21
    'Voorzichtige outlook CSM'
    11 augustus 2010, 9:22 | ANP
    AMSTERDAM (AFN) - De verwachting voor een hogere ebita in de tweede helft van 2010 ten opzichte van een jaar eerder van CSM bestempelen analisten als voorzichtig. De gepresenteerde halfjaarcijfers zijn grotendeels in lijn der verwachting.

    ,,Er zit nogal een gat tussen de gemiddelde consensus in de markt voor de ebita in de tweede helft en de verwachting die CSM nu uitspreekt'', aldus analist Marco Gulpers van ING. De marktkenner hoopt op meer duidelijkheid van het bedrijf. Gulpers wijst op de stijgende grondstofprijzen die CSM voorziet, de hogere investeringen die bij Purac nodig zijn en de druk op de bestedingen van consumenten in met name West-Europa.

    Richard Withagen van SNS Securities zei woensdag dat ,,de aardige cijfers duidelijk de moeilijke marktomstandigheden reflecteren''. De analist wijst op de dalende volumes bij de bakkerij-ingrediëntendivisie.

    Verlies

    De afgelopen dagen verloor het aandeel fors na de stijgende prijzen voor onder meer graan. Rusland, een van de belangrijkste graanexporteurs, heeft een tijdelijk exportverbod afgekondigd. Extreme droogte bedreigt de oogst.

    Woensdagochtend noteerde CSM na ruim 20 minuten handel 0,7 procent lager op 21,08 euro. De MidKap ging tegelijkertijd ook 0,7 procent omlaag.
  10. [verwijderd] 12 augustus 2010 12:48
    Wie heeft er een idee wat er gaande is, is de positie als lijstaanvoerder van de index stijgers puur technisch? Vandaag geen nieuws toch?

    Hein
  11. [verwijderd] 12 augustus 2010 13:19
    Koersreactie heeft een paar redenen naar mijn idee

    Beleggers zoeken nu even defensieve aandelen op
    CSM zit in food, wat als defensief gezien word(zie unilever en ahold).

    Angst voor hoge graanprijzen is duidelijk weggenomen tijdens cijferpresentatie, op deze angst is koers hard onderuit gegaan(7%)w.

    Cijfers zagen er goed uit/CSM kan nog steeds groeien
  12. forum rang 10 voda 12 augustus 2010 16:05
    quote:

    Hein'05 schreef:

    Wie heeft er een idee wat er gaande is, is de positie als lijstaanvoerder van de index stijgers puur technisch? Vandaag geen nieuws toch?

    Hein
    Er is wél nieuws! (toch en positieve koers!)

    CSM koersdoel omlaag naar EUR22,50 - UBS


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Het koersdoel voor CSM is verlaagd naar EUR22,50 van EUR25,00 door UBS na de halfjaarresultaten waaruit volgens de analisten bleek dat de marges beter waren dan verwacht, maar de onderliggende volumes zwak waren. Ze verhogen hun verwachtingen voor de winst per aandeel met 4% voor heel 2010, maar verlagen de verwachtingen voor 2011 met 3%. Het advies blijft neutral. Het aandeel is woensdag gesloten op EUR20,80. (LDF)



    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

  13. forum rang 10 voda 12 augustus 2010 16:46
    Wat een herstel zeg!!

    Fonds: aand. CSM
    Beurs: Euronext Amsterdam

    Laatste Volume Tijd
    Laatste 21,77 170 16:45:24
    Verschil 0,97 4,6635 %
    Bied 21,74 1.525 16:45:39
    Laat 21,765 100 16:45:27
    Hoogste 21,77 16:45:24
    Laagste 20,69 09:06:14
    Cum. volume --- 496.279
    Indicatieve opening ---
    Open 20,75 09:00:04
    Vorig slot 20,80 11-08-2010
    Gemiddelde dagomzet --- 320.872
  14. forum rang 10 voda 12 augustus 2010 16:57
    Ik mag niet het hele artikel plaatsen, maar ik denk dat dit de reden tot stijging is!

    CSM gaat prijzen verhogen
    12 augustus 2010 | Het Financieele Dagblad
    Door: Smit, R.

    Fabrikant van ingrediënten voor bakkers stuwt het bedrijfsresultaat bij lagere volumes

    Richard Smit

    Amsterdam

    Fabrikant van bakkerijingrediënten en melkzuurbacteriën CSM wist het eerste halfjaar het bedrijfsresultaat (ebita) boven verwachting te laten stijgen. Weliswaar besparen consumenten op muffins en croissantjes, maar dankzij de aankoop van Best Brands en sterke verkoop van bioplastics nam de omzet volgens verwachting met 10% toe.

    Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg naar euro 92 mln, tegen euro 61 mln vorig jaar. Zonder de eenmalige integratiekosten van Best Brands was het euro 102 mln. 'We hebben in Europa gekozen voor winst boven volume', zei bestuursvoorzitter Gerard Hoetmer gisteren op een analistenbijeenkomst. 'De prijzen kun je in een seconde verlagen, maar het kost jaren om die weer omhoog te brengen.' Als consumenten weer gaan kopen, verwacht hij dat verloren volume terugkeert naar CSM.

    Zorgen over de explosieve stijging van graanprijzen na het tijdelijke Russische exportverbod hebben de koers van CSM afgelopen week een flinke tik gegeven. De prijsstijging van graan wijt Hoetmer meer aan speculatie dan aan iets anders. 'De voorraden in de wereld zijn groter dan twee, drie en vier jaar geleden.' CSM verloor iets op de beurs.

    Het bedrijf uit Diemen is voorzichtig optimistisch over de tweede helft van het jaar. De ebitagroei zal dan minder groot zijn dan de afgelopen zes maanden, waarschuwde het bedrijf, omdat in de tweede helft van 2009 al verbetering zichtbaar was. CSM voorziet dat prijzen van verschillende grondstoffen zullen stijgen, maar het bedrijf denkt die aan afnemers door te kunnen berekenen. Dat heeft het bedrijf al eerder gedaan, maar de consument zal de komende tijd meer gaan betalen voor zijn brood, aldus Hoetmer.

    etc.

    www.fd.nl/artikel/19643707/csm-gaat-p...
  15. forum rang 10 voda 12 augustus 2010 18:08
    quote:

    Libretto schreef:

    heerlijk dit..koers kan wel is de 22e gaan aantikken vandaag..nog 30 minuten
    CSM

    In de MidKap kreeg het aandeel CSM er het meeste bij (plus 4,6 pct). Het aandeel heeft afgelopen weken forse klappen gekregen in reactie op fors gestegen graanprijzen en een als voorzichtig bestempelde vooruitblik voor de rest van het jaar.

    Bron: ANP
  16. Gunther 12 augustus 2010 19:23
    quote:

    voda schreef:

    In de MidKap kreeg het aandeel CSM er het meeste bij (plus 4,6 pct). Het aandeel heeft afgelopen weken forse klappen gekregen in reactie op fors gestegen graanprijzen en een als voorzichtig bestempelde vooruitblik voor de rest van het jaar.
    Bron: ANP
    Koers in korte tijd zo meer dan 15% omlaag. Gisteren put opties 20 geschreven. Vandaag lijkt dat een goede keuze. Vond het aandeel overdreven hard gestraft voor een stijging van de graanprijs.
  17. forum rang 10 voda 13 augustus 2010 17:49
    Zo, een stukje verlies van vorige week terug!!

    De sterkste stijgers in de AEX en de Midkap van de afgelopen week (slotstand vandaag vergeleken met vrijdag een week geleden):

    -CSM +5,5% EUR21,69
    -Heineken +2,8% EUR34,88
    -KPN +2,2% EUR11,03
    -Imtech +1,4% EUR22,33
    -Arcadis +0,8% EUR15,48
20 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 juni

    1. Detailhandelsverkopen mei (Chi)
    2. Industriële productie mei (Chi) volitaliteit verwacht
    3. ING Beleggersdag
    4. Flow Traders ex €0,15 dividend
    5. Empire State index juni (VS)
  2. 18 juni

    1. Reserve Bank of Australia rentebesluit 4,35%
    2. ZEW-index economisch sentiment juni (Dld) 50 volitaliteit verwacht
    3. Inflatie mei def. (eur)
    4. Detailhandelsverkopen mei (VS) +0,3%
    5. Industriële productie mei (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht