Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Fagron BE0003874915

Laatste koers (eur)

18,100
  • Verschill

    -0,300 -1,63%
  • Volume

    51.429 Gem. (3M) 53,4K
  • Bied

    18,060  
  • Laat

    18,460  
+ Toevoegen aan watchlist

INTERVIEW: Arseus zoekt acquisities en efficiencyverhoging

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 11 maart 2011 14:42
    INTERVIEW: Arseus zoekt acquisities en efficiencyverhoging


    Door Bart Koster en Levien de Feijter

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Acquisities, omzetsynergie en een behoefte aan efficientere zorgoplossingen door een snel vergrijzende bevolking geven Arseus nv (RCUS.BT) vertrouwen in de komende jaren verder te groeien.

    Voorlopig zal het toeleveringsbedrijf voor de zorgsector zich daarbij op bestaande markten richten, maar na 2013 wordt gedacht aan expansie in Rusland, Japan en andere delen van Azie, zegt chief executive Ger van Jeveren in een interview met Dow Jones Nieuwsdienst.

    Arseus nv zal in 2011 meerdere acquisities doen voor de apothekersdivisie Fagron, maar sluit ook acquisities voor andere divisies niet uit.

    "Het is niet voor niks dat ik bijna de helft van het jaar op reis ben", zegt de CEO over de groeiambities door overnames. Arseus breidde in 2010 het Europese territorium uit naar de Amerika's, met acquisities van farmaceutische leveranciers Gallipot in de VS en DEG in Brazilie. "We hebben een goed gevulde pijplijn voor overnames en hebben daar EUR60 miljoen voor klaarliggen", zegt de CEO vooruitblikkend naar de rest van 2011.

    Arseus zoekt in Europa vooral naar acquisitiemogelijkheden in Centraal en Oost-Europa en Scandinavie. "In Zweden zit er een grote privatiseringsslag in de zorg aan te komen", legt Van Jeveren uit, die daar dan ook goede overnamekansen ziet.

    "We zullen de uitbreiding in Fagron voorlopig beperken tot Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Pas als we daar sterk genoeg zijn, gaan we naar andere continenten kijken", zegt de CEO die toevoegt dat dit niet voor 2013 zal gebeuren. "We hebben daarbij vooral Rusland, Japan en andere landen in Azie op het oog. We zijn de markt daar nu al voorzichtig in kaart aan het brengen."

    Van Jeveren voegt toe dat ook naar acquisitiemogelijkheden voor de divisie Medical voor de professionele zorgsector en softwaredivisie Corilus wordt gekeken.

    Arseus haalde in 2010 ongeveer 30% van de omzet uit Nederland en 30% uit Belgie. De overige omzet kwam uit andere Europese landen, waarin het concern actief is en sinds de overnames van vorig jaar ook uit de Verenigde Staten en Brazilie.

    De Rotterdammer Van Jeveren richtte Fagron zelf in 1990 op en is naast CEO van Arseus ook nog steeds CEO van deze divisie, die grondstoffen, halffabrikaten, receptuur en apparatuur levert voor zelfbereidende apothekers van "tailor made" medicijnen. Na de acquisities in 2010 in de VS en Brazilie is Arseus met Fagron wereldmarktleider als leverancier voor zelfbereidende apothekers.

    Behalve groeibriljant Fagron heeft Arseus nog drie andere divisies. Dat zijn Dental voor tandheelkundige zorg, Medical voor diensten en producten voor de gezondheidszorg en Corilus, dat IT-totaaloplossingen levert aan diverse medische beroepen.

    Van Jeveren geeft met een voorbeeld aan hoe de activiteiten van deze drie divisies elkaar kunnen aanvullen. Dit moet naast de beoogde expansie door acquisities zorgen voor verdere groei van omzet en winst.

    "We hebben in Spijkenisse een tandartsenpraktijk ingericht met een eiland, met in een kring een aantal behandelstoelen. Tussen de stoelen zitten tandartsassistentes, die dus elk twee clienten onder controle hebben. De tandarts maakt een ronde langs de stoelen om de tandheelkundige behandelingen uit te voeren. Dit is veel efficienter dan de klassieke situatie, waarbij een tandarts met assistente steeds slechts 1 patient tegelijk kan behandelen. Bovendien is gebleken dat de clienten zich bij zo'n groepsbehandeling met lotgenoten veel prettiger voelen dan bij een individuele behandeling."

    In dit voorbeeld komt het meubilair, de apparatuur en medicijnen en andere behandelstoffen van Arseus Dental, terwijl de ondersteunende software voor procesbeheersing van Corilus komt.

    "Dit laat zien dat we geen losse producten leveren, maar totaalconcepten, die de klant helpt kwaliteit te verhogen en kosten te verlagen", aldus Van Jeveren.

    Daartoe heeft Arseus niet alleen 70 apothekers in dienst, maar ook eigen binnenhuisarchitecten. "En van onze ongeveer 2.000 medewerkers, zitten er zo'n 1.000 in sales en services, want onze focus ligt op maatwerk voor de klant. Ons hele middenkader bestaat voor een belangrijk deel uit dokters- en tandartsassistentes", zegt de CEO, die zelf een lerarenopleiding heeft genoten en in 1985 de commerciele toelevering aan de zorgsector binnenstapte als medisch vertegenwoordiger voor ziekenhuizen.

    Het voorbeeld van de tandartspraktijk in Spijkenisse geeft volgens Van Jeveren nog iets anders aan. "Met een sterk vergrijzende bevolking raken we onontkoombaar in een situatie met een groot tekort aan medisch specialisten. Er zijn meer mensen afhankelijk van zorg en minder mensen beschikbaar voor zorgverlening. Daarom moeten we slimmer, efficienter en goedkoper werken. De totaalconcepten van Arseus helpen daarbij. Spijkenisse is daarvan een goed voorbeeld."

    Maar ook dat zal volgens hem niet voldoende zijn om het tekort aam medici op te vangen. "We gaan hier in Nederland veel artsen uit Polen en Rusland zien", voorspelt hij.

    Arseus zal blijven focussen op winstgevendheid, zegt Van Jeveren. "Alles is en blijft gericht op hoge toegevoegde waarde. We waren in Belgie marktleider in de verkoop van ziekenhuisbedden, met een brutomarge van 15%. Dat is veel te laag en daar zijn we dus mee gestopt."

    Van Jeveren verkocht Fagron in 2000 aan het Belgische Omega Pharma (OME.BT). In oktober 2007 werden Fagron en de overige business-to-business activiteiten afgesplitst van Omega Pharma en ontstond Arseus, dat op 5 oktober 2007 na een voorbereiding van slechts 3 maanden en een jaar eerder dan gepland in Amsterdam en Brussel naar de beurs werd gebracht.

    Van Jeveren verhuisde mee. "We hadden het geluk de beursgang net voor de start van de financiele crisis af te ronden", zegt Van Jeveren daarover.

    Het aandeel bereikte op 4 maart 2011 op EUR11,89 het hoogste koersniveau sinds de introductienotering van EUR10,25 in 2007. De marktkapitalisatie bedraagt ongeveer EUR365 miljoen. Grootaandeelhouders zijn Couckinvest (11,3%) van Marc Coucke, mede-oprichter van Omega Pharma, Waterland Private Equity (25,1%) en Fortis Investment Management (8,8%). Van Jeveren en zijn CFO Jan Peeters hebben samen 1% van de aandelen.

    Arseus realiseerde in 2010 een winststijging van 14,5% tot EUR22,5 miljoen op een 8,4% hogere omzet van EUR424,1 miljoen.


    - Door Bart Koster en Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com

  2. forum rang 8 aextracker 14 maart 2011 22:27
    AB Voda, goed gevonden , pracht artikel.

    Arseus is mijn opvolger waar een deel van m'n CRXL belang in is omgezet afgelopen kwartaal.

    Ik zie in Arseus een nieuwe Aalberts de komende 6 jaar.

    Eerst gezond maken Dental, tegelijkertijd autonoom groeien en acquireren. van J lijkt iemand die goed wet waar hij over praat.

    Total solution partner spreekt me bijzonder aan. Zeker in een groeiende markt van vergrijzende continenten.

    Dit tekstuele voorbeeld staaft van J's visie en gezonde kijk op zaken in mijn ogen.

    Tracker
  3. forum rang 8 aextracker 17 maart 2011 07:34
    Daar haal je binnen no-time 10% mee binnen . De vraag is; Wat doe je dan ?

    Ik doe Arseus er zeker niet uit onder de Euro 16,-.

    Ik zie een "nieuwe Aalberts in wording" in Arseus.

    Voldoende cash rich om te groeien via overnames in een nog zwaar versnipperde markt en voldoende gespreid om de 3 takken binnen Arseus alledrie te versterken.

    De total solutions visie van Arseus heeft veel internationaal groeipotentieel. Een typisch model wat wordt uitgewerkt in volle markten waar de roep om efficiency groter en groter wordt en betere resultaten te bereiken.

    Tracker
  4. [verwijderd] 17 maart 2011 08:39
    zo gister mijn eerste stukken Arseus binnengeharkt op € 10,96. In mei 4% dividend. Ik zie de toekomst zonnig tegemoed.
    bedankt voor je info aextracker !
  5. forum rang 8 aextracker 18 maart 2011 07:50
    Ik wens je een dividendrijke en koers-explosieve toekomst toe met Arseus. Ik zie Arseus als een Middle - Long Term belegging (3 - 6 jaar in portefeuille).

    Bij koersdoel bereik als hierboven bedoeld gaan ze er tussentijds uit en zal ik tzt wel weer eens instappen.
    Bij tussentijdse correcties van > 30% koop ik bij , wanneer de koers fors (> 10%) onder mijn gemiddeld aankoop komt en de vooruitzichten (door mijzelf beoordeld en gewikt\gewogen) voldoende perspectief rijk zijn voor herstel.

    Dat is i.h.a. een beleggingsfilosofie en handelswijze die me gemiddeld genomen een bevredigend beleggingsresultaat heeft geboden , bij een voldoende spreiding binnen de beleggingsportefeuille. Dat zijn permanent ca. 20 verschillende aandelen , 90% in NL genoteerd, waarvan een deel van de bedrijven ook strategie heeft en wereldwijd aktief is met accenten van diens aktiviteiten in Azie.

    Ik wens je succes met Arseus, die naar mijn mening < 3 jaar in de AMX zal staan. Dat alleen zal goed zijn voor een koerseffect van 15 - 25% bij een voldoende positieve ontwikkeling van de bedrijfsresultaten.

    Ik wens je plezier aan deze beleggingskeuze en hoop dat tzt alhier op het forum te lezen.

    PS. Ik was bij de eersten die dit fonds IEX technisch heeft gelokaliseerd, dus "biassed" als het gaat om de visie op Arseus.

    Tot op heden is mijn keus niet slecht uitgepakt. Ben ook benieuwd naar het dividend wat Arseus gaat uitkeren (als teken hoe Arseus naar aandeelhouders kijkt).

    Tracker
  6. [verwijderd] 18 maart 2011 12:18
    AEXtracker, weet jij voor hoeveel % de verschillende divisies van Arseus deel uit maken van het concern ? Heb gister al lopen zoeken, niks gevonden.
  7. forum rang 8 aextracker 18 maart 2011 22:45
    Sure staat in het JV 2009 ;

    Divisie omzet Omzetgroei

    Medical 50 Mln + 7%
    Corilus 29 Mln + 9.9%
    Fagron 150 Mln + 10.1%
    Dental 161 Mln + 11.8%
    --------+
    Totaal 390 Mln

    Tracker
  8. [verwijderd] 19 maart 2011 00:18
    In 2010

    Arseus: 179 mio(+19%)
    Dental: 161 mio (-)
    Medical: 52 mio (+3,3%)
    Corilus: 31 mio (+7,9%)

    Totaal: 424 mio

    Dividend: 0,44 ct over 2010
    Zoef
  9. forum rang 8 aextracker 19 maart 2011 14:46
    Graag gedaan. Ik hoop dat je er wat mee kan.

    Dental kreeg in 2010 een nieuwe CEO om de resultaatsverbetering gerealiseerd te krijgen.

    Met Dhr. den Becker in de RvC (Ex-Hagemeyer)hebben we daartoe wel enige ervaring in huis (t.a.v. omvormingen en herstructureringen).

    Tracker
  10. [verwijderd] 21 maart 2011 12:14
    quote:

    mdv88 schreef op 21 maart 2011 11:56:

    zo te zien heb ik een goed instapmoment gekozen op € 10,96. we gaan lekker omhoog.
    Inderdaad, maar zoals ook uit het interview blijkt wil Arseus in alle divisies tegelijk groeien. Ik zie dat niet zo zitten. Met Fagron heeft Arseus een fantastisch concept in huis, waarin het kans heeft een unieke positie in de hele wereld te bereiken.
    Daar steekt Medical schril tegen af. Alleen in de Benelux actief, vergt veel aandacht en groeiperspectief is matig. In 2009 was het resultaat van Medical bedroevend; in 2010 is dat duidelijk verbeterd. Arseus zou er naar mijn mening geod aan doen dit onderdeel voor een goede prijs te verkopen en de vrijkomende gelden en tijd te investeren in de groei van Fagron.

    Zoef
  11. [verwijderd] 21 maart 2011 13:08
    Je hebt het alleen over Medical. Wat denk jij van het groeiperspectief van Dental ?
    Ik denk dat Dental alleen kan groeien door overnames, marges zullen namelijk niet verbeteren, omzetgroei zie ik ook niet zitten.
  12. forum rang 8 aextracker 21 maart 2011 15:15
    Per divisie kent Arseus verschillende focuspunten;

    Corilus ; Internationalisering => Meer dan voldoende groeipotentieel met uitstekende marges.
    Dental ; Huis eerst op orde (kosten omlaag) , waardoor rendement verbeterd en daarna internationalisering.
    Medical ; Organische omzetgroei en internationalisering\acquisities.
    Fagron; margegroei en acquisities.

    De groepsdirectie lijkt goede neus te hebben voor "de kern van de onderneming en de uitdagingen te prioriteren".

    Vol vertrouwen afgelopen jaar ingestapt in Arseus.

    In 2011 eerste jaar dat 2010 acquisities vol gaan bijdragen aan de performance. Dat zal aantonen in hoeverre de ARSEUS directie ook het vak van "acquireren" integreren en synergie creeren als vak verstaat.

    Ik heb er vooralsnog het vertrouwen in dat ze dat gaan waarmaken.

    Tracker
  13. [verwijderd] 21 maart 2011 17:25
    quote:

    mdv88 schreef op 21 maart 2011 13:08:

    Je hebt het alleen over Medical. Wat denk jij van het groeiperspectief van Dental ?
    Ik denk dat Dental alleen kan groeien door overnames, marges zullen namelijk niet verbeteren, omzetgroei zie ik ook niet zitten.
    Juist, ik heb op deze twee activiteiten willen focussen, omdat de mogelijkheden zo tegengesteld zijn.

    Dental draait momenteel moeilijk; dan terecht eerst orde op zaken stellen, maar niet wordt aangegeven waar de oorzaken van de problemen zitten. Kosten verlaging is over de gehele medische zorg verstrekking aan de orde van de dag en bovendien beperking van beschikbare budgetten. Het is maar de vraag of Dental met zijn productengamma daar goed op kan inspelen. Vragen tijdens de AvA.

    Zoef
  14. forum rang 8 aextracker 21 maart 2011 22:32
    quote:

    de echte zoef schreef op 21 maart 2011 17:25:

    [...]

    Juist, ik heb op deze twee activiteiten willen focussen, omdat de mogelijkheden zo tegengesteld zijn.

    Dental draait momenteel moeilijk; dan terecht eerst orde op zaken stellen, maar niet wordt aangegeven waar de oorzaken van de problemen zitten. Kosten verlaging is over de gehele medische zorg verstrekking aan de orde van de dag en bovendien beperking van beschikbare budgetten. Het is maar de vraag of Dental met zijn productengamma daar goed op kan inspelen. Vragen tijdens de AvA.

    Zoef
    Zoef,

    Begrijp ik het goed dat je op de AvA aanwezig bent ?

    Tracker
  15. forum rang 8 aextracker 22 maart 2011 07:44
    Zoef,

    Dat is mooi.

    In dat geval als je wilt , ben ik benieuwd naar je impressies en de terplekke meegedeelde wetenswaardigheden t.a.v. de outlook van Arseus t.a.v.;

    1.) Beleidsmatige focuspunten per divisie (zie punt 2).
    2.) Margeperspectief per divisie (groei, stabiel of druk)
    3.) Acquisitieprioriteit tussen de verschillende divisies.

    Have fun op de AvA.

    Tracker
31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 mei

    1. Consumentenvertrouwen juni (Dld)
    2. Consumentenvertrouwen mei (Fra)
    3. ASR jaarvergadering
    4. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    5. Inflatie mei, vlpg (Dld)
    6. OCI jaarvergadering
    7. Federal Reserve - Beige Book (VS)
    8. HP Q2-cijfers (VS)
    9. Salesforce Q1-cijfers (VS)
  2. 30 mei

    1. Azerion Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht