ASML 2020

5.432 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 ... 268 269 270 271 272 » | Laatste
Marcel H.
0
Even geduld ASML-beleggers. Het is allemaal nog te onstuimig. Vandaag miljonair, morgen (misschien) niet meer.
ajax1954
0
[Modbreak IEX: Gelieve uw berichten niet in hoofdletters te schrijven. Dat komt minder schreeuwerig over en houdt onze forums leesbaar.]
AnalytischDenker
0

Volgende week woensdag komt ASML met de officiële Q1 2020 cijfers. Vanwege de update die ASML vorige week gaf zullen er niet veel verrassingen meer in deze cijfers zitten.

30 maart 2020:
We currently expect revenue in the first quarter to be between €2.4 billion and €2.5 billion, with a gross margin between 45% and 46%.

Er zou nog een verrassing kunnen zijn in de R&D kosten, SG&A kosten of de belastingdruk. Maar vooralsnog ga ik daar niet vanuit. Als ik dan bovenstaande cijfers doorreken komt er onderstaand totaal plaatje uit:

Bovenkant bandbreedte Q1 2020 cijfers
Omzet € 2.500 miljoen
Gross Margin 46,0%
Gross Margin € 1.150 miljoen
R&D kosten € 550- miljoen
SG&A kosten € 140- miljoen
Winst voor belasting € 460 miljoen
Belasting € 60- miljoen
Nettowinst € 400 miljoen
Uistaande aandelen 423.000.000
Winst per aandeel € 0,95

Onderkant bandbreedte Q1 2020 cijfers
Omzet € 2.400 miljoen
Gross Margin 45,0%
Gross Margin € 1.080 miljoen
R&D kosten € 550- miljoen
SG&A kosten € 140- miljoen
Winst voor belasting € 390 miljoen
Belasting € 51- miljoen
Nettowinst € 339 miljoen
Uistaande aandelen 423.000.000
Winst per aandeel € 0,80

===>> Vooralsnog lijkt ASML ook in de Coronacrisis nog te koersen op K-W verhoudingen van boven de 40. Het aandeel wordt consequent nauwelijks afgestraft voor tegenvallers. Maar dat was voor de corona crisis ook al het geval.

Jos1956
0
Wie weet een goede beleggingsadviseur voor een beginnend belegger? Tot nu toe heb ik alleen maar verloren. Voorheen wel beheerd beleggen bij Rabo maar het moet beter kunnen.
Macron
0
Met wat meeval deze morgen uit mijn short-positie kunnen stappen bij ASMI. Een klein verlies neem ik er graag bij. Bovendien ook weer short-opties in ASML. "Later" was veel dichterbij dan ik dacht.
Toert
4
quote:

Jos1956 schreef op 8 april 2020 09:51:


Wie weet een goede beleggingsadviseur voor een beginnend belegger? Tot nu toe heb ik alleen maar verloren. Voorheen wel beheerd beleggen bij Rabo maar het moet beter kunnen.De enige goede beleggingsadviseur ben jij zelf. Enkel jij kent alle ins en outs van wat jij financieel nodig hebt op korte en lange termijn.

Ikzelf ben nu een drietal jaar zelf bezig met beleggen.

Iets daarvoor heb ik twee beleggingsfondsen gekocht. Die staan nu op min 20%. Mijn eigen portefeuille heeft echter een een mooie plus.

Wat heb ik ondertussen geleerd ?

1. Beginnen met een klein bedrag, in het begin maak je fouten. Zorg dat die fouten je niet de nek omwringen door heel stillekes te beginnen. En naargelang je wat meer vertrouwen/kennis hebt kan de inzet wat groeien

2. Selecteer enkel SUPER bedrijven : omzetgroei, winstgroei, oerdegelijke balans
--> Zoals ASML, Microsoft, Adobe, Elia, Sofina, Oersted, ...

3. In dat kader is mijn allerbeste investering eentje geweest van ongeveer 15 euro : een boekje over fundamentele analyse, het het lezen van kwartaal/jaarrapporten :
www.amazon.com/Warren-Buffett-Interpr...

Is in feite zo "kinderlijk" geschreven dat het super interessant is.

4. Kijk ook naar algemene trends in de wereld.

Selecteer een paar sectoren die U zelf aanspreken. Bij mij zijn dat bijvoorbeeld semi-conductors, informatica, en groene energie.

Ik heb bijvoorbeeld een enorme hekel aan de olieindustrie. Het is mijn overtuiging dat die bakken en bakken geld verdienen/verdiend hebben door de planeet op te stoken en de publieke/politieke opinie te bedriegen van lobbywerk (net zoals bij de tabaksindustrie indertijd). Dan is het voor mij totaal zinloos om in die industrie te investeren. Als U echter een ander gedacht hebt : dan moet U wel shellekes kopen. Geen probleem hoor. Enkel een voorbeeld van hoe U moet investeren naar eigen interesses.

5. Wordt nooit verliefd op een bedrijf. Ik lees op het gala forum bijvoorbeeld dat sommigen enkel gala hebben. Dat is een zeer succesvolle casino-formule
Blijf nuchGeloof ebleken. Maar weet dat elk aandeel dat je koopt op het moment van de koop superbeloftevol is (anders zou je het niet kopen), en toch blijkt achteraf regelmatig dat er een paar adders onder het gras zaten.

En in dezelfde trant : investeer nooit in bedrijf waar je NIET verliefd op bent. Wanneer de communicatie en de acties van een bedrijf tegen je haren in strijken, laat het aan de kant liggen. Ik heb dat bijvoorbeeld bij Econocom, Mithra en andere Coucke vehikels. Ik moet niet weten van de flamboyante stijl van die gasten. Dus : niet in investeren.

De nuchtere zakelijkheid van ASML echter, of het aanstekelijk enthousiaste met echte boter bij de vis van Galapagos, of de intelligentie van de Elia voorzitter en het fijne maatwerk van Sofina : doe mij maar.

6. Dus : investeer maximaal 10% van je portefeuille in één enkel bedrijf. Spreiden dus. Ook over verschillende sectoren.

7. Laat in het begin afgeleide producten gewoon aan de kant liggen : turbo's, opties, heel interessant en boeiend, maar je moet eerst leren wat een goed gerund succesvol bedrijf is.

8. Niet al te veel waarde hechten aan TA (sorry Gastone). Een grafiek zegt uiteraard een pak meer dan een woorden, maar, TA is toch dikwijls "Orakel van Delphi". Ik weet wel, het geeft ideeëen, het is meer juist dan verkeerd, maar mijn horoscoop is dat ook.

En ja, ik heb van de aandelen waar ik opties in doe, en op de dagen dat ik tijd heb, ook altijd grafiekjes op mijn schermen staan.

9. Blijf nuchter, en baseer je op de cijfers. Ons lieftallig pestkopje AD heeft wel degelijk gelijk dat de cijfers alles zeggend zijn. Maar, kijk wel naar het volledige plaatje, niet enkel naar de cijfers die in je kraam passen.

10. Ga nooit ofte nooit short. Zoals eerder aangehaald : bestudeer enkel super goede bedrijven. Met short gaan op dergelijke bedrijven kan je enkel een paar tientallen procentje halen (en dan moet je nog perfecte instap en uitstap momenten hebben), met long gaan op ijzersterke bedrijven verdien je na een para jaar dikwijls honderden procenten. Veel toffer.
Gastone
1
Mooi neergezet, Toert. Aanvulling TA: beschrijft prijs/handelsactiviteit van een markt van vraag en aanbod met het zelfde doel als FA, namelijk om een uitspraak te doen over het toekomstige koersverloop.

TA wordt het meest toegepast op de korte termijn en gemiddeld 2 van de 3 keer komt het uit.
Wel ben ik van mening dat als je TA heel zuiver volgt, beter af bent met buy-and-hold.
De pijn zit vooral in de periodes, waarin geen duidelijke trend zichtbaar is en dus veel verliesgevende signalen worden gegeven.

TA kijkt naar het marktsentiment, iets wat FA geheel buiten beschouwing laat.

Wat je met zekerheid kunt stellen is dat er geen strategie bestaat, die altijd winst oplevert.
Jos1956
0
@Toert; dank voor je uitgebreide reactie. Een aantal adviezen heb ik de afgelopen weken al in praktijk proberen te brengen.

1.
Voorbeeld; omdat ik grote verliezen niet rustig kan aanzien, dacht ik met een klein bedragen te handelen. Om het te pakken te krijgen. Gisteren b.v. weer; Galapagos kan niet verkeerd gaan en de markt lijkt omhoog te willen. Guess what; Galapagos zakt gisteren als enige.

2.
Na een rally kopen is dus niet handig maar je weet ook weer niet wanneer de neerwaartse beweging stopt dus wat ik een aantal keren geprobeerd heb is om in een opwaartse beweging te kopen maar het is tot nu toe niet goed gelukt.

De markt lijkt voorlopig onrustig te blijven dus misschien moet ik er maar mee stoppen. Maar ja, wel erg zonde.
Toert
0
Ik denk dat je op een te korte termijn rekent, Jos1956. Dat Mip draadje op gala lijkt me daar een zeer mooie afspiegeling van. Ik probeer het zelfs niet meer te lezen, wordt daar totaal gek van.

Als je nu Galapagos koopt, dan verwacht je dat de faze 3 resulaten in UC van eind juni goed zullen zijn, dan verwacht je dat in augustus filgo goedgekeurd zal worden, dan denk je dat Toledo zal inslaan als een bom, dat in januari volgend jaar 1690 een boost zal geven, etc...

Niets van dit alles heeft invloed op de koers van vandaag of morgen. Wel op die van 1 juli 2020, 2021, 2025, ...

Zelfde redering voor ASML trouwens. Wat zullen de kwartaalresultaten zijn ? En de volgende kwartaalresultaten tov de lange termijnvoorspellingen ? Je mag kiezen tussen slecht en ultraslecht.

Ik heb nu ASML aandelen, en heb hier al een aantal keer verkondigd : ik verkoop ze op de 200ste dag van de onafhankelijkheid van België. En dat is 20 juli 2030. Dat is mijn tijdshorizon.

Ik blijf het wel wat opvolgen dat ze in de lijntjes blijven kleuren. Zolang ik daar gelukkig mee ben : gewoon blijven zitten.

Er begint zich echter wel een donkere wolk af te tekenen door de nederlandse hartvochtige, egoistische, kortzichtige, onuitlegbare politieke bullebakkerij.

Ik begrijp uit wat ik lees dat ze wel degelijk de lokale publieke opinie volgen, alle begrip daarvoor. Maar, op Europees vlak zullen ze binnenkort uitgespuwd worden. Sleephutvakanties naar Italië, Spanje of Portugal zijn niet meer aan te raden als er een oranje/zwarte plaat aan die sleephut hangt.

En dat zou voor bepaalde Nederlandse bedrijven (bijv. Alfen) wel eens slechte consequenties kunnen hebben. Nederland is zichzelf voor de kop aan het schieten, maar wegens het gekende grote zelfbewustzijn beseffen ze niet goed wat ze aan het uitspoken zijn.

ASML is daarvoor veel te multinationaal, maar voor andere bedrijven, ik weet het niet. To be continued.
Gastone
0
@Jos, beleggen doe je niet voor 1 dag. Instappen op de bodem is ook voor weinigen weggelegd. Wel kan het gespreid kopen een suggestie zijn, dan komt de plus weer wat sneller op je scherm. Het is begrijpelijk dat een min op het scherm geen goed gevoel geeft, maar bedenk dat de kans groot is dat het op termijn weer goed komt, als je de juiste bedrijven hebt geselecteerd.
A3aan
2
Hé Toert. Kan jij mij niet wat lenen? Door wanbeleid en het al 20 jaar weigeren mijn betalingsbedrag en uitgaven aan te passen heb ik wel heel veel schuld opgebouwd. Maar gelukkig hebt U als Belg wel netjes op de portemonnee gelet en daarom vindt het het solidair van mijn aardige buurman dat je mij nu ondersteunt. Ik ga het terug betalen hoor, maar blijf wel uitgeven zoals ik gewend ben, nl schulden verder opbouwen. Als achteraf blijkt dat ik het toch niet terug betaal blijven we hopelijk toch wel goed vrienden. Solidariteit is toppie voor de vriendschap.
Hoppschwiiz
0
quote:

Jos1956 schreef op 8 april 2020 09:51:


Wie weet een goede beleggingsadviseur voor een beginnend belegger? Tot nu toe heb ik alleen maar verloren. Voorheen wel beheerd beleggen bij Rabo maar het moet beter kunnen.


Ik sluit me in grote lijnen aan bij @Toert, maar: Je moet eerst weten te bepalen wat je kunt en wat je wil.

Daar bedoel ik mee te zeggen dat je eerst moet kijken hoe speculatief je met welk deel van je geld/vermogen kunt werken.
Vroeger (toen de rentecurve normaler was) nam je een benchmark (ijkpunt), namelijk het risicovrije rendement. Dat was de 3 maands depositorente (geldmarkt) en de 10-jaars NL Staatslening effectieve rendement.
Dat wordt tegenwoordig makkelijk (en eigenlijk heel moeilijk) gemaakt, daar beide rentes rond de 0% staan.

Alles wat je hier van afwijkt zorgt voor een navenant neerwaarts risico. Dus als je, zeg, 8% wil behalen in deze marktomstandigheden, moet je rekening houden met neerwaartse fluctuaties van 10, 20 en zelfs meer %.

Rendement behaal je momenteel (kort door de bocht) alleen met aandelen. In normale marktomstandigheden laat je een deel liquide, stop je een deel in obligaties en een deel in aandelen. Al naar gelang jouw risicoprofiel dit aanraadt.
Nu ben je aangewezen op alleen cash en aandelen, waarbij de verdeling het risico bepaalt.

De aandelenkeuze kun je zelf bepalen, door je erg goed in te lezen (zowel macro-economie, als wel sector informatie en de individuele aandelen). En hier komt meteen het eerder genoemde punt: wil je dit wel? Het is leuk, leerzaam en essentieel. Maar het kost je veel tijd.

Er zijn een aantal theorieën vwb de keuze van de aandelen. De één vertelt je dat je moet spreiden over zoveel mogelijke sectoren (industrie en dienstverlening). En de ander vertelt je dat je je moet focussen op een beperkt aantal bedrijven.
Ikzelf heb de voorkeur voor het laatste. Waarbij het punt in de economische cyclus bepaalt of ik meer in groei- of waardeaandelen zit.
Ook bedrijven met een unieke positie (markt- of productleider) die in een turn around fase zitten kunnen interessant zijn. Let hier wel op de financiële positie (bank convenanten etc) en EBIT cijfers.

Kortom: de beste adviseur ben jezelf. In mijn werk met klanten wil ik ook altijd dat de klant weet (èn begrijpt) wat ik doe voor hem/haar. Ik heb het altijd onbegrijpelijk gevonden dat succesvolle ondernemers die hun hele leven van A tot Z hun bedrijf en medewerkers gecontroleerd hebben, na verkoop van het bedrijf hun vermogen aan een middle of the road vermogensbeheersclub (dat zijn bijna alle vermogensbeheerders, mn door de AFM richtlijnen en restricties) geven, en zelf gaan zeilen of golfen. Ze moeten immers nog steeds leiding geven aan hun bedrijf. Alleen nu de ‘geldzak bv’. Zij blijven eindverantwoordelijk voor hun familiekapitaal

Succes! Je zit in elk geval al op het juiste forum van het mooiste bedrijf in zijn sector in de wereld.

Disclaimer: ik ben niet op zoek naar nieuwe klanten
Toert
0
quote:

A3aan schreef op 8 april 2020 12:22:


Hé Toert. Kan jij mij niet wat lenen? Door wanbeleid en het al 20 jaar weigeren mijn betalingsbedrag en uitgaven aan te passen heb ik wel heel veel schuld opgebouwd. Maar gelukkig hebt U als Belg wel netjes op de portemonnee gelet en daarom vindt het het solidair van mijn aardige buurman dat je mij nu ondersteunt. Ik ga het terug betalen hoor, maar blijf wel uitgeven zoals ik gewend ben, nl schulden verder opbouwen. Als achteraf blijkt dat ik het toch niet terug betaal blijven we hopelijk toch wel goed vrienden. Solidariteit is toppie voor de vriendschap.


Ik begrijp je stelling.

Maar ze is verkeerd want te kortzichtig, met alle respect.

De corona bonds zijn niet een transfert van centen van Nederland naar de zuiderse landen. Ik begrijp niet waar die redenering vandaan komt.

Het is het ontlenen van centen aan noodlijdende landen die keihard getroffen zijn door de huidige crisis. Dit om hen er asap terug boven op te helpen.

Die landen betalen netjes alles terug, met nog wat extra rente er boven op.

Remember al het gedoe met Griekenland. En wie heeft alles netjes op tijd terugbetaald ? Inderdaad, Griekenland. En als die dat al kunnen.


Niet vergeten dat Nederland wel een overschot heeft, maar bijvoorbeeld wel niet genoeg ziekenhuisbedden om zijn patiënten te verzorgen. Ik lees toch dat nogal wat zieken naar Duitsland gevoerd zijn, ook in het UZ Gent ligt een Nederlander (weliswaar uit het nabije Zeeland).


Volgens mij is de belangrijkste economische activiteit van zowel Nederland als België de havens van Rotterdam en van Antwerpen. Stuikt de Europese economie in elkaar, dan zullen die havens de eerste slachtoffers zijn. Onze landjes staan of vallen met de algemene Europese economie, en dus hebben wij met zijn allen er alle belang bij om die recht te houden. Een gezamenlijk Europees initiatief, Marshall plan, moet er voor zorgen dat de eerste duw gegeven wordt, en dat ze dan weer genoeg centen kunnen verdienen om die investering terug te betalen.

Europa kapot maken, daar wordt niemand beter van. Op uitzondering van de chinees, de rus en den amerikaan, die lachen zich een kriek. Rutte brengt de toekomst van ons ganse continent in gevaar, en voor wat ? Voor niets eigenlijk. Ja voor zijn slecht ingelichte publieke opinie. Maar so what ? Getuigt niet van veel staatsmanschap. Wel van vrekkigheid en kortzichtheid.

Nu, ik kan het verkeerd hebben hoor. Maar zo komt het wel over buiten Nederland. Ik veroordeel an sich niemand, maar observeer van op de kant wel wat er lijkt te gebeuren. Doodjammer.
A3aan
0
Wij krijgen het allemaal terug van die Griek zei Rutte tegen het Nederlandse volk. Nou, we hebben helemaal nog niets terug gehad. Misschien over 50 jaar, maar dan is het al lang geschonken. Ik erger me de pest aan die uitzuigerij door die Zuiderlingen. Die domme Nederlander werken tot 67. Daar willen ze dat niet, dus werken tot 55, hooguit 60 jaar. Ik weet het, Belgen zijn meer solidair maar die hebben hun zaakje ook niet in orde met de staatsschuld. Tja en dan kies je partij voor die Italianen. Want bij ons Belgie............ik zeg maar niets. Maar val Nederland niet aan, steek hand in eigen boezem. Ik vind overigens Belgen best leuke gezellige mensen. Nemen het leven luchthartig en dat is mooi. Maar op Staatsgebied is het bij jullie ook een zooitje.
Hoppschwiiz
1
Heerlijk, deze verdeelde meningen op dit forum betreffende een o zo belangrijk onderwerp: de EU. Gevoerd door een Belg in Zwitserland, een Nederlander in Italie en een zeer ervaren Hollander met een dosis vaderlandsliefde. Ga zo door, zegt deze Nederzwitser!
Maar jullie laten tegelijkertijd zien dat Europa het mooiste continent in de wereld is. Maar o zo verdeeld en gecompliceerd. Dat maakt ons inderdaad slachtvee voor China, Rusland en de VS. En we staan erbij, drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was
Jos1956
0
Dat laatste is helaas niet waar. De krachten op het wereldtoneel zijn aan het verschuiven en niet ten gunste van Europa. China voert een lange-termijn strategie uit en heeft alle tijd van de wereld. Lees: China en de barbaren.
Inion
0
Een Europa zonder koopkracht hebben Trump en Xi ook niks an. En ondertussen zeurt Cees Smit nog wat verder op YouTube en Twitter. En natuurlijk net als de afgelopen 12 jaar uiterst negatief. Je zet em aan en de wereld vergaat weer es.
Gastone
0
Jos, zie het niet zo somber. Ik ben het zeker met je eens dat er een hoop gaat en moet veranderen, want we maken er een aardige zooi van op deze bol. Ik ben hier in Italië nog niet aan normaal werken toegekomen. Hier is de gekte compleet. Zonder 'mascherine' kom je de supermarkt niet in. Ik heb respect voor anderen, maar weiger aan dit toneelstuk mee te spelen, dus ik leef nu tot de 13e op voorraad en hoop dat er dan verbetering komt. Ik lig hier nu dagelijks lekker in een warm zonnetje;-)
Toert
0
quote:

Hoppschwiiz schreef op 8 april 2020 14:03:


Heerlijk, deze verdeelde meningen op dit forum betreffende een o zo belangrijk onderwerp: de EU. Gevoerd door een Belg in Zwitserland, een Nederlander in Italie en een zeer ervaren Hollander met een dosis vaderlandsliefde. Ga zo door, zegt deze Nederzwitser!
Maar jullie laten tegelijkertijd zien dat Europa het mooiste continent in de wereld is. Maar o zo verdeeld en gecompliceerd. Dat maakt ons inderdaad slachtvee voor China, Rusland en de VS. En we staan erbij, drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was


:-)
5.432 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 ... 268 269 270 271 272 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 5 jun 2020 17:37
Koers 320,500
Verschil +10,200 (+3,29%)
Hoog 321,800
Laag 313,450
Volume 1.494.097
Volume gemiddeld 1.647.132
Volume gisteren 1.167.708

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group