Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Argenx en nieuwkomers zorgen voor rood slot Bel20
Beeld: Euronext

Argenx en nieuwkomers zorgen voor rood slot Bel20

(ABM FN) De Bel20 is maandag 0,3 procent lager gesloten op 3.673,19 punten.

Naast het verlies van indexzwaargewicht Argenx wogen ook de verliezen van nieuwkomers Euronav en Lotus Bakeries op de koersvorming.

Beleggers waren voorzichtig in de aanloop naar meerdere rentebesluiten van centrale banken later in de week, zoals de Bank of Japan morgen, de Fed op woensdag en de Bank of England op donderdag.

Volgens hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque zijn beleggers er vast van overtuigd dat de Bank of Japan dinsdag haar negatieve rentebeleid zal beëindigen.

Groter dan verwachte loonsverhogingen bij grote Japanse bedrijven hebben de kans dat de BoJ tijdens deze vergadering in actie komt aanzienlijk vergroot. Al acht jaar is de rente in Japan negatief.

De Nikkei index eindigde vanochtend fors hoger, terwijl de yen terugviel ten opzichte van de dollar.

"En als de Fed woensdagavond bevestigt dat ze inderdaad van plan is om de rente in juni te verlagen, dan zouden de aandelenmarkten positief gestemd moeten blijven", verwacht de econoom van CBC Banque.

Sinds de publicatie vorige week van de laatste inflatiecijfers in de Verenigde Staten zijn er echter "twijfels gerezen over het scenario van een renteverlaging in juni", zei Keppenne.

De euro/dollar daalde naar 1,087 en olie werd circa een procent duurder.

Stijgers en dalers

In de Bel20 index ging UCB aan de leiding met een stijging van 3,0 procent, gevolgd door Aedifica, dat 1,0 procent won.

Indexzwaargewicht Argenx daalde met 2,8 procent. Alleen Euronav, dat sinds vandaag deel uitmaakt van de sterindex, deed het slechter met een verlies van 9,1 procent. Euronav heeft vernomen dat ook het Marktenhof van het Brusselse Hof van Beroep in België een verzoek heeft afgewezen om de afsluiting van het Belgische bod op te schorten, zo maakte Euronav vrijdagavond bekend.

Lotus Bakeries, ook vandaag opgenomen in de Bel20, verloor 1,5 procent.

Buiten de hoofdindex sprong Immobel bijna 4 procent omhoog. Proximus, dat uit de Bel20 viel, verloor 2,9 procent en EVS daalde met 2,2 procent.

Bij de smallcaps steeg Financière de Tubize met 4,6 procent, terwijl Degroof Petercam zijn koopadvies voor de monoholding bevestigde en het koersdoel licht verhoogde. Agfa-Gevaert, dat sinds vandaag in de BelSmall zit, won 6,0 procent.

Biotalys ging 18,7 procent in het groen. Biotalys gaat samenwerken met het Deense biotechnologiebedrijf Novonesis voor de productie en mondiale levering van Evoca, de eerste biofungicide van Biotalys die naar verwachting op de markt zal komen.

Onward Medical steeg 11,2 procent. Een Amerikaans testlaboratorium heeft bevestigd dat het experimentele ARC-EX Systeem van Onward Medical aan de geldende elektrische standaarden voldoet, wat een voorwaarde is om het systeem te mogen verkopen.

Warehouses Estates Belgium, dat zijn nettowinst in 2023 zag dalen ondanks hogere huuropbrengsten, verloor 2,1 procent.

Campine, dat vanochtend een beperkte omzetgroei en een verhoging van het dividend aankondigde, was won 2,0 procent.

Wall Street

Aan het einde van de Brusselse beursdag wonnen de Amerikaanse beurzen circa een procent.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht