Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Inflatierapport doet winst in Brussel verdampen
Beeld: Euronext

Inflatierapport doet winst in Brussel verdampen

(ABM FN) Nadat de Brusselse beurs de dag duidelijk in het groen kon starten, moest de Bel20 woensdag terrein prijsgeven na de publicatie van een tegenvallend Amerikaans inflatierapport. Daarna wist de sterindex een stukje van dit verlies weer in te lopen, om uiteindelijk 0,4 procent lager te sluiten op 3.831 punten.

De Amerikaanse inflatie steeg van 3,2 procent in februari naar 3,5 procent in maart, waar de markt rekende op een toename tot 3,4 procent. Ook de kerninflatie was met 3,8 procent hoger dan de 3,7 procent die werd verwacht. “Sommigen deden de hoger dan verwachte inflatiecijfers in januari en februari nog af als statistische toevalstreffers die snel zouden worden teruggedraaid”, viel te horen in de marktenzaal van KBC, waar men opmerkte dat het rapport van vandaag op verschillende onderdelen tegenviel.

“De cijfers van vandaag zijn een onaangename verrassing voor Powell. De Fed-voorzitter legde de cijfers van januari en februari met verrassend gemak naast zich neer tijdens de beleidsvergadering in maart en bestempelde ze als ‘de hobbels die je kunt verwachten op weg naar 2 procent inflatie”, aldus een handelaar bij KBC.

“Hoe dan ook, we hebben het idee van een eerste renteverlaging door de Fed op zijn vroegst in september al enige tijd gesignaleerd”, ging KBC Economics verder. “De markten zitten op één lijn. Een renteverlaging in juni was al van tafel, juli krijgt een kans van minder dan 50 procent en zelfs september is momenteel niet meer volledig ingeprijsd”.

KBC merkte ook op dat er nu maar een renteverlaging van 50 basispunten is ingeprijsd voor heel 2024. Dat is minder dan de drie verlagingen die in de 'dot plot' van maart werden voorspeld.

De rente steeg daardoor vandaag zowel in de VS als in Europa fors. De Amerikaanse 2-jaarsrente steeg met 18 basispunten en heeft de 5 procent weer in het vizier. De Duitse tweejaarsrente steeg met 8 basispunten naar 2,97 procent.

Opvallend was dat vandaag nog een veiling van Amerikaans staatspapier voor 39 miljard dollar op de planning staat met een looptijd van 10 jaar, waarbij het uitkijken is tegen welke rente het papier geplaatst zal kunnen worden.

De euro/dollar noteerde op 1,0737.

De voorraden ruwe olie in de VS zijn vorige week gestegen. In de week eindigend op 5 april stegen de voorraden ruwe olie met 5,8 miljoen vaten. De prijs voor een vat Brent olie steeg met 0,4 procent.

Stijgers en dalers

Binnen de hoofdindex trokken Solvay en UCB de kop met winsten van 1,6 en 1,0 procent. Ook Melexis won 0,9 procent. TSMC kwam vanochtend met sterke omzetcijfers over maart.

Ook Sofina maakte initieel een goede beurt, maar verloor dan toch 0,8 procent. Volgens Bloomberg boekte ByteDance, het moederbedrijf van TikTok en een belangrijke deelneming van Sofina, een flinke winststijging in 2023 en deed het bedrijf het beter dan de Chinese concurrenten Tencent en Alibaba.

Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor GBL van 84,00 naar 87,00 euro met handhaving van het koopadvies. Het aandeel sloot onveranderd.

Elia verloor een forse 2,6 procent en Aedifica daalde 2,5 procent.

Op de bredere markt vielen onder andere Deceunick en Econocom op met winsten van 2,6 procent en 1,9 procent.

Azelis steeg 0,7 procent. Azelis neemt de Europese distributieactiviteiten van DBH Osthandelsgesellschaft over. Financiële details werden niet gedeeld.

VGP was de grootste daler in de BelMid en verloor 3,5 procent.

Bij de smallcaps gaf Onward Medical, dat dinsdag sterk voor de dag kwam, 5,0 procent prijs en Nyxoah daalde ook 5,0 procent.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerden de belangrijkste Amerikaanse indexen in het rood. 

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    4. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    5. Besi €2,15 ex-dividend
    6. Fugro €0,40 ex-dividend
    7. Heineken €1,04 ex-dividend
    8. Vastned €1,28 ex-dividend
    9. CTP €0,275 ex=dividend
    10. EU consumentenvertrouwen april (definitief)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht