Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De favoriete aandelen van kleine en grote beleggers

De favoriete aandelen van kleine en grote beleggers

Er zijn grote verschillen tussen kleine beleggers en grote, institutionele investeerders zoals pensioenfondsen. Marketwatch bekeek de vijf populairste aandelen van beide groepen in de VS.

Wat opvalt is dat kleine beleggers inzetten op de terugkeer van vliegreizen. De luchtvaart en de reissector zijn hard geraakt door de coronapandemie. Verder gaan kleine beleggers voor aandelen die als gevolg van de lockdownmaatregelen veel van hun waarde verloren hebben.

Institutionele beleggers daarentegen zetten vooral in op bedrijven die gespecialiseerd zijn in (online) betalingen.

Millennials minder gek op ESG dan gedacht

Ook blijkt volgens Jessica Rabe, mede-oprichter van DataTrek, dat millennials minder dol zijn op bedrijven die het milieu, een goed bestuur en de sociale aspecten (ESG) voorop stellen dan werd gedacht.

Zo is bij online broker Robinhood, dat veel millennials als klant heeft, het aantal rekeninghouders dat belegd heeft in de Amerikaanse autogigant Ford sinds half maart verdubbeld. Dit terwijl het aantal rekeninghouders dat aandelen American Airlines, Delta en United Airlines kocht 8 tot 14 keer groter was.

Institutionele beleggers

Betalingsbedrijven zullen in een vertragende economie, met een daling in de consumentenbestedingen, minder gewild zijn, dus deze voorkeur van institutionele beleggers kan worden gezien als een bet op een opleving van de economie.

Veel beleggers denken ook dat de pandemie een technologische verschuiving in de wereldwijde economie heeft versneld. De bedrijven die de online betalingsindustrie domineren zullen daarvan profiteren omdat hun marktaandeel naar verwachting zal stijgen.

Microsoft bij beide groepen favoriet

Er is een aandeel dat op beide lijsten staat: Microsoft. Verder valt op dat Apple weliswaar op nummer 10 staat in de voorkeurslijst van particuliere beleggers, maar volgens berekeningen van de Zwitserse bank UBS het grootste onderwogen aandeel onder institutionele beleggers is.

Lees ook: Wees selectief met techaandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht