Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waarom beleggers optimistisch zijn over 2021

Waarom beleggers optimistisch zijn over 2021

De Amerikaanse beurzen sloten 2020 op indrukwekkende wijze af, en veel beleggers denken dat het nieuwe jaar net zo mooi zal beginnen.

2020 was zoals bekend mede door corona een enerverend beursjaar. Zo werd een van de kortste berenmarkten ooit in de lente gevolgd door een lange stierenmarkt.

De risico’s zijn ook in 2021 in overvloed aanwezig, met inbegrip van een opleving van de pandemie, een langzamer dan verwachte uitrol van de coronavaccins en de extra Senaatsverkiezingen die vandaag plaatsvinden in de Amerikaanse staat Georgia. Die zullen de machtsverdeling in het Congres bepalen. Toch zijn veel beleggers bereid deze risico’s te nemen.

Stemming blijft bullish

Als de Republikeinen tenminste één zetel in de Senaat winnen, zullen ze een kleine meerderheid behouden. Maar mochten de Democraten de meerderheid krijgen in het Congres, dan kan dat leiden tot belastingverhogingen die de aandelenkoersen van bedrijven kunnen schaden.

Toch gaan niet veel beleggers uit van een teruggang op de markten dit jaar. Uit een rondvraag onder fondsmanagers in december door BofA Global Research bleek dat de stemming bullish was, met name vanwege de komst van de coronavaccins en de bereidheid van de Fed om het monetaire beleid ruim te houden.

Herstel al ingeprijsd?

Sommige beleggers vrezen dat het herstel van de coronapandemie mogelijk al ingeprijsd is en vinden de waarderingen wel erg hoog. Zo staat de koers-winstverhouding van de S&P 500 over de komende 12 maanden momenteel op ongeveer 22, ruim boven het langetermijngemiddelde van 15.

Toch verwachten veel beleggers een opleving in sectoren die tot nu toe zijn achtergebleven, zoals de financiële sector, de horeca- en vrijetijdssector en energie. Nu er een begin is gemaakt met de uitrol van vaccins focussen veel beleggers op het licht aan het eind van de tunnel, volgens John Praveen, portefeuillemanager bij QMA.

Praveen verwacht dat de achterblijvers van vorig jaar in 2021 mee zullen doen aan de rally. Volgens Praveen zal de rally dit jaar daarom veel breder en gezonder zijn.

Opleving bedrijfswinsten

Peter Essele, hoofd portefeuillebeheer bij Commonwealth Financial Network, vertelde Reuters dat aandelen in de beginfase ziten van een meerjarige rally. "De markt lijkt over het algemeen niet overbought" zei ook Tim Ghriskey, hoofd beleggingsstrategie bij Inverness Counsel.

Beleggers die uitgaan van een rally zijn optimistisch over een opleving van de bedrijfswinsten. "Winstcijfers zullen gezien worden als een bevestiging van de huidige prijsstelling van aandelen", aldus Essele. De bedrijfsinkomsten in de S&P 500 zullen naar verwachting in 2021 met ongeveer 23% stijgen ten opzichte van 2020.

Groeiaandelen

Hoewel de toegenomen marktconcentratie van met name de grote techbedrijven in indices als de S&P 500 veel beleggers een doorn in het oog is, is de verwachting dat de koersen van deze hoogvliegers ook in 2021 flink zullen blijven doorstijgen. 

Dat denkt bijvoorbeeld Tony DeSpirito, hoofd beleggingen bij BlackRock. "Vlak groeibedrijven met dominante en opkomende bedrijfsmodellen die kunnen blijven voldoen aan de hoge verwachtingen van de aandeelhouders - of ze overtreffen - niet uit."

Lees ook: 5 kansen en 5 risico's voor 2021

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht