BlackRock: in deze sectoren vindt u verborgen parels

Door Belegger.nl op 31 maart 2023 08:50 | Views: 12.047

BlackRock: in deze sectoren vindt u verborgen parels

Het is geen gemakkelijke tijd voor aandelenbeleggers. Wie nog successen wil boeken in het huidige economische klimaat zal op zoek moeten naar verborgen parels. Maar waar? BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, helpt een handje.

Helen Jewell, co-CIO bij BlackRock Fundamental Equities, wijst ons op de sectoren waar de meeste kwaliteit voor de juiste prijs te vinden is.

1. Financials

Met de recente gebeurtenissen in het achterhoofd is het uiteraard van belang om voorzichtig te zijn in deze sector, waarschuwt Jewell.

"Wel is het zo dat de meeste Europese banken hogere rente aan hun klanten kunnen berekenen bij het verstrekken van nieuwe kredieten. Ook positief is dat banken grotere buffers hebben dan tijdens de vorige bankencrisis, en daarom wel tegen een stootje kunnen. De sector staat er eenvoudigweg sterker voor dan in 2008."

2. Consumentenaandelen

Kwaliteitsbedrijven met sterke merken weten precies wat de consument wil hebben en wanneer. Zij spelen handig op die behoefte in. Vaak zijn deze concerns dan ook heel veerkrachtig tijdens recessies. De écht sterke bedrijven hebben ook hun toeleveringsketen op orde: je moet de juiste producten op het juiste moment hebben. Maar het is een wankel evenwicht; zodra de vraag inzakt, kunnen de voorraden zich snel opstapelen. En dat kost geld.

Volgens Jewell hebben sterke merken nog een voordeel: de prijs kan steeds weer verhoogd worden, en dat is natuurlijk gunstig voor de winstmarges. Zij raadt aan om bedrijven te kiezen met luxe producten die populair zijn in zowel Europa en de VS als China. Die zijn het beste in staat om hogere kosten door te berekenen en zo de marges op peil te houden.

3. Tech

De techsector heeft een behoorlijke klap gehad, maar hierdoor zijn wel mooie beleggingskansen ontstaan. De kwaliteitsbedrijven in deze sector moeten helemaal thuis zijn in het nieuwe AI-tijdperk, maar ook hun kosten goed onder controle weten te houden. Er is immers geen 'goedkoop geld' meer beschikbaar om de groei te financieren.

Jewell vindt vooral semiconductoraandelen interessant. "Halfgeleiders zijn onmisbaar voor het aanjagen van de energietransitie en de voortschrijdende digitalisering. Chipbedrijven die nieuwe producten op de markt brengen en vooraan in de rij staan bij toeleveranciers zijn spekkoper."

4. Energie

Vorig jaar was de energiesector een outperformer, maar er liggen volgens BlackRock nog steeds kansen. De vermogensbeheerder ziet namelijk aanhoudende krapte in het aanbod op de midellange termijn. 

"Een aantal grote Europese oliemaatschappijen zal daar flink van profiteren, terwijl de aandelen van deze bedrijven goedkoper van de hand gaan dan die van hun Amerikaanse tegenhangers. Kwaliteit is te vinden in bedrijven die genoeg cashflow hebben om een aantrekkelijk dividend te genereren, hun schulden kunnen aflossen en overnames doen om hun marktpositie te vergroten. Bovendien moeten ze genoeg geld in kas hebben om te investeren in de transitie naar hernieuwbare energie."

5. Zorg

Historisch gezien zijn de winsten in de zorgsector heel veerkrachtig tijdens recessies, omdat de uitgaven toch altijd gedaan moeten worden. Maar niet ieder healthcare-aandeel is hetzelfde; we zien grote verschillen in prestaties binnen de sector, zoals ook in onderstaande afbeelding te zien is.


BlackRock ziet vooral mogelijkheden voor bedrijven die zich specialiseren in bijvoorbeeld Alzheimer, diabetes of obesitas, omdat de vraag naar daarmee samenhangende zorg stijgt. Aangezien de zorg over het algemeen een behoorlijk technische sector is, kan het helpen om u goed in te lezen in het onderzoek dat een bedrijf doet, voegt de vermogensbeheerder eraan toe. 

Lees meer: 3 verkoopsignalen voor biotechaandelen

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront