Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 potentiële AI-winstmachines op een rij

3 potentiële AI-winstmachines op een rij

Artificial Intelligence (AI) is hot: tegenwoordig kunnen met veel techaandelen flinke winsten worden geboekt. Door te beleggen in techbedrijven kun je immers profiteren van de AI-trend en de stijgende vraag naar geavanceerde chips. Alex Sirois van InvestorPlace zet, met ASML aan de top, drie potentiële winstmachines op een rij.

Op Wall Street zijn AI-aandelen en chipbedrijven hét gesprek van de dag. De katalysator die deze aandelen dit jaar sterk omhoog heeft gestuwd is generatieve AI. De toekomstige efficiëntiewinst en kostenverlagingen zprgen er simpelweg voor dat er veel vraag is naar bedrijven die chips maken. Deze zijn nodig voor generatieve AI. Hierdoor bestaat een enorme opwaartse prijsdruk voor de bedrijven die vooroplopen met deze techniek.

1. ASML Holding – hofleverancier van de anderen

Het is een goed moment om aandelen ASML Holding te kopen. Het verhaal rond de Nederlandse chipmachinefabrikant klinkt eenvoudig: het bedrijf is ondergewaardeerd en heeft nog steeds een monopolie in zijn niche. De concurrenten blijven ver achter en analisten verwachten daarom dat ASML-aandelen het komende jaar zo’n 100 dollar kunnen stijgen. Gurufocus verwacht zelfs een stijging van 200 dollar.

ASML levert hoogwaardige extreem ultraviolet (EUV) lithografiesystemen die worden gebruikt om de meest complexe chips op schaal te produceren. Generatieve AI-chips zijn zeer geavanceerd, wat vraag creëert naar de EUV-technologie van ASML in de toekomst. Bovendien levert het aandeel ASML een dividend, wat het rendement alleen maar ten goede komt.

2. Nvidia – in de greep van de AI-goudkoorts

Nvidia staat op het punt zijn resultaten bekend te maken en de wereld te tonen hoeveel AI heeft opgeleverd. Het bedrijf verraste in mei menig belegger, toen het verrassend genoeg hoge verwachtingen gaf voor de omzet in het tweede kwartaal. Beleggers hebben 11 miljard dollar aan redenen om Nvidia te kopen, want dat is het omzetcijfer dat Nvidia heeft beloofd. En dat terwijl Wall Street rekende op 7 miljard.

De AI-goudkoorts is dan ook begonnen. De afgelopen maanden domineerden vooral verhalen over de hogere omzetverwachting van Nvidia onder beleggers. Toch vrezen sommigen van hen dat Nvidia meer heeft beloofd dan het waar kan maken. Volgens InvestorPlace lijkt het echter onwaarschijnlijk dat het bedrijf zo onvoorzichtig zou zijn om dat cijfer te overschatten. De aandelenkoers zal immers dramatisch dalen als Nvidia de eigen voorspelling niet waarmaakt.

3. AMD – de running mate van Nvidia

Aandeelhouders van AMD bevinden zich in een uitstekende positie als Nvidia zijn resultaten bekend gaat maken. Dat komt omdat AMD na Nvidia de belangrijkste producent van AI-chips is. Experts vermoeden dat de chips van AMD ongeveer 80% zo krachtig zijn als die van Nvidia, met betrekking tot AI. AMD kan die technische kloof op termijn dichten en dat biedt perspectief. Dan liggen er enorme winsten voor AMD in het verschiet.

InvestorPlace vermoedt dat de aandelen van AMD zullen stijgen zolang Nvidia het omzetdoel van 11 miljard dollar voor Q2 niet mist. Overtreft Nvidia zijn eigen prognose, dan kan AMD daar zeker van profiteren. Zou de omzet net onder de 11 miljard uitkomen, dan ziet AMD er plotseling relatief sterk uit: het aandeel kan alleen dalen als Nvidia ondermaats presteert en in dat geval kan de AI-zeepbel knappen. Sirois van InvestorPlace benadrukt dat hij dit niet verwacht, want dan zou Nvidia wel heel roekeloos moeten zijn geweest om de ramingen te verhogen en vervolgens niet te halen.

Lees ook: 10 voorspellingen voor AI en 20 potentiële winnaars

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 mei

    1. Japan economische groei Q1
    2. China detailhandelsverkopen april
    3. China industriële productie april
    4. Sif Q1-cijfers
    5. Engie Q1-cijfers
    6. Corbion ex €0,61 dividend
    7. EU inflatie april (def)
    8. VS voorlopende indicatoren april
  2. 20 mei

    1. Dui, producentenprijzen april
    2. Ryanair jaarcijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht