Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wall Street sterk omhoog
Beeld: ABM Financial News

Wall Street sterk omhoog

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag fors hoger gesloten, herstellend van de verliezen op maandag dankzij een sterke daling van de olieprijs tot onder 100 dollar. Dat voedde de hoop dat de Russische invasie in Oekraïne de mondiale economische groei toch niet al te hard onderuit zal halen.
 
De S&P 500 sloot 2,14 procent hoger op 4.262,45 punten, de Dow Jones-index steeg 1,82 procent tot 33,544,34 punten en technologiebeurs Nasdaq werd zelfs 2,92 procent meer waard, met een slotstand van 12.948,62 punten.

Beleggers bleven gefocust op de oorlog in Oost-Europa maar keken ook naar de start van een tweedaagse vergadering van de Federal Reserve die zou moeten eindigen met een renteverhoging op woensdag. 

Ook was er aandacht voor de nieuwe lockdowns in China, waar sprake is van een flinke nieuwe corona-uitbraak. Ook dreigen nieuwe sancties tegen Beijing vanuit Washington, wanneer China Rusland gaat helpen de sancties tegen Moskou te omzeilen.

"Een beetje een perfecte storm, met een sterke toename van coronabesmettingen in China en de implicaties hiervan op de vraag en de aanvoerketen, en verdere zorgen over de relatie tussen China en Rusland en mogelijke sancties als China steun zou verlenen aan Rusland", aldus Stephen Innes van SPI Asset Management.

Een delegatie van Europese regeringsleiders uit Navo-landen Polen, Tsjechië en Slovenië reisde dinsdag intussen per trein naar Kyiv voor een bespreking met president Volodymyr Zelensky. 

Het Russische leger is vastgelopen rond de Oekraiense hoofstad, maar beschiet Kyiv en raakt daarbij ook woonblokken. Een cameraman van Fox News en een Oekraiense journalist kwamen dinsdag om.  

Een sterke daling van de olieprijs steunde de koersen van aandelen. Een aprilfuture in New York daalde 6,4 procent tot 96,44 dollar. Vorige week steeg de olieprijs in New York nog tot 123,70 dollar per vat, maar inmiddels staat de prijs alweer 22 procent lager dan die top. 

De Amerikaanse producentenprijzen stegen in februari minder hard, bleek dinsdag ook, met 0,8 procent. De kernprijzen stegen zelfs maar met 0,2 procent. In januari was de prijsstijging nog 1,2 procent met een kerninflatie van 0,8 procent. Op jaarbasis is de prijsstijging overigens nog altijd 10 procent, het hoogste niveau in decennia. 

Verder daalde de Empire State industrie-index tot een stand van 11,8 negatief. Dat is het laagste punt in bijna twee jaar. Er was een cijfer van 5,5 voorspeld door economen. 

De euro/dollar noteerde op 1,0945. 

Bedrijfsnieuws

Amerikaanse luchtvaartaandelen wonnen terrein, nadat Delta Air Lines positiever werd over het eerste kwartaal. Het  bedrijf rekent op een omzet van 78 procent van het niveau van voor de coronapandemie in 2019, in plaats van 72 tot 76 procent. De vrije kasstroom in maart zou positief worden dankzij sterke vraag naar vluchten in voorjaar en zomer 2022. ook Southwest Airlines en United Airlines verhoogden hun outlook. Delta sloot bijna 9 procent hoger en United Airlines ruim 9 procent. Southwest werd 5 procent meer waard.

Bioscoopketen AMC Entertainment neemt een belang van 22 procent in goud- en zilvermijnbedrijf Hycroft. Het aandeel van AMC steeg 7 procent.

Grubhub, de Amerikaanse tak van Just Eat Takeaway, gaat zijn bezorgers meer vergoeden vanwege de duurdere benzine. Dit meldde persbureau Bloomberg. Het aandeel reageerde niet echt.

Intel bouwt meer fabrieken in Duitsland en elders in Europa om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar microchips. Het aandeel sloot 0,9 procent hoger.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Video: Don't sell in May maar koop dividendaandelen
  2. Laatste reeks bedrijfscijfers op de agenda

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

75% zegt kopen

4 stemmen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht