Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bel20 sluit in het rood
Beeld: Euronext

Bel20 sluit in het rood

(ABM FN) De Brusselse beurs is vrijdag in het rood gesloten, waarbij de Bel20 0,3 procent daalde tot 3.763 punten.

Aan het begin van de middag was de stemming nog positief, maar dit veranderde na de publicatie van een sterk Amerikaans banenrapport, dat de verwachtingen ruim overtrof met 528.000 nieuwe banen, meer dan het dubbele dan analisten hadden verwacht.  

De werkloosheidscijfer is met 3,5 procent weer op het niveau van voor de coronapandemie.

Het sterke banenrapport drukte de markten evenwel in het rood. Beleggers vrezen dat de Fed de rente agressiever zal verhogen dan verwacht.

In een interview met ABM Financial News wijst Nicolas Deltour van Belfius erop dat het sterke werkgelegenheidsrapport op zich goed nieuws is, maar dat het de Amerikaanse centrale bank ook alle ruimte geeft om stevig te blijven verkrappen.

Vóór de publicatie van het banenrapport rekende 60 procent van de markt voor september op een renteverhoging van 50 basispunten. Na het rapport daalde dit tot 39 procent. Een meerderheid rekent volgens de CME FedWatch Tool nu op een verhoging met minimaal 75 basispunten. 

Deltour benarukt dat werkgelegenheid slechts één van de indicatoren is waarmee de Fed rekening houdt bij haar monetaire beleidsbeslissingen, naast de inflatie. Volgende week op 10 augustus volgen de inflatiecijfers voor de maand juli.

Als uit die cijfers blijkt dat de inflatie in juli een piek heeft bereikt of zelfs is gedaald, zal de markt haar renteprognoses logischerwijs weer naar beneden bijstellen, merkt Deltour op.

De econoom wijst er op dat in de VS de loondruk een belangrijke factor is en één van de voornaamste aanjagers van de oplopende inflatie, in tegenstelling tot Europa. En de sterke banengroei in juli betekent logischerwijs druk op de lonen.

De euro daalde in de nasleep van het banenrapport met 0,80 procent tot onder de 1,016 dollar, terwijl de Amerikaanse rente een sprong maakte, waarbij de inverse rentecurve, dat wil zeggen het verschil tussen de tweejarige en de tienjarige Amerikaanse rente, sterker werd.

Aan het oliefront steeg de Brent bij het sluiten van de Europese beurzen met bijna 2 procent rond 96 dollar per vat.

 Stijgers en dalers

In de hoofdindex trok Galapagos de kop met een koerswinst van 3 procent. Zakenbank Jefferies meent dat het biotechbedrijf een sterk kwartaal met Jyseleca boekte, waardoor ook de omzetverwachtingen voor deze behandeling omhoog gingen. Wel verwacht Galapagos in 2022 meer cash te verbranden dan eerder voorzien.

Aedifica heeft volgens Berenberg sterke halfjaarcijfers gepresenteerd. Terwijl de verwachtingen voor de EPRA winst omhoog gingen, heeft het bedrijf de verwachtingen voor de winst per aandeel juist iets verlaagd, omdat er als gevolg van nieuwe emissies meer aandelen Aedifica uitstaan. Het aandeel daalde 2,5 procent.   Jefferies heeft het koersdoel voor Aperam verhoogd van 27,00 naar 30,00 euro, maar het advies op Houden laten staan, na de resultaten over het tweede kwartaal. Het aandeel steeg 2,1 procent tot 31,1 euro. 
Onderaan verloren Sofina en D'Ieteren 4,3 procent.
 
In de BelMid trokken Mithra en Bpost de kop, met winsten van respectievelijk 7,6 en 6,8 procent.

Bpost heeft duidelijk een beter dan verwacht tweede kwartaal achter de rug. “Een verrassend sterk tweede kwartaal, waarin de impact van de risicobeperkende maatregelen zichtbaar is”, aldus Degroof Petercam. Hoewel Bpost de jaarverwachtingen herhaalde, blijft het bedrijf ook op neerwaarts risico’s wijzen. Deze neerwaartse risico's worden inmiddels echter wel lager ingeschat, aldus de zakenbank. De analist is van mening dat de waardering van het aandeel Bpost aantrekkelijk is. 

Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor Euronav van 16,40 naar 15,40 euro. Met het oog op de aantrekkende markt, besloot Kepler het koopadvies voor Euronav te handhaven, maar een hogere schuld en een zwakkere kasstroom betekenen wel een iets lager koersdoel. Het aandeel daalde 1,8 procent tot 14,4 euro.

Kepler Cheuvreux verhoogde daarentegen het koersdoel voor Fagron van 21,00 naar 22,00 euro bij handhaving van het koopadvies. De daling van 7 procent van donderdag, na de kwartaalupdate van de magistrale bereider, is volgens het beurshuis onterecht. Het aandeel herstelde 0,4 procent tot 14 euro.

Xior heeft opnieuw sterke resultaten geboekt, aldus Berenberg. De resultaten lagen grotendeels in lijn met de verwachtingen, merkte de analist op. Verder verloopt de overname van Basecamp volgens plan, en heeft Xior de outlook bevestigd. Het aandeel won 3,8 procent.
  
Intervest heeft goede resultaten over de eerste jaarhelft overlegd, zoals ook verwacht werd door Degroof Petercam. Het aandeel verloor toch 3,1 procent.

Onder de kleinere aandelen, viel UnifiedPost op en won 3,8 procent, terwijl Hyloris 4,9 procent verloor.

Ekopak kondigde een langetermijncontract aan met TotalEnergies voor de zuivering van huishoudelijk afvalwater in Antwerpen. Het aandeel Ekopak sloot onveranderd.

De FSMA heeft de handel in het aandeel Exmar opgeschort in afwachting van een persbericht. Het aandeel steeg met 3,2 procent tot het moment dat de handel stil werd gelegd.

Celyad heeft de verliezen in de eerste helft van dit jaar enigszins zien teruglopen, maar de kas raakt ook leeg. Op basis van de cash burn in de eerste zes maanden zal de kas van Celyad leeg zijn voor het einde van dit jaar. Het aandeel steeg met 3,1 procent.

Wall Street

Bij het Europese slot noteerde New York in het rood. De Nasdaq leverde 1,5 procent in. 

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht