Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Europese beurzen sluiten licht lager na rustige Pinksterdag
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen sluiten licht lager na rustige Pinksterdag

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag licht lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 460,87 punten. De Duitse DAX liet een bescheiden verlies optekenen van 0,2 procent op 15.952,73 punten. De Franse CAC 40 verloor ook 0,2 procent bij een stand van 7.303,81 punten. De Britse FTSE was gesloten vanwege een bank holiday.

Het was een rustige handelsdag met lage volumes, omdat ook op Wall Street niet werd gehandeld. In de VS is maandag Memorial Day.

De Amerikaanse beurzen kunnen dinsdag pas reageren op een voorlopig akkoord om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. Mogelijk is er dan op de Europese markten ook een sterkere reactie. 

Hoewel er een akkoord ligt tussen de Amerikaanse president Joe Biden en House Speaker Kevin McCarthy, moet deze deal nog wel worden goedgekeurd in het Congres, en dat lijkt nog geen eenvoudige opgave te worden.

"Er is altijd een kans, hoe klein ook, dat de hardline Republikeinen de inspanningen van McCarthy kunnen ondermijnen", aldus SPI Asset Management.

"Beleggers zullen vermoedelijk wachten tot de deal [over het verhogen van het schuldplafond] door het Congres is goedgekeurd, alvorens zij hun risicoblootstelling zullen verhogen", zeiden analisten van UniCredit.

Op macro-economisch vlak was het vandaag rustig. Later deze week staan inflatiecijfers uit de eurozone en banencijfers uit de VS op de agenda.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,0710 en olie noteerde in een louter elektronische handel vrijwel stabiel boven de 72 dollar.

De Turkse lira noteerde maandag op het laagste niveau ooit, na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan. Beleggers hebben weinig vertrouwen in het economische beleid van Erdogan, die al langere tijd druk uitoefent op de Turkse centrale bank om, ondanks de hoge inflatie, de rente te blijven verlagen. De beurs in Istanbul steeg rond de 4 procent.

Bedrijfsnieuws

Grote koersuitschieters waren er maandag niet. In Parijs won Unibail-Rodamco-Westfield rond ruim een procent. Worldline leverde meer dan 2,5 procent in.

In Frankfurt ging Sartorius ruim een procent hoger en leverde Continental meer dan 2 procent in.

Opvallend was de daling van het aandeel van Borussia Dortmund, dat 27 procent kelderde nadat de voetbalclub afgelopen weekend op de valreep de landstitel verspeelde aan Bayern München.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

CAC 40 kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

DAX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

PSI kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

STOXX Eur 600(P)-EUR kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 03 oktober

  1. Beurzen China gesloten i.v.m. National Day
  2. VS Joltz job openings aug
 2. 04 oktober

  1. Beurzen China gesloten i.v.m. National Day
  2. UMG notering €0,24 ex-dividend
  3. Frankrijk services PMI sep 43,9
  4. Duitsland services PMI sep 49,8 volitaliteit verwacht
  5. ECB-President Christine Lagarde spreekt volitaliteit verwacht
  6. EU services PMI sep 48,4
  7. VK services PMI sep 47,2
  8. VS ADP banenrapport sep +150K volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht