Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De voordelen van actief beheerde dividendfondsen

De voordelen van actief beheerde dividendfondsen

Beleggers blijven enthousiast over actief beheerde wereldwijde dividendfondsen, maar passieve strategieën winnen terrein. Dat blijkt uit de meest recente evaluatie van het dividendlandschap door Morningstar.

Dividendbeleggen is terug van weggeweest, zo blijkt uit het Global Equity Income Landscape-rapport dat Morningstar onlangs publiceerde. Nadat een tijdperk van historisch lage rentestanden groeiaandelen lang de sterren van de beursvloer had gemaakt, volgde de renaissance van een jarenlang vergeten, ondergewaardeerde en impopulaire beleggingsstijl.

Dividendrenaissance

Een ongekende reeks renteverhogingen door centrale banken sinds 2022 om de stijgende inflatie te bestrijden, zette dividendaandelen weer in de schijnwerpers.

Terwijl de angst voor een recessie toenam, herontdekten beleggers het defensieve karakter en de betrouwbare inkomstenstroom die dividendstrategieën kunnen bieden, waardoor de stijl in 2022 en 2023 prominenter op de beleggersradar stond. Beleggers investeerden in 2022 een recordbedrag van 19,9 miljard euro in wereldwijde dividendstrategieën, gevolgd door een bovengemiddelde instroom tot aan eind oktober 2023.

Wereldwijde lens

Hoewel beleggers weer meer belangstelling hebben voor dividendstrategieën, is er een sterke voorkeur voor wereldwijde benaderingen. Terwijl wereldwijde dividendstrategieën een recordinstroom kenden, bleef de populariteit van regionale dividendstrategieën matig, waarbij vooral Europese en op het Verenigd Koninkrijk gerichte fondsen beleggers nog niet voor zich wisten te herwinnen.

Een mogelijke reden hiervoor is dat een wereldwijde strategie portefeuillebeheerders in staat stelt te investeren in sectoren die voor regionale strategieën moeilijker toegankelijk zijn.

De technologiesector is een treffend voorbeeld, omdat verschillende in de VS gevestigde technologiebedrijven veel kenmerken vertonen waar dividendbeleggers naar op zoek zijn: gevestigde bedrijven, gezonde balansen en een hoge kasstroomgeneratie, gekoppeld aan een bovengemiddelde dividendgroei. Deze eigenschappen maken dit soort bedrijven aantrekkelijke opties voor diversificatie. Dat resulteert in een meer evenwichtige portefeuille waarin dividendrendement en dividendgroei worden gecombineerd.

Het domein van actief beheer

Het marktaandeel van ETF's steeg van 1,6% aan het begin van 2013 tot 8,7% eind oktober 2023. De afgelopen 18 maanden hebben producten die een dividendindex volgen aan populariteit gewonnen, aangezien ze 21% van de netto-instroom in wereldwijde dividendfondsen hebben geabsorbeerd over deze periode.

Binnen de actief beheerde fondsen is er sprake van een grote concentratie van beleggersgeld, waarbij de 10 grootste strategieën samen per eind oktober 2023 73,7 miljard euro beheren, wat overeenkomt met een marktaandeel van 60%.

Uitzonderlijk succesvol

Hoewel de dominantie van actief beheerde fondsen in schril contrast staat met andere categorieën, waar beleggers steeds meer voor indexproducten kiezen, laat de European Active/Passive Barometer van Morningstar zien dat actieve dividendstrategieën hun toegevoegde waarde hebben aangetoond.

Succes wordt gedefinieerd als het percentage actief beheerde fondsen dat de onderzochte periode heeft overleefd en beter heeft gepresteerd dan een mandje passieve concurrenten binnen hun categorie.

In het decennium dat eindigde in juni 2023 hadden slechts vier van de 43 geanalyseerde aandelencategorieën een succespercentage voor actieve managers van meer dan 50%, en met 61% waren actief beheerde fondsen in de wereldwijde dividendcategorie het meest succesvol.

Het succes van actief beheerde dividendstrategieën kan worden toegeschreven aan de manier waarop dividendrendement en dividendgroei worden gecombineerd, de toekomstgerichtheid in de aanpak, en de flexibiliteit bij het uitvoeren van de strategie.

Gouden combinatie

De indices die gevolgd worden door passieve dividendfondsen rangschikken aandelen in het universum en bepalen hun portefeuillegewichten doorgaans op basis van hun dividendrendement. Het screenen op de hoogste dividendrendementen kan echter leiden tot aanzienlijke sectorconcentraties en verhoogt het risico op dividendverlagingen als de royale dividendrendementen onhoudbaar blijken.

Actief beheerde dividendfondsen vermijden vaak de aandelen met het hoogste rendement en combineren in plaats daarvan dividendrendement met dividendgroei om een robuustere en evenwichtigere portefeuille samen te stellen. Dat stabiliseert het rendement door de cyclus heen.

Vooruitkijkend

Een belangrijk voordeel van actief beheerde dividendfondsen is hun nadruk op toekomstgerichte fundamentele analyse om niet alleen het potentieel voor dividendgroei te beoordelen, maar - nog belangrijker - om zorgvuldig de duurzaamheid van dividenden te onderzoeken. In plaats van alleen te vertrouwen op terugkijkende statistieken en de dividendhistorie van een bedrijf, verbetert het analyseren van de concurrentievoordelen, kasstroomgeneratie, winstgevendheid, balanskwaliteit en kapitaaldiscipline de robuustheid van het aandelenselectieproces en kan het helpen onhoudbare dividenden te vermijden.

Een ander voordeel ligt in het vermogen van portefeuillebeheerders om de potentiële impact van speciale situaties in te schatten en erop te reageren. Veranderingen in regelgeving, reorganisaties en andere bedrijfsveranderingen kunnen van invloed zijn op de fundamenten van een bedrijf, de bedrijfswaardering en het dividenduitkeringsbeleid.

Flexibiliteit

Actief beheerde dividendfondsen hebben doorgaans de mogelijkheid flexibeler te zijn in hun benadering dan passieve strategieën (ETF's), wat resulteert in een breder beleggingsuniversum om uit te kiezen. Actief beheerde dividendfondsen kunnen ook pragmatischer omgaan met dividendverlagingen.

Terwijl actieve dividendfondsen vaak een minimum dividendrendement moeten genereren ten opzichte van de brede marktindex op portefeuilleniveau, geldt een dergelijke vereiste meestal niet op aandelenniveau. Hierdoor kunnen hoog renderende aandelen worden gecombineerd met aandelen die weinig of geen dividend uitkeren. Deze flexibiliteit stelt portefeuillebeheerders in staat om aandelen te overwegen die moeilijk toegankelijk zijn voor op dividendrendement gerichte strategieën, bijvoorbeeld wanneer een portefeuillebeheerder verwacht dat een bedrijf (opnieuw) zal beginnen met dividenduitkeringen.

Bovendien zijn actief beheerde dividendfondsen meestal niet verplicht om onmiddellijk te verkopen als een bedrijf zijn dividend verlaagt of volledig schrapt. Dat is voor beleggers bij een economisch levensvatbaar bedrijf vaak het slechtste moment om het aandeel van de hand te doen.

Actief beheerde dividendfondsen zijn bijvoorbeeld milder geweest voor bedrijven die hun dividend moesten verlagen of pauzeren tijdens de coronapandemie. Sommige dividendverlagingen werden ingegeven door financiële noodzaak vanwege de economische neergang, maar andere werden gedaan uit voorzichtigheid en konden worden gezien als een dividend sabbatical. Er is ook een groep bedrijven, met name de Europese banken, die te maken kreeg met politieke druk om dividenduitkeringen uit te stellen. Niet alle dividendverlagingen zijn gelijk, en slimme portefeuillebeheerders kunnen daar hun voordeel mee doen.

Jeffrey Schumacher, is fondsanalist en Manager Research team bij Morningstar Benelux.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht