Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
2 interessante beleggingsfondsen voor de contraire bodemvisser
Beeld: © iStock

2 interessante beleggingsfondsen voor de contraire bodemvisser

Na een weifelende start van het jaar hebben wereldwijde aandelenmarkten - onder aanvoering van een select gezelschap zwaarwegende Amerikaanse technologieaandelen – het eerste kwartaal van 2024 met een fraai dubbelcijferig rendement afgesloten. De MSCI World index dikte ruim 10% aan over de eerste drie maanden van 2024, waarmee het de op drie na beste jaarstart kende sinds 1999. 

Op het wereldtoneel ging het vooral Japanse aandelen voor de wind. Na de hoogtijdagen eind jaren ’80 verloren Japanse aandelen veel van hun glans in de drie daaropvolgende decennia. Diverse structureel ogende veranderingen, zowel op economisch gebied alsmede binnen het bedrijfsleven deden beleggers, onder wie Warren Buffet, Japan herontdekken.

Een goedkope Japanse yen, wat exporterende bedrijven in de kaart speelt, historische loongroei en een einde aan de zo kenmerkende deflatie noopten de centrale bank van Japan op 18 maart als laatste land ter wereld een einde te maken aan het negatieve-renteregime dat zeventien jaar lang de norm was. Het gaf Japanse aandelen vleugels waardoor na 34 jaar de Nikkei index het all-time high heeft doorbroken en voor het eerst de grens van 40.000 punten slechtte. Daarmee noteert de index ruim 20% hoger dan bij aanvang van 2024.

Recordhoogtes in Europa

Ook Europese aandelenindexen noteren op recordhoogten. De STOXX Europe 600-index, een van de belangrijkste beursgraadmeters voor het Europese continent, brak voor het eerst door de grens van 500 punten, 24 jaar nadat die voor het eerst de 400-puntengrens aantikte ten tijde van de internetbubbel. Ook de Amsterdamse beurs kon het record verder aanscherpen - dankzij de goede prestaties van onder andere ASML - en kijkt richting de volgende horde van 900 punten, waar die op dit moment zo'n 20 punten van verwijderd is. 

De uitbundigheid op de beurs zorgt er echter ook voor dat waarderingen wat oplopen, waarbij de vraag rijst in hoeverre sommige delen van de aandelenmarkt geprijsd zijn naar perfectie. Een kleine tegenvaller kan dan leiden tot een sentimentsomslag waarbij de dure aandelen ook niet ongevoelig blijken te zijn voor de zwaartekracht.

Beleggers die hoogtevrees krijgen kunnen daarom overwegen om hun contraire opties in kaart te brengen, waarbij niet de huidige beursparels op de radar verschijnen, maar de vergeten muurbloempjes de kans krijgen zich in de kijker te spelen.

Dit zijn twee kwalitatief interessante beleggingsfondsen voor de contraire bodemvisser.

Robeco QI Global Value

Beleggers die op zoek zijn naar een strategie die hun blootstelling biedt aan aantrekkelijk geprijsde waardeaandelen zijn bij Robeco QI Global Value aan het goede adres. De portefeuille kent doorlopend een van de sterkste blootstellingen aan de waarde-factor, die een dominante rol speelt in het kwantitatieve model dat ten grondslag ligt aan de beleggingsstrategie.

Met een prijs/boekwaarderatio die onder 1 ligt voor de portefeuille als geheel en een koers/winstverhouding van 8,39 zit de portefeuille vol met potentiële koopjes. Het gevaar van een kat in de zak kopen ligt echter op de loer bij een dergelijke strategie. 

Dat niet alle beleggers fiducie hebben in de namen die door portefeuillebeheerders Daniel Haesen, Wouter Tilgenkamp, Koen Rijnen, en Jan Sytze Mosselaar op basis van hun model zijn geselecteerd, blijkt wel wanneer we kijken hoe populair de posities zijn onder short sellers – beleggers die de aandelen lenen om vervolgens te verkopen in de verwachting ze later tegen een lagere prijs terug te kunnen kopen.

Medifast is een in het oog springend voorbeeld. Het Amerikaanse bedrijf dat zich richt op voeding en gewichtsverlies, verliest vooral veel van zijn marktkapitalisatie. In het eerste kwartaal van 2024 slankte de koers zo’n 50% af, onder meer door zorgen om het business model, toenemende concurrentie en zwakke verkopen. Ten opzichte van de koerspiek in mei 2021 is bijna 90% van de beurswaarde verdampt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het bedrijf prominent op de radar staat van short sellers, die bijna 30% van de vrij verhandelbare aandelen hebben verkocht. Een sprankje goed nieuws kan de boel echter in vuur en vlam zetten.

Ook bedrijven als InterDigital, Chegg en Whirpool zijn populair op de short-sellerlijstjes, maar hebben desondanks een plek verdiend in deze contraire strategie.

De strategie is duidelijk niet zonder risico, maar biedt beleggers een zeer pure blootstelling aan de waardefactor. En dat kan verbluffende rendementen opleveren, zoals de strategie in 2021 en met name in 2022 heeft laten zien. In dat jaar verloor het fonds weliswaar 3,29%, maar realiseerde het wel een outperformance van om en nabij de 10 procentpunten ten opzichte van de gemiddelde concurrent. 

Magallanes V.I. UCITS European Equity

Deze strategie wordt beheerd door de oprichter en CIO van Magallanes, Iván Martín. Die bouwde een succesvolle carrière op in het beheren van Iberische aandelenportefeuilles gedurende ongeveer 15 jaar voordat hij in 2014 de beleggingsboetiek Magallanes oprichtte. Hij heeft een klein team van drie analisten en een handelaar samengesteld die hem nauw ondersteunen bij het beheer van de drie strategieën van de onderneming, waarin ze dezelfde waardegerichte beleggingsfilosofie toepassen. 

Het team belegt met een langetermijnvisie in bedrijven die in Europa gevestigd zijn en het hele market-capspectrum bestrijken. Waarderingen zijn hierbij van het grootste belang. Martín zoekt naar financieel gezonde, goed geleide bedrijven met een hoge vrije kasstroom die volgens hem verkeerd begrepen worden door de markt, en vermijdt complexe bedrijven met een te hoge schuldenlast. De portefeuille is meestal geconcentreerd op ongeveer 30 bedrijven.

Met een koers/winstverhouding van 7,2 is de portefeuille bijna de helft goedkoper dan de gemiddelde concurrent. Het team vindt veel ideeën in de sectoren basismaterialen, cyclische consumentengoederen en de industrie. Autofabrikanten zijn goed vertegenwoordigd, met posities in Renault, Volkswagen en Stellantis.  

De strategie brengt duidelijk aanzienlijke risico's met zich mee, is volatieler dan de benchmark en de gemiddelde concurrent, en heeft in de loop van zijn geschiedenis ook steile dalingen gekend. Maar geduldige en risicotolerante beleggers zijn beloond.

Jeffrey Schumacher, is fondsanalist en Manager Research team bij Morningstar Benelux.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    4. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    5. Besi €2,15 ex-dividend
    6. Fugro €0,40 ex-dividend
    7. Heineken €1,04 ex-dividend
    8. Vastned €1,28 ex-dividend
    9. CTP €0,275 ex=dividend
    10. EU consumentenvertrouwen april (definitief)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht