Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Vesting AEX

Vesting AEX

Naar aanleiding van de biedingen op AkzoNobel en Unilever, samen met de uitspraken van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat 11 van de 25 AEX-bedrijven onvoldoende bescherming zouden hebben, hebben we ons onderzoek van ruim twee jaar geleden weer eens afgestoft. 

Unibail-Rodamco, Royal Dutch Shell, RELX, Gemalto, Galapagos, Altice en ArcelorMittal zijn de enige bedrijven in de AEX die geen beschermingsconstructies hebben. Galapagos meldt ons dat zij als Belgische onderneming wettelijk geen bescherming mogen hebben. 

Het orignele artikel van destijds met aanvullingen

Er zijn verschillende beschermingsconstructies, lees deze research paper van Nyenrode voor een goede, uitgebreide uitleg. In hoofdstuk 2.6 wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende beschermingsconstructies:

  1. Preferente aandelen. Er worden preferente aandelen uitgegeven en een optie om die te kopen krijgt een stichting of bevriende partij.
  2. Prioriteitsaandelen. Dit zijn bijzondere aandelen met meer zeggenschap.
  3. Certificering van aandelen. Bij deze constructie worden certificaten uitgegeven in plaats van aandelen. Hier vindt u een uitleg over certificaten. 
  4. Structuuregeling. Hierbij is een discussie gaande of dit nu wel of geen beschermingsconstructie is.
  5. Kroonjuwelen. Het doel van een kroonjuweelconstructie is de vennootschap financieel onaantrekkelijk maken voor een ongewenste overnemer.
  6. Witte ridder. Is een bevriende onderneming die of aandelen koopt of ook een overnamebod doet als een bedrijf last krijgt van een vijandig overnamebod.

De Nederlandse beurs is behoorlijk dichtgetimmerd. Zeker weten doen we niet dat bij een overnamebod ook de diverse stichtingen hun opties uitoefenen, maar de mogelijkheid is er bij de meeste AEX-bedrijven wel.

De meeste afdelingen investor relations vonden het niet leuk toe te geven dat ze beschermingsconstructies hebben. Als we dan vertelden dat een stichting preferente aandelen daar ook onder valt en de meeste AEX-fondsen zo´n constructie hebben, speelden de bedrijven, op een enkeling na, toch open kaart.

Het leuke aan deze klus is dat we direct een beetje merken hoe ondernemingen met aandeelhouders omgaan. Al met al vallen ons een aantal dingen op:

  • Bijna alle bedrijven hebben beschermingsconstructies. Alleen Unibail-Rodamco denkt zoiets van: Kom maar op met dat bod!
  • Unilever noemt de certificering van aandelen geen beschermingsconstructie, terwijl Fugro dit wél vindt.
  • Hoe log en traag de organisaties van banken en verzekeraars volgens de boekjes ook zijn, zo snel gaven zij antwoord op onze vragen.
  • Het zijn vooral de buitenlandse bedrijven die geen antwoord geven: Reed Elsevier, OCI, Gemalto en ArcelorMittal. OCI en ArcelorMittal kennen echter enorme grootaandeelhouders, dus is het ook niet nodig. Zij beslissen toch wel.

De AEX bedrijven

Aalberts:

  • Aalberts heeft een stichting preferente aandelen en dat kunt u vinden op pagina 50 van het jaarverslag.

ABN Amro:

  • We halen uit de veel gestelde vragen-pagina: De aandelen die de Staat verkoopt, worden beheerd door de Stichting Administratiekantoor Continuïteit ABN AMRO Group, kortweg: STAK. De STAK, geeft voor de aandelen vervolgens certificaten uit, die weer worden verkocht aan beleggers. De STAK is zo ingericht dat ABN AMRO beschermd wordt tegen activistische aandeelhouders of een eventuele vijandige overname. Voor meer informatie bekijk de video.

Aegon: 

  • Typische telefonische wachtlijst zoals u die bij een verzekeraar verwacht, het muziekje trouwens ook. Maar, Aegon heeft een stichting preferente aandelen die in speciale gevallen (bijvoorbeeld een vijandig bod) de het belang van 14% naar 32,2% kan optrekken voor maximaal zes maanden.

Ahold:

  • Ahold heeft een stichting preferente aandelen die een optie heeft om de preferente aandelen te kopen, als de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt. Iemand van investor relations belde binnen tien minuten terug nadat we ons nummer en onze vraag bij de telefoniste hadden achtergelaten. Pluim.

AkzoNobel:

  • AkzoNobel heeft een stichting preferente aandelen, die het belang ook in speciale gevallen fors kan uitbereiden. Dat hebben we uit het jaarverslag en was vrij eenvoudig te vinden.

 

 

Altice:

  • We belden naar Zwitserland, waar we de directeur Investor Relations spraken. We hebben hem gemaild, maar we wachten nog op zijn antwoord.

ArcelorMittal:

  • Bij ArcelorMittal hebben ze het van kastje naar de muur sturen opnieuw uitgevonden. We hebben gebeld met een Belgische man, die ons doorstuurde naar Londen. Londen stuurde ons door naar Luxemburg, dat ons weer doorstuurde naar Londen, dat ons weer doorverbond met Luxemburg en na zes keer kastje-muur-kastje waren we er wel klaar mee. 

ASML:

  • ASML heeft een stichting preferente aandelen, die het belang middels een optie aanzienlijk kan vergroten bij een overnamebod. ASML kon ons de beschermingsconstructie op een simpele wijze uitleggen, voorzien van een erg goede quote: "Innovatie is het beste middel tegen een overname."

Boskalis Westminster:

  • Uit de mail met Boskalis Westminster: Er is een onafhankelijke stichting “Stichting Continuïteit KBW” genaamd, die ter uitvoering van het besluit van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders d.d. 9 mei 2001 het recht heeft verkregen tot het nemen van cumulatief beschermingspreferente aandelen in Koninklijke Boskalis Westminster N.V. In dit kader verwijs ik je graag naar pagina’s 135 en 141 van ons jaarverslag.

DSM:

  • DSM heeft een stichting preferente aandelen die het recht heeft deze op te kopen in speciale gevallen. Op de site staat: the DSM Preference Shares Foundation has the right to acquire such preference shares (call option) to a maximum corresponding to 100% of the capital issued in any form other than preference shares B, less one.

Galapagos:

  • De directrice van Investor Relations had een kort antwoord: "Wij hebben geen beschermingsconstructie. Dat mogen we ook niet omdat we officieel een Belgisch bedrijf zijn en dat mag in België niet van de wet."

Gemalto:

  • Geen reactie.

Fugro:

  • Fugro heeft maar liefst drie beschermingsconstructies. De directrice van investor relations zei: "Als we dan toch een slot op de deur doen, dan doen we het gelijk goed." 
  1. Stichting preferente beschermingsaandelen
  2. Trustkantoor die de aandelen certificeert
  3. Stichting continuïteit Fugro met een call optie om preferente aandelen te kopen

Heineken:

  • Heineken heeft de bekende holdingstructuur. De verklaring van Heineken uit de mail: Behalve deze eigendoms-structuur zijn er nog artikelen opgenomen in de corporate governance pagina’s van ons jaarverslag, met betrekking tot het eventueel verkopen van hun aandelen door Femsa, maar verder hebben wij geen specifieke beschermings-constructies.
  • De uitleg van de Heineken eigendomsstructuur, van de Heineken site: The shareholding in Heineken N.V. is as follows: 
  • Heineken Holding N.V. owns 50.005%, retaining the Family involvement and vision.
  • FEMSA, through its affiliate CB Equity, owns 12.532%.
  • The remaining 37.463% is owned by public shareholders.
  • The shareholding in Heineken Holding N.V. is as follows:
  • L’Arche Green N.V. has a 51.709% shareholding. L’Arche Green N.V. is owned 88.67% by the Heineken Family and 11.33% by the Hoyer family.
  • FEMSA holds a 14.935% shareholding in Heineken Holding N.V. In combination with its Heineken N.V. shareholdings this represents a 20 % economic interest in the HEINEKEN Group.
  • The remaining 33.356% of Heineken Holding N.V. is owned by public shareholders.

ING:

  • ING heeft een sitchting preferente beschermingsaandelen. De verklaring van de bank uit de mail: Het doel van Stichting Continuïteit ING is het waarborgen van de continuïteit van het bedrijf. Mocht er ooit sprake zijn van een poging tot een vijandelijke overname, dan kan de Stichting haar calloptierechten uitoefenen voor zoveel cumulatief preferente aandelen als nodig zijn om een derde van het uitstaande aandelenkapitaal te verkrijgen. Dit is de enige beschermende maatregel die door ING Groep N.V. is gehandhaafd.

KPN:

  • KPN heeft ook een stichting preferente aandelen, die vorig jaar in actie kwam toen Carlos Slim namens América Móvil op het concern bood. Het Mexiaanse feest ging zo niet door. De stichting heeft een eigen webstite, daar kunt u meer informatie vinden.

Philips:

  • Philips heeft een stichting preferente aandelen. Uit een factsheet van Philips:

 

Randstad:

  • Randstad heeft een stichting preferente aandelen. Dat halen we uit het jaarverslag. 

RELX: 

  • We hebben Reed Elsevier een mailtje gestuurd, en we wachten nog op antwoord.

Royal Dutch Shell:

  • Uit de mail van Royal Dutch Shell: Wij geven geen commentaar op de vraag of, en zo ja, welke beschermingsconstructies Shell heeft. Het aandeel Royal Dutch Shell kent twee aandeelhoudersklassen: een “A” aandeel, het oude Koninklijke Olie, en een “B” aandeel, het oude Shell Transport & Trading. Deze aandelen hebben dezelfde rechten, zoals stemrecht op de AvA en recht op dividend. Zowel in ons jaarverslag/20-F als op onze website is veel informatie te vinden over het aandeel en de fiscale achtergrond. Beide aandelen worden verhandeld op zowel de Amsterdamse, Londense- en New Yorkse beurs. In New York gebeurt dat via een zogeheten “American Depository Share”.

SBM Offshore:

  • SBM Offshore heeft ook een stichting preferente aandelen zo maken wij op uit de protection policy van het bedrijf. 

Unilever:

  • Uit de mail van Unilever: Unilever kent geen beschermingsconstructie. Zie ook blz. 48 Unilever jaarverslag. Circa drie kwart van de gewone aandelen van Unilever zijn gecertificeerd. Deze certificering is volledig in overeenstemming met de Corporate Governance Code en kan niet worden aangemerkt als een beschermingsconstructie. Zie ook blz. 46 en 47 van het Unilever jaarverslag of de website van het Administratiekantoor: Foundation NV Trust Office.

Unibail-Rodamco:

  • Het kortste antwoord dat we gekregen hebben kwam uit Parijs: Dear sir, we do not have any protection.

Vopak:

  • In het jaarverslag van Vopak kunt u alles vinden over de beschermingsconstructie, de stichting preferente aandelen.

Wolters Kluwer:

  • Uit de mail met Wolters Kluwer: Wolters Kluwer heeft een overeenkomst met de onafhankelijke Stichting Preferente Aandelen Wolters Kluwer nv over de mogelijke uitgifte door de Stichting van preferente aandelen Wolters Kluwer. Deze uitgifte van aandelen is aan voorwaarden verbonden die uitgelegd staan in het rapport van de Stichting – opgenomen in het 2013 Annual Report van Wolters Kluwer (pagina 232). Tevens staat in het hoofdstuk Corporate Governance op pagina 220 van het jaarverslag een verwijzing naar de mogelijkheid tot het uitgeven van preferente aandelen.

Conclusie is dat van de volledig Nederlandse ondernemingen in de AEX er geen één is die niet een beschermingsconstructie heeft opgetuigd. Carlos Slim, Warren Buffett, Jorge Paulo Lemann en SABMiller weten het als geen ander. 

Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. Aperam Q1-cijfers
    3. Bpost Q1-cijfers
    4. Credit Agricole Q1-cijfers
    5. Ontex -Q1-cijfers
    6. Brunel Q1-cijfers
    7. Heijmans €0,89 ex-dividend
    8. VS banengroei en werkloosheid april Banengroei: 243K. Werkloosheid: 3,8%. Uurlonen: +0,3% MoM volitaliteit verwacht
    9. VS inkoopmanagersindex diensten S&P april (def)
    10. VS Inkoopmanagersindex diensten ISM april (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht